avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare vehicul catre o terta persoana fara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare vehicul catre o terta persoana fara acte perfectate cu vanzatorul initial

Buna ziua va rog sa-mi dati un sfat in urmatoarea speta,
In 27.12 2001 an achizitionat un autoturism in baza unui act olograf certificat de 2 martori. In anul 2006 luna martie cu permisiunea verbala a vanzatorului initial cu care nu am facut acte de transmisiune a dreptului de proprietate, din neglijenta comuna, am vandut mai departe vehiculul in cauza, tot in baza unui act de mana, urmand ca noul proprietar sa perfecteze actele cu vanzatorul initial, lucru stipulat ca obligatie in actul de vanzare-cumparare olograf. Mentionez ca in timpul cat am avut masina in posesie am reusit sa ma intalnesc cu fiul vanzatorului doar pantru a returna plata impozitului pe anul 2002 operatiune pentru care nu am solicitat nici macar o chitanta de mana.In restul timpului la toate solicitarile mele de perfecta actele mi s-a comunicat ca voi achita suma de bani in momentul intocmirii actelor la biroul specializat in acte vinzari auto. In anul 2016 vanzatorul initial m-a actionat in judecata pentru suma de 2000 lei reprezentand imputatie impozit administratie fiscala perioada 2001-2016. La probele puse la dosar de reclamant apare si o instiintare-dovada, din parte politiei romane, ca reclamantul a radiat din circulatie vehiculul in 2007. Impozitul pe acest vehicul fiind de capacitate cilindrica mica este 55 lei/an. Ce ma sfatuiti sa achit integral suma de 2000 lei sau ma judec deoarece eu imi recunosc culpa si vreau sa platesc impozitul pentru perioada 2001-2006 cu penalitatile aferente?
Mentionez ca reclamantul are pretentia la intreaga suma invocand faptul ca desi a radiat din circulatie vehiculul nu a stiut timp de 15 ani ca are datorii din impozit.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:08, 5 Mai 2016
milangheorghe a scris:

reclamantul a radiat din circulatie vehiculul in 2007.
reclamantul are pretentia la intreaga suma invocand faptul ca desi a radiat din circulatie vehiculul nu a stiut timp de 15 ani ca are datorii din impozit.


Ca sa putem analiza si eventual raspunde ,este necesar sa primim date relevante ,concrete si corecte
Ati afirmat
reclamantul a radiat din circulatie vehiculul in 2007
.
Cererea de radiere vehicul din circulatie reprezinta cererea irevocabila a proprietarului de scoatere din evidenta serviciului politie rutiera a vehiculului,cerere care genereaza interzicerea utilizarii si circulatiei vehiculului pe drumurile publice
Daca proprietarul a solicitat la SPR in 2007 radierea din circulatie a vehiculului,in intervalul 2007 2016 ,detinatorii succesivi ai vehiculului cum au mai efectuat inspectia tehnica periodica pentru un vehicul care nu mai figureaza in baza de date SPR+RAR ?
Imi cer scuze am citit gresit, radierea a fost facuta de politia romana conform oug 189/2005 art. 6 .Comunicarea a fost facuta catre reclamant in urma solicitarii printr-o cerere in luna 11.2015.
Si mai am o problema actul de vanzare cumparare facut intre mine si tert nu contine adresa cumparatorului si CNP-ul.
Din chemarea in judecata reclamantul imi cere sa ma prezint la administratia fiscala de care apartin, probabil pentru a transfera dreptul de proprietate.In cererea catre instanta se specifica pentru radiere fiscala.Mentionez ca vehiculul era inmatriculat in alta localitate.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2016
milangheorghe, utilizator
Ordonanţa de urgenţă nr. 189/2005 pentru stabilirea unor măsuri privind vehiculele rutiere înmatriculate
Art. 6.
În cazul vehiculelor ale căror certificate de înmatriculare, eliberate în conformitate cu Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulaţia pe drumurile publice şi pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor în acest sector, nu au fost preschimbate până la data de 31 octombrie 2001, înmatricularea se suspendă din oficiu, dacă proprietarul nu solicită preschimbarea certificatului în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Va confruntati cu situatie dificila ,generata de achizitionarea de vehicul fara intocmirea de documente autentificate
Daca ati fi achizitionat bunul mobil prin document autentificat,ati fi constatat ca CIV este anulat de catre SPR,respectiv vehiculul detine datele de identificare blocate in baza de date SPR+RAR
Reclamantul va solicita inregistrarea pe rol fiscal a vehiculului pentru a obtine fisa de radiere,deoarece nici vanzatorul neavand contract de vanzare cumparare nu a radiat vehiculul si a acumulat impozit neachitat
Vanzatorul neavand document autentificat in baza caruia sa solicite autoritatii fiscale radierea,a apelat la instanta de judecata
Va multumesc situatia este foarte clara-neclara.Intrebarea mea era sa ma judec cu vanzatorul initial, care mi-a intentat proces civil? In situatia in care nu am toate datele ultimului cumparator, pot sa cer introducerea lui ca tert? Sau sa-l citez ca martor? Am incercat o rezolvare amiabila cu reclamantul, propunandu-i sa acopar jumatate din suma in cauza dar deocamdata pozitia lui este ferma doreste suma in totatlitate 2000 lei.
Mai am 20 de zile pentru a ma hotara daca sa depun sau nu intampinare.Cu respect.
Parerea mea e sa va intelegeti cumva. Ca negociati, ca faceti oricum intampinare sau ca nu... logica sa va certati in instante pentru 2000 de lei eu, una, nu o vad.
Totusi, tineti seama ca acesta nu este un sfat juridic, ci unul personal.
Juridic, mai exista o prescriptie, o lipsa de diligenta etc.
Juridic, nu stiu ce scrie in acte si nu prea pricep concret toti pasii care s-au succedat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu un auto inscris la primarie dar care nu mai e inscris la serviciul inmatriculari marioaramuntean marioaramuntean Ce se intampla cu un auto inscris la primarie dar care nu mai e inscris la Serviciul Inmatriculari deoarece proprietatul a venit si a declarant ca masina e ... (vezi toată discuția)
Radiere auto LidiaStoicu LidiaStoicu Imi puteti da un exemplu de cerere pentru radierea unui autoturism din circulatie? Am vandut acum 4 ani un autoturism,am facut contract,actele originale le-am ... (vezi toată discuția)
Radiere auto din circulatie corina_chipirog corina_chipirog Buna ziua, Am vandut anul trecut lui x o masina. Pana sa scot fiscalul acesta a vandut-o lui y, dar mi-a dat copie acte: masina, CI noul proprietar. Cand il ... (vezi toată discuția)