Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o indrumare pentru urmatoarea situatie: sunt in concediu crestere copil de 2 ani, ma apropii de terminare. Societatea la care sunt angajata s-a restructurat in perioada in care eu eram in concediu si aveam CM suspendat. Si-a schimbat activitatea, din vanzari in service produse. Eu lucram in vanzari. Nu mai are deloc activitate in orasul in care am lucrat si in care am locuit si locuiesc. Activitatea de vanzari in orasul meu a fost preluata de alta companie care are acelasi sediu social plus alte date de identificare ale vechii societati si toti fostii mei colegi au fost transferati. Societatea imi cere sa-mi dau demisia.
Care sunt variantele de incetare a contractului de munca? Altele decat demisia. As dori sa pot obtine somaj
Mentionez ca nu doresc sa ma deplasez din orasul in care locuiesc in orasul in care isi desfasoara acum activitatea.
As putea intra in concediu de odihna restant din anii anteriori( inainte de 2012) sau in concediu fara plata, sau de boala pentru a acoperi cele 20 de zile de preaviz si apoi sa intru in somaj?
Multumesc anticipat si va doresc o zi buna!
Multumesc pentru raspuns!
Situatia este urmatoarea:
In data de 4.05 am trimis cererea de incetare a suspendarii CIM. Atunci mi s-a comunicat telefonic ca societatea s-a reorganizat si ca ar trebui sa-mi trimit demisia. Le-am spus ca nu sunt de acord si ca nu o voi trimite.
Urmatoarea zi CM de munca conform cererii trebuia reactivat.
Intamplarea mea a facut ca fetita mea sa se primeasca un diagnostic medical astfel incat beneficiez de un concediu medical de ingrijire copil de 5 zile cu mare posibilitate de prelungire la 10. Nu e grav, dar e contagios astfel incat nu poate frecventa gradinita. Poate fi confirmat oricand de orice medic vrea oricine. Desi poate fi interpretat ca fiind convenabil, nu este!
Am trimis un mesaj persoanei de la resurse umane de instiintare a situatiei, inainte de ora inceperii programului meu de munca spunand ca voi atasa documentele in cursul zilei.
Medicul de familie mi-a cerut adeverinta de la munca cum ca sunt angajata pentru a-mi elibera concediul.
Am trimis prin email urmatoarele:
- instiintare despre diagnosticul fetitei
- rugamintea de a mi se lua in considerare cererea de suspendare
- cerere care atesta conditia de angajat
- intrebari referitoare la cum propun ei sa continuam in continuare, sa-mi faca concret o propunere
Am primit doar urmatorul raspuns:
Propunerea noastra este-
- va dati demisia de la firma x
- urmatoarea zi incepeti activitatea la firma y in aceleasi conditii
Le-am solicitat sa ma puna in legatura cu firma Y, pentru a primi concret o oferta de la ei.
Nelamuririle mele sunt urmatoarele:
- cine imi garanteaza si cum ca firma y ma angajeaza dupa ce eu imi dau demisia?
Stiu sigur de la fostii colegi ca nu doresc sa faca amgajari, deoarece acestia solicita inca un coleg pentru buna desfasurare a activitatilor de mult timp.
- daca nu imi convine oferta lor?
Presupunerea mea este urmatoarea: nu imi va convine oferta lor oricum, chiar daca este identica cu cea de la actuala firma. Nu imi convin nici conditiile de la actuala firma. Pentru ca:
- nu mi se repecta dreptul la concediu de odihna. Ni se propune sa ne suplinim in momentul in care cineva este in concediu fara a ni se plati zilele intregi suplimentare. Astfel: cand un coleg merge in concediu suntem obligati sa mergem la munca in locul lui fara a fi platiti, ajungand sa avem 12 ore lucrate in plus pe saptamana
- programul de munca din CM nu corespunde cu programul real. In CM sunt 40 ore pa sapt de la 10-16, in realitate lucram 42 ore pe sapt, 3 zile 4 ore, 2 zile 12 ore, 2 zile libere.
Am vorbit cu fostii mei colegi. Situatia este aceeasi. Imi vine greu sa cred ca noua firma ma va angaja avand in vedere ca nu voi fi de acord cu aceste nereguli.
Asa ca suntem intr-un puct mort, ei imi cer demisia eu nu vreau sa mi-o dau, nu in aceste conditii.
Ce e de facut?
1. Legea 202/2002 :
Art. 36
Incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea disciplinara, materiala, civila, contraventionala sau penala, dupa caz, a persoanelor vinovate.
Art. 37
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii. (3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:
a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;
b) Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), precum si ale art. 14-22.
2. Prin urmare, daca refuza sa va primeasca pe vechiul loc de munca sau pe unul echivalent , atunci puteti sesiza ITM-ul.
Nimeni nu va garanteaza angajarea de a doua zi la firma y . Dupa cum au decurs lucrurile firma x vrea sa dati demisia folosind orice mijloace ,inclusiv prin pacaleala .
Daca totusi y va angajeaza , in termenul periodei de proba al noului CIM va notifica ca nu mai are nevoie de serviciile dvs .Sau va face un CIM pe durata limitata cu promisiuniunea ca urmeaza unul pe durata nedeterminata ,dar din pacate 'constata' ca nu corespundeti .
Din moment ce firma x nu va poate oferi un post echivalent ,trebuie sa va inceteze CIM prin desfintarea postului - daca se intampla asta ei nu mai pot angaja pe acel post si sunt obligati prin lege sa va ina 6 luni de la data incheieri CCC , ,de aceea va cer demisia . In acest context ,firmei x nu-i pasa de somajul dvs .
.....
Din moment ce firma x nu va poate oferi un post echivalent ,trebuie sa va inceteze CIM prin desfintarea postului - daca se intampla asta ei nu mai pot angaja pe acel post si sunt obligati prin lege sa va ina 6 luni de la data incheieri CCC , ,de aceea va cer demisia . In acest context ,firmei x nu-i pasa de somajul dvs .
1. Nu exista niciun text de lege care sa interzica unui angajator sa faca angajari dupa desfiintarea unui post.
2. OUG 111/2010 nu prevede niciun termen fix de 6 luni pentru interzicerea concedierii.
3. Rolul acestui Forum, prin altele, este si acela de oferi informatii corecte celor care solicita ajutorulnostru.
1. Exista , 25/ (3) este un nonsens in cazurile obisnuite .
2. Vorbeam de o perioda nu de un termen .
3. Raspunsul pe privat ,subiectul este altul si nu doresc sa continui offtopic-ul .