avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

parintii ( tata vitreg )mi-au donat un apartament cu uzufruct viager.Deoarece mai am doi frati vitregi a-s vrea sa stiu daca mai au si drepturi la acest apartament
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 16:07, 11 August 2009
Doamna Grace , orice vanzare facuta intre rude poate fi atacata si anulata pe motiv de micsorare a rezervei succesorale! Sunt sute de cazuri in instanta . Este exact acelasi lucru ca si la donatie! Aceeasi Marie cu alta palarie!=D>
:((
As fi sperat sa nu aud ca asa se intampla...
Aveam mai mare incredere in contr. V/C.... :(
Este normal sa se intample asa , fiindca de exemplu , daca aveti 2 copii si ii vindeti tot ce aveti unuia dintre ei , celalalt ramane fara minimul ce i se cuvine! legea il apara si pe el !B-)
Asta nu inseamna ca un contract de vanzare-cumparare nu este un act foarte solid! este imbatabil in cazul in care vanzarea se face catre terti....insa intre rude , mai ales daca sunt afectati mostenitorii rezervatari , acest act este anulabil!B-)
~ Conținut șters la cerere ~
MIHAI GRIGORE a scris:

Este normal sa se intample asa , fiindca de exemplu , daca aveti 2 copii si ii vindeti tot ce aveti unuia dintre ei , celalalt ramane fara minimul ce i se cuvine! legea il apara si pe el !B-)
Asta nu inseamna ca un contract de vanzare-cumparare nu este un act foarte solid! este imbatabil in cazul in care vanzarea se face catre terti....insa intre rude , mai ales daca sunt afectati mostenitorii rezervatari , acest act este anulabil!B-)

Vă supăraţi dacă nu sunt de acord? Ceea ce protejează legea este, e adevărat, rezerva succesorală, dar numai în ceea ce priveşte actele cu titlu gratuit încheiate de defunct.

Prin actul de vînzare-cumpărare patrimoniul defunctului nu a sărăcit, în acel patrimoniu intrînd, la activ, suma de bani care reprezintă preţul imobilului. Ce face vînzătorul cu acei bani este treaba lui. Poate să-i bea la birtul din colţ sau poate să-i toace la barbut, deoarece legea nu îl obligă să lase un activ, să lase bunuri, ci doar îi limitează liberalităţile la cotitatea disponibilă pentru a proteja rezervatarii, a căror rezervă se calculează la data decesului.

De ce ar desfiinţa în parte sau în întregime (nu anula) instanţa un contract de vînzare-cumpărare (real) încheiat cu un descendent şi ar menţine un asemenea act încheiat cu un terţ? Care ar fi temeiul legal?

Singurul caz ar fi cel prevăzut de art.845 C.civil (înstrăinarea către un descendent cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere), dar şi în acel caz prezumţia de gratuitate este una relativă, putînd fi înlăturată prin dovada plăţii preţului.

:bow:

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct sau donatie? laurentiadedu laurentiadedu Am o matusa care nu are copii. In urma cu un an i-a murit sotul care are mai multi frati si nepoti.Dumneaei a facut succesiunea dupa sot(avea incheiat un ... (vezi toată discuția)
Contestare contract vanzare cumparare uzufruct gerea gerea CONTRACTUL DE VANZARE CUMPARARE CU UZUFRUCT POATE FI CONTESTAT DE NEAMURILE CELUI CARE A VANDUT,DUPA MOARTEA ACESTUIA? (vezi toată discuția)
Testament!!! franz85 franz85 situatia este urmatoarea: tatal meu a dobandit prin testament semnat de proprietar dar redactat de catre si in prezenta unui notar, un apartament. Sotia ... (vezi toată discuția)