avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitul pe venitul din transferul titlurilor de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitul pe venitul din transferul titlurilor de valoare

In primavara lui 2015 mi-am deschis un cont in spatial privat virtual al ANAF in speranta ca relatia dintre mine si aceasta institutie se va imbunatatii. Un cont cu foarte multe deficiente care nu ma ajutat cu nimic in afara de faptul ca de indata ce am depus declaratia 200 pentru anul fiscal 2014 (si asta la sediul ANAF si nu online cum ar fi fost normal) m-am trezit cu decizia de impunere anuala emisa in data de 25.04.2015 (afisata online in acest cont, fara sa mi se trimita un mail in care sa fiu anuntat de emiterea acestuia), inaintea incheierii termenului de depunere a declaratiilor fiscale care era 25.05.2015. De platit nu am platit-o decat la sfarsitul lui septembrie 2015 pentru ca nu stiam ce sa fac. Pana sa deschid acest cont ma duceam la ANAF si depuneam declaratia 200 unde aveam termen de depunere data de 20 sau 25 mai a anului respectiv , urmand ca prin septembrie-octombrie sa primesc decizia de impunere prin posta cu confirmare de primire. Deci am asteptat sa o primesc prin posta (nu mai stiu daca am mai primit-o cu confirmare de primire) si apoi am platit-o. Cu putin inainte de aceasta am facut si un drum la ANAF sa-i intreb ce ar trebuii sa fac si mi sa raspuns ca din moment ce am primit-o mai intai online ar fi trebuit platita atunci. Deasemenea, desi mi-au spus ca nu am penalizari de plata, 6 luni mai tarziu, la inceputul lui aprilie 2016 m-am trezit cu o somatie de plata: penalizari pentru perioada respectiva. Somatie trimisa prin posta cu confirmare de primire (in spatial privat virtual negasind nici o lamurire cu privire la aceasta- deci din nou a trebuit sa fac un drum la ANAF). La acest spatiu privat virtual buclucas am renuntat pana la urma (se pare ca mi-au dat macar dreptul asta). Intrebarea pe care vreau sa o pun este daca ANAF a procedeat corect si legal sarind peste toate aceste etape enumerate anterior fara ca macar sa ma informeze inaintea deschiderii acestui cont ca regulile urmeaza sa se schimbe
Cel mai recent răspuns: silvium09 , utilizator 11:36, 25 Aprilie 2016
Aveati 60 de zile termen pentru plata impozitului datorat, calculat de la data emiterii si intrarii deciziei de impunere in acel cont deschis.Trebuia sa fi urmarit des activitatea in acel cont. Treaba cu nu stiam ce sa fac nu are importanta.
Multumesc pentru raspuns, dar nu acest fapt ma interesa, ci daca ANAF a actionat legal emitand decizia de impunere inaintea incheierii termenului de depunere a declaratiilor de venit(25.05.2015) si asa cum obisnuia inainte de trimiterea prin posta cu confirmare de primire, undeva in luna septembrie 2015. Banuiesc ca toate acestea se faceau in temeiul unor legi sau norme. Si acel cont privat virtual cred ca ar fi trebuit sa fie reglementat cumva. Cat despre penalizarile respective, pot sa va spun ca sumele sunt nesemnificative, dar ca ori si ce cetatean din tara asta mica imi pun si eu niste intrebari, zic eu -normale si incerc sa cer si ajutorul celor care poate stiu mai multe decat mine. De cautat am cautat si eu pe net raspunsuri in legislatie si nu am gasit. La prima vedere pare a fi un abuz al autoritatii, dar daca reglementari in baza carora s-au emis acele decizii, atat cele din anul in care mi-am deschis acel cont cat si din anii in care nu l-am avut-se pare ca nu exista- sa va spun sincer mi se pare o situatie cel putin ciudata ca ANAF pare sa actioneze "dupa ureche" ! Dv. ce parere aveti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum si cand se face plata sumelor datorate de o ii alexandrada alexandrada Bună ziua! Mi-este neclar dacă de când apărut declarația unică mai aștept sau nu impunerea de plată de la ANAF sau pur și simplu plătesc în contul ... (vezi toată discuția)
Poprire anaf pentru "diferente impozit anual de regularizat" din 2008 si 2009, necomunicate anterior cloghin cloghin Stimata comunitate avocatnet, Am nevoie de o mana de ajutor pentru urmatoarea situatie: am primit azi (pe SPV) o instiintare de la ANAF privind infiintarea ... (vezi toată discuția)
Recalculare cass 2012 Stepa Stepa Asa cum fac din trei in trei luni m-am prezentat la Finante pentru a-mi platii ultimele dari de pe decizia primita la inceput de an (venit din cedare ... (vezi toată discuția)