avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... angajare cenzor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

angajare cenzor

Buna seara
Va rog mult sa ma lamuriti la urmatoarea problema : s-a hotarat la sedinta angajarea cenzorului si a presedintelui . Stiu ca se face un contract de mandat , insa unde trebuie sa il depun si care sunt taxele de platit pentru aceste contracte .
Am contactat un contabil mai experimentat ,dar dansul nu a reusit sa ma ajute.
Trebuie sa depun contractele le ITM ?

Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:50, 1 August 2016
maria207 a scris:
Desi am intrebat pe toata lumea, pana si contabili nu a reusit nimeni sa ma lamureasca . Va rog mult de tot ,daca puteti sa ma ajutati , sa ma lamuriti . Pt cenzor si presedinte am facut contract de mandat la fiecare , ceea ce nu stiu exact este cat la suta sunt contributiile ? Adica la salar de 200 lei voi plati doar 16 % impozite ?

Presedintele e clar membru al asociatiei. Daca si cenzorul e membru al asociatiei si a fost ales in adunarea generala, ambii vor primi indemnizatie si nu salariu.
Pentru o indemnizatie a presedintelui de 200 lei brut, se calculeaza CAS 10,5% adica 200x10,5%=21 lei; CASS 5,5%, adica 200x5,5%=11 lei. Daca functia de baza este la asociatie, se aplica deducerea personala (300 lei), care se scade din baza de impozitare. In cazul dumneavoastra 200-21-11-300 = zero lei venit impozabil; adica nu mai retineti cei 16% ca nu aveti de unde. Presedintele sau cenzorul vor primi 200-21-11=168 lei in mana.
Daca functia de baza nu este la asociatie ci la alt angajator, acel angajator aplica deducerea personala iar asociatia nu mai are voie sa o aplice. Asa ca, la cazul dumneavoastra 200-21-11=168 lei. Acesta este venitul impozabil. Aplicati 16% si rezulta 168x16%=27 lei; Omul va primi 200-21-11-27=141 lei in mana.
Daca presedintele are indemnizatie de 200 si cenzorul tot 200, in total vor avea 400 lei, acesta fiind fondul la care asociatia trebuie sa calculeze: 400x 15,8%=63 lei CAS din partea asociatie; apoi 400x5,2%=21 lei CASS din partea asociatiei.
Aceste calcule sunt valabile in conditiile explicate mai sus si daca ambii sunt pensionari. Daca nu sunt pensionari se mai adauga si alte mici contributii.

Rog pe altii sa explice cum se calculeaza daca cei doi nu sunt pensionari.

Buna seara ,

Am citit cu mare atentie raspunsul d-voatra. Nici cenzorul si nici presedintele nu sunt pensionari . Din fericire am lamurit situatia ,dar daca este cineva care doreste sa explice modul de calcul al taxelor ,as fi fericita sa citesc intr-un comentariu nou .

Pentru a primi o indemnizatie neta de 200 lei - contract de mandat

venit brut = 283 lei

CAS asigurat (10.5%) = 29.7 lei,
CASS asigurat (5.5%) = 15.6 lei
Adunate si rotunjit la intreg = 45 lei
Cele doua se scad din venitul brut. 283-45= 238 -----> baza de impozitare

Impozit 238*16% = 38 lei
-----------------------------------------
Venit net = 283 - 45 -38 = 200 lei

La contributiile de platit la ANAF 45 lei la bugetul asigurarilor si 38 lei la bugetul de stat se mai adauga:
CAS angajator (15.8%) = 44.7 lei calculat la venitul brut
CASS angajator (5.2%) = 14.7 lei calculat la venitul brut
Insumate si rotunjit = 59 lei

Deci pentru o indemnizatie neta de 200 lei (presedinte sau cenzor) se plateste la stat, la Bugetul asigurarilor sociale 104 lei si la
Bugetul de stat 38 lei
-------------------------------------------------
Total = 142 lei

Indemnizatia pe care o puneti pe lista pentru fiecare din ei este 200 + 142 = 342 lei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii 2016 pentru contract de mandat asociatie de proprietari emaio emaio Buna ziua. As dori sa stiu ce contributii se platesc in 2016 pentru contractele de mandat pentru o asociatie de proprietari, pentru presedintele asociatiei, ... (vezi toată discuția)
Contributii administrator pensionar r_onnly r_onnly Doresc sa stiu cat % plateste pentru contributii atat angajatul cat si angajatorul pentru un administrator de asociatii de proprietar iar administratorul ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu presedinte asociatie de proprietari Anonim7777 Anonim7777 Buna ziua, Va rog frumos, am nevoie de un model de calcul salariu (eventual in format excel daca se poate). Venitul net obtinut lunar de la asociatia de ... (vezi toată discuția)