avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CAS persoane care lucreaza in UE
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CAS persoane care lucreaza in UE

Am rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii: Am o ruda care este plecata in Italia de cativa ani. Acolo este platitoare de taxe la statul italian. Ar vrea sa beneficieze de serviciile de sanatate din Romania. Poate face acest lucru? Daca da, ce acte are nevoie pentru CASS? Daca nu, cat trebuie sa plateasca pentru a putea avea un medic de familie si a face investigatii aici gratuite: analize, ecografii etc? In asteptarea raspunsului dvoastra. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:08, 11 Aprilie 2016
1. Un cetatean roman care se afla intr-un stat membru UE si are domiciliul inca in tara si poseda o asigurare medicala in sistemul de securitate sociala din statul respectiv ce-si produce efecte pe teritoriul Romaniei si pentru care face dovada valabilitatii acesteia la ANAF va fi exceptata de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in Romania.

In caz contrar va trebui sa achite suma minima in conformitate cu prevederile art 180 din Codul Fiscal care se aplica de la 01.01.2016.

Potrivit Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurata a sotiei/sotului.

2. Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (1050 lei), iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 58 lei pe luna.

De la 01.05.2016, salariul minim brut pe ecomonie va creste la 1250 lei , ceea ce implica plata unei contributii de 68,75 lei pe luna.

Actele necesare pentru incheierea contractului de asigurare, cu care trebuie sa va prezentati la CJAS:
- copie carte identitate/buletin
- certificat de atestare fiscala pentru a dovedi ca nu obtineti venituri din alte surse.
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributie sanatate carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Nu stiu cum procedeaza acum o persoana care nu are venituri .... a intrat in vigoare prevederea cf careia acea persoana nu plateste decat atunci ... (vezi toată discuția)
Calitate asigurat sanatate cerveza123 cerveza123 Sunt casnica si doresc sa platesc asigurarea de sanatate pentru a beneficia de un consult medical. Ce acte sunt necesare pentru a beneficia de asigurarea de ... (vezi toată discuția)
Contributie la casa de sanatate Arilena Arilena Buna ziua, as dori sa stiu cum ar trebui sa procedez daca neavand un loc de munca si deci nici un venit , nu sunt asigurata la casa de sanatate .Am facut o ... (vezi toată discuția)