avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort din strainatate. Custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort din strainatate. Custodie

Buna ziua. Sunt casatorita (in Romania) de aproape 3 ani de zile si locuiesc in Germania cu sotul si baiatul de 2 ani si jumatate (nascut in Germania). Din multiple motive, am intentat divort in Romania prin avocat deoarece sotul a refuzat sa ma lase sa plec cu copilul in tara. Refuza sa imi acorde divortul pe motiv ca nu vrea sa ii iau copilul de langa el, dar el nici macar nu sta cu baiatul, nici dupa ce vine de la munca, nici in zilele libere. Mereu gaseste motive sa plece de acasa. A luat pasaportul copilului si e de negasit. Ba imi zice ca nu stie nimic de el, ba ca l-a aruncat la gunoi etc. Se foloseste de copil sa nu pot pleca de aici. Nu am reusit sa invat limba deoarece am stat cu copilul acasa si nici nu ma pot angaja. Procesul poate dura si ani, iar eu nu mai vreau sa stau o secunda in Germania. Cum il pot determina prin cai legale sa ma lase sa plec cu copilul in Romania acum, in timpul procesului de divort ? Stiu ca se poate divorta din strainatate daca sotii sau unul din soti nu poate veni in tara din cauza serviciului sau alte motive intemeiate. Eu nu pot veni in tara pentru ca nu imi da copilul, iar fara copil nu plec eu. Stiu ca e in stare sa lase copilul in grija unui strain (vroia sa il lase la niste marocani cat timp eu eram la cursurile de limba germana pt ca nu erau locuri la cresa; de aceea am renuntat si la cursuri).
Pana la definitivarea divortului si stabilirea custodiei, exista vreo cale sa iau copilul cu mine in Romania?
Daca nu mai aveti pasaport pentru minor, faceti-i altul.
Cum minorul este cetatean roman, chiar daca este nascut in Germania, puteti lua copilul si veni in tara, fiind mama lui.
Iesirea din Romania a copilului nu va mai fi posibila fara acordul tatalui. ;)
Eu stiu ca daca paraseste Germania fara acordul tatalui poate fi data in judecata pentru rapire. Ca doar vedeti cate cazuri sunt mediatizate zilele acestea. intai divortati, castigati domiciliul copilului la dumneavoastra in Romania si abia apoi puteti parasi statul.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2016
When, utilizator
Care e cetatenia copilului?
Alt pasaport sau un titlu de calatorie pt copil nu obtineti decat cu acordul tatalui sau o hotarare a instantei, banuiesc ca nu intentionati sa veniti cu masina cu copilul pana in Romania.
Puteti sa va adresati si acolo instantei pt stabilirea domiciliului la dvs in Romania, chiar si pt divort, luati legatura cu un avocat acolo, gasiti vorbitor de lb romana sau engleza.
Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2016
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
When a scris:

Eu stiu ca daca paraseste Germania fara acordul tatalui poate fi data in judecata pentru rapire. Ca doar vedeti cate cazuri sunt mediatizate zilele acestea. intai divortati, castigati domiciliul copilului la dumneavoastra in Romania si abia apoi puteti parasi statul.



Da, se va ajunge la o judecata pe răpire internațională dacă fuge în România cu copilul și îl va pierde foarte probabil.
Este excesiv de greu de câștigat procesul în situația expusa de către mama.

Problema mai este ca e posibil sa nu va puteți divorta decât în Germania în cazul dvs.

Vorbiți mai mult cu avocatul ca sa vadă cum ați putea proceda deoarece ați pornit greșit în clipa de fata sau cel puțin incomplet.
Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Plecare din uk în românia Andra A Andra A Se prezintă următoarea problemă, copilul meu este pe numele tatălui, noi locuim în Anglia și din cauza problemelor nenumărate aș vrea să plec cu ... (vezi toată discuția)
Întregimea familiei Mihaelacondrat75@gmail.com Mihaelacondrat75@gmail.com Buna ziua! Ce pot face ca băiatului meu minor sa ii fac pasaport si sa mergem in Germania. Mentionez ca sunt căsătorită și soțul meu are dubla ... (vezi toată discuția)
Cum pot pleca cu copilul meu in tara Andreitmar Andreitmar Ce pot face sa merg cu copilu inapoi in romania noi suntem in germania de un an jumate dar tatal copilui nu vrea sa ma lase sa merg cu copilul in romania .are ... (vezi toată discuția)