avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... stagiu de cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

stagiu de cotizare

Cei 5 ani de facultate la zi cu diploma obtinuta si stagiul militar se iau in considerare la calculul cotizarii pentru iesirea la pensie? Sotul meu, cu cei 5 ani de facultate si 1an de armata are 35 de ani. Poate iesi anticipat avand varsta de 62 de ani?
Cel mai recent răspuns: pau_maria , utilizator 07:43, 12 Aprilie 2016
Mai precis, a lucrat 24 de ani in gr.ll, are 5 ani de facultate, 1an ai 4 luni armata si are 62 de ani. Poate iesi la pensie?
1. Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice

art.49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
....
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
.....

art.62
....
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) şi g).

2. Din datele mentionate de dvs, ar reiesi ca este nascut in 1954 , ceea ce inseamna ca varsta standard de pensionare este de 65 ani (dupa ianuarie 2019).

Intrucat sotul dvs a lucrat 24 de ani in grupa a II-a,va beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 ani si 6 luni.

In speta , sotul dvs se poate pensiona oricand pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare. (varsta de pensionare fiind : 59 ani si 6 luni - dupa Iulie 2013)
Va multumesc f.f. mult pentru informatie. Am vazut ca se putea pensiona deja . Multumesc inca odata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce nu se ia in calcul la pensionarea partial anticipata ? turtuc turtuc Buna ziua! Sotul meu este fortat sa se pensioneze partial anticipat.(astea sunt vremurile...) Are 5 ani lucrati gr.I.(ar fi o reducere de 2.5 ani) Se ia in ... (vezi toată discuția)
Referitor pensionare beneficiar grupa de munca i danadom38 danadom38 As vrea sa stiu,va rog, daca la reducerea varstei de pensionare de 65 ani barbati,in cazul benefiarului de gr.I (spre ex.13 ani gr.I,respectiv reducere cu ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie lotuss lotuss Am 60 ani si 2 luni;pot iesi la pensie fara penalizare ( nu anticipat cu penalizare)daca am vechime 42 ani plus armata 2 ani? cf carui art.? Am suferit ... (vezi toată discuția)