avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Armata si facultatea se valorifica la stabilirea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Armata si facultatea se valorifica la stabilirea pensiei pentru limita de varsta?

Buna ziua!
1. Facultatea se ia in calcul la stabilirea pensiei la limita de varsta?
2. Anii de armata ...idem?( am facut armata intre 1974-1975)
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:15, 2 Mai 2025
Multumesc pentru raspuns! Doream aceasta confirmare. Am uitat totusi sa precizez ca din taxele platite Institutiei de Invatamant Superior s-au retinut si contributiile sociale. Cel putin asa s-a afirmat. Ori nu se retin aceste sume pentru contributiile sociale? Multumesc inca o data!
Din taxele achitate de dvs institutiei de invatamant nu -au achitat contributii sociale pentru dvs..
Adica daca fac 4 ani facultate si muncesc 1 luna ,sau muncesc cateva zile( cu ziua) vreti sa spuneti ca se anuleaza valorificarea anilor de facultate si se pu e acea luna? Pai si unde se poate verifica daca ai acea luna lucrata? Poate a fost de proba,adica daca muncesti cu ziua pe perioada vacantei se anuleaza.valorificarwa anilor pentru o zi. Pai asta intareste munca la negru pe perioada studiilor la.zi.Exista oare d.p.d.v. juridic vreo exceptie ,sa se anuleze acea luna sau sa poti alege?

Cornel Vasile a scris:

@ Ayaz

Legea 263/2010
art. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
....
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
....
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.

Asadar, i se va lua in calcul numai perioada in care a fost incadrat cu c.i.m.

Ce inseamna pentru dvs munca cu ziua ? Munca ca zilier sau munca in baza unui c.i.m. ?

Nu exista c.i.m. pe perioada de proba ..pot fi c.i.m. pe durata determinata sau pe durata nedeterminata , ambele tipuri de contracte pot contine perioada de proba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta pensie noidoi noidoi Buna ziua. Puteti sa imi spuneti daca anii de facultate sau de armata se adauga la varsta limita de pensie (adica 65+aceia de armata sau facultate) sau se ... (vezi toată discuția)
Referitor pensionare beneficiar grupa de munca i danadom38 danadom38 As vrea sa stiu,va rog, daca la reducerea varstei de pensionare de 65 ani barbati,in cazul benefiarului de gr.I (spre ex.13 ani gr.I,respectiv reducere cu ... (vezi toată discuția)
Vechime în munca ioanadenisa ioanadenisa Bună ziua. Menționez ca am făcut stagiul militar în perioada 2001-2002 după care m-am angajat cu carte de munca. Vreau sa știu dacă acest an întra la ... (vezi toată discuția)