avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia unui copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia unui copil

O femeie si un barbat se cunosc. Dupa o perioada femeia ramane insarcinata si face o fetita. Femeia si barbatul nu sunt casatoriti legal. Fetita este recunoscua de tata si trecutape numele de familie al tatalui.
Intrebare; custodia copilului este comuna sau copilul ramane la mama iar tatal nu are custodie asupra copilului?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 18:48, 5 Mai 2016
Nu, conform legii nu-i corect.Conform Constituţiei Romaniei, cetăţenii sunt egali în drepturi, indiferent de sex sau religie.Conform Codului Civil, părinţii sunt responsabili în mod egal pentru creşterea şi educaţia copilului.
Cel mai probabil fetita va locui cu mama, asta nu înseamnă că tatăl are mai puține drepturi sau obligații. Cel puțin în teorie, ambii răspund de creșterea și educarea copilului. Doar pt motive temeinice mama va exercita singura autoritatea parinteasca.
Drepturile si obligatiile parentale sunt aceleasi ca si cele ale unor parinti care au incheiat o casatorie, anterior nasterii copilului.


Autoritatea parinteasca se exercita de catre ambii parinti, in afara de cazul cand instanta decide altfel.( instanta de judecata, tinand cont de intelegerea survenita intre parti , avand in vedere si alte probatorii , ancheta psihosociala efectuata , spre exemplu, poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti ).


Astfel, daca exista motive intemeiate, sustinute si de intelegerea intre cei impricinati , instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.

(celalalt parinte pastreaza doar dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului si poate avea stabilit un program de vizitare, derulat in intervale de timp determinate).



Autoritatea parinteasca exclusiva este dispusa pentru motive expres si limitativ prevazute de lege.


De principiu, autoritatea parinteasca este exercitata in comun de catre ambii parinti.

( deciziile majore din viata copilului sunt luate de ambii parinti ).


Programul de vizitare este stabilit indiferent de modalitatea in care este exercitata autoritatea parinteasca.


Instanta de judecata poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de catre un parinte, pentru motive temeinice .( sunt considerate motive temeinice alcoolismul manifestat de un parinte , dependenta de substante psihotrope, unele pedepse privative de libertate , orice comportamente din care deriva riscuri pentru copil ).







In prezent, majoritatea covarsitoare a deciziilor sunt in sensul exercitarii in comun a autoritatii parintesti (custodia exclusiva ramane exceptia). Cum copilul este recunoscut de tatal sau inseamna ca acesta va avea toate drepturile si obligatiile prevazute de lege.

Parintii vor hotara de comun acord in ceea ce priveste deciile majore din viata copilului (felul invataturii, o operatie medicala, religia etc). Deciziile de zi cu zi vor fi luate de parintele cu care copilul locuieste.

In caz de neintelegere intre parinti, decide instanta.

In cazul dvs, minora va ramane cu mama avand in vedere varsta acesteia (cand este dependenta fizic si emotional de mama), cu conditia ca mama sa aiba o locuinta adecvata si un venit cu care sa poata intretine copilul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)
Custodie copil minor ciancu ciancu Buna ziua As dori sa-mi sati un sfat. Am trait 7 ani in concubinaj cu o persoana. Din relatia noastra a rezultat un copil minor. Relaţia noastră nu a fost ... (vezi toată discuția)
Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)