avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consum apa repartizat pe indice de corectie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consum apa repartizat pe indice de corectie

In luna martie administratorul asociatiei a constatat ca exista o diferenta de 24 metri cubi de apa intre consumurile declarate de proprietari si consumul inregistrat de compania de apa.
S-a procedat la verificarea, de catre presedintele asociatie de proprietari si administrator, apometrelor din fiecare apartament, in sensul ca s-a verificat daca sunt racordate toti consumatorii la apometre, daca apometrele inregistreaza si daca s-a declarat corect consumul de catre fiecare locatar in parte.
Toti locatarii au permis verificarea apometrelor, cu exceptia a 2 dintre ei.
Negasind nici o diferenta intre consumul inregistrat si consumul declarat de locatari, cei 24 metri cubi de apa ce apar ca diferenta intre consumul total al asociatie si consumul inregistrat de compania de apa, a fost repartizat pe numarul de persoane din bloc, si vine cam 1 metru cub de persoana de platit pe indice de corectie.
Pentru familiile cu 3 persoane le revine de plata in plus fata de ce au consumat, 3 matrei cubi de apa.
As dori sa intreb daca s-a procedat corect si ce pot face pentru a nu plati decat ce inregistreaza apometrul meu, adica ce consum eu. Nu mi se pare corect sa platesc ceea ce nu consum atata timp cat am apometre in apartament.
Tot cu aceasta verificare s-a constatat ca fata sefului de scara avea trecut la intretinere 2 persoane in loc de 3 de mai bine de un an de zile. Nu am dat atentie acestui aspect pentru ca am crezut ca copiii pana la 1 an beneficiaza de vreo scutire, insa parcurgand legislatia nu am gasit nicaieri o prevedere de scutire a copiilor de la plata intretinerii.
Pot cere presedintelui de asociatie sa ia masuri si sa recalculeze distributia cheltuielilor pe cota indiviza si indici de corectie apa rece pentru un an in urma, cam de cand seful de scara a uitat sa-si treaca nepotul la intretinere?

Nu ar fi mai corect ca atata timp cat apa se inregistreaza pe apartamente tot la fel sa fie redistribuita si diferenta?

As dori sa ma ajutati cu niste sfaturi si eventual prevederi legale cu privire la situatia sesizata de mine.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:06, 17 Aprilie 2016
Trebuie sa cunoasteti ca apometrele au clasa de precizie diferita
Astfel,apometrele care se instaleaza in proprietatile individuale tip A sau B au clasa de precizie scazuta fata de apometrele de bransament tip C sau D
Apometrele individuale nu inregistreaza consumurile gen "picatura" care sunt frecvente la rezervoarele wc
Chiar daca apometrul individual nu inregistreaza scurgerile din proprietatea individuala,apometrul de bransament cu clasa de precizie superioara inregistreaza aceste pierderi
Legiutorul nu a prevazut modalitate concreta de repartizat diferenta consum utilitati,astfel incat la nivelul asociatiilor de proprietari,comitetul executiiv poate opta pentru una dintre cele 3 variante de repartizare supliment consum
Cele 3 variante datorita criteriilor de impunere,nu sunt perfecte si genereaza de multe ori suspiciuni si dispute intre proprietari
Sunt probleme distincte repartizare supliment utilitati si existenta de persoane neinregistrate ,respectiv pentru care nu au fost calculate cote aferente parti comune
Aveti dreptul sa solicitati presedintelui de asociatie sa inregistreze in evidente numarul real de locatari
Decizia referitoare la recalcularea si impunerea 1 persoana aferent 1 an in urma este la latitudinea presedintelui de asociatie dar implica un efort apreciabil pentru refacerea si modificarea tuturor calculelor
ynocentta a scris:


Legiutorul nu a prevazut modalitate concreta de repartizat diferenta consum utilitati,astfel incat la nivelul asociatiilor de proprietari,comitetul executiiv poate opta pentru una dintre cele 3 variante de repartizare supliment consum
Cele 3 variante datorita criteriilor de impunere,nu sunt perfecte si genereaza de multe ori suspiciuni si dispute intre proprietari



Care ar putea fi cele 3 variante de repartizare supliment consum?
modul de repartizare a diferentelor se stabileste prin decizie scrisa a comitetului.
@andrei_70

Cele 3 criterii ar fi:
- dupa nr. persoane;
- pe cota-parte indiviza;
- dupa consum.

Cel mai real mod de repartizare mie mi se pare a fi cel in functie de consum, dat fiind ca apometrele nu inregistreaza fidel consumul, asa cum o face contorul de bransament.
Dar cel mai corect ar fi sa se faca o repartitie in functie de cota-parte indiviza si consum, ambele criterii aplicate intr-o proportie oarecare din diferenta.

Comitetul executiv poate imagina orice fel de algoritm pentru ca si cauzele acestei diferente sunt destul de multe, iar un administrator priceput poate sa faca un algoritm de repartizare mai mult sau mai putin sofisticat.
Cu cat este mai sofisticat, cu atat nu va fi inteles de oameni, cu cat va fi mai simplu, cu atat va fi mai pe intelesul tuturor.

Totusi, repartizarea pe numar de persoane mi se pare cel mai putin fericit mod de a face aceasta impartire, deoarece nimic nu poate dovedi ca 5 persoane ar consuma de 5 ori mai mult decat una singura. Dar daca consuma de 3 ori mai mult? Atunci cum se justifica incarcarea cu o cantitate pentru inca 2 persoane? Nicicum.
Pe cand in functie de consum se poate demonstra ca X plateste proportional mai mult sau mai putin decat Y pentru ca proportia consumului individual a lui X este fix mai mare sau mai mic decat al lui Y.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sigur ca repartizarea diferentelor proportional cu consumul este o metoda ce poate fi aplicat in anumite conditii si limite. Dar nu putem aplica aceasta metoda atat timp cat, asa cum se spune in mesajul initial, unii nu permit citirea apometrelor. Este posibil ca diferenta sa fie exact consumul lor. Noi am stabilit ca pentru cei ce nu permit citirea apometrelor sa trecem cate 7 m.c. de apa de persoana inregistrata in apartament. Comitetul poate stabili asemenea metode.
Apoi diferenta de apa poat fi si pentru ca se foloseste apa la udat gradina, jardinierele de langa bloc, se spala casa scarii si trotuarul..., toate acestea putand fi repatizate firesc pe cota parte indiviza de proprietate.
Asa ca va sugerez o combinatie in care sa fie incluse toate aceste metode.

Alte discuții în legătură

Consum apa nedeclarat Xerxes77 Xerxes77 Buna ziua. Locuiesc la bloc, si am o problema cu modul in care se calculeaza cheltuielile cu apa. Toti vecinii au apometre, niciunul nu este verificat ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Probleme cu asociatia dani..mih dani..mih Buna ziua, De cand m-am mutat in blocul in care locuiesc (3 ani)am mereu nentelegeri cu asociatia de proprietari.problema mea consta in; -Aproape la 2 -3 ... (vezi toată discuția)