avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inlocuire contract de comodat cu contract de inchiriere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inlocuire contract de comodat cu contract de inchiriere

Buna ziua,
Un administrator al unei societati are un contract de comodat cu o ruda, pentru cladirea in care isi desfasoara activitatea.
Este posibila rezilierea acestui contract de comodat si inlocuirea lui cu un contract de inchiriere, intre aceleasi parti? Daca da, cum se reziliaza, printr-o conventie, cu acordul partilor (nefiind litigii sau neintelegeri intre parti)?
Un contract de inchiriere este necesar pentru deducerea ca si cheltuiala si diminuarea profitului societatii (rezultand impozite mai mici de plata).
Ruda respectiva, fiind o persoana fizica obisnuita, cum imi factureaza contravaloarea chiriei? Pur si simplu cumpara un facturier si chitantier dintr-o librarie si imi factureaza (fara tva, normal) sau ii dau banii pe o dispozitie de plata in care mentionez "c/v chirie"? Pentru mine, ca societate, reprezinta o cheltuiala si pot sa o deduc, indiferent daca am factura sau dispozitie de plata (sau ordin de plata daca suma este mai mare de 5000 lei),nu? Ea va avea in urma acestei situatii un venit din chirii si va trebui sa il declare la finante si sa plateasca impozit,nu? Cum se calculeaza acest impozit? Trebuie sa inregistreze contractul de inchiriere la finante?
Daca contractul de comodat se inlocuieste cu un contract de inchiriere, trebuie dus un exemplar (sau copie conform cu originalul) si la Registrul Comertului unde este infiintata firma, sau nu este necesar?

Multumesc!!
Cel mai recent răspuns: madalina bobeica , utilizator 22:15, 15 Iulie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate încheia contract de închiriere și dus la autorități.
Plata se poate face prin banca.
Da. Persoana fizica, proprietar al cladirii pe care o inchiriaza, va inregistra contractul la finante si va depune declaratia 220. Va plati impozit pe venitul din inchiriere si contributie la sanatate. Cititi in noul cod fiscal la sectiunea impozit pe venit detalii referitoarea la stabilirea bazei impozabile si altele (cedarea folosintei bunurilor).
Banii ii veti plati prin cont bancar, asa cum vi sa recomandat in postarea anterioara dar persoana fizica nu are cum sa va dea factura. In contabilitatea firmei inregistrati ordinul de plata a contravalorii chiriei spatiului care e folosit ca sediu social sau punct de lucru conform contract.
Veti face mentiunile si la registrul comertului cu o copie a contractului si o declaratie de mentiuni pe care v-o sau acolo. Aveti in vedere ca daca puneti contractul de inchiriere pe un termen sa zicem de 1 an, apoi la fiecare terminare de perioada sa faceti prelungirea contractului si la registrul comertului, daca e vorba de sediul social al firmei in acel spatiu. Ca sa nu va inchida firma ca a expirat durata contractului la sediul social.
Un model de declarație de mențiuni de la ONRC se poate? Sau este vorba despre acel formular de depunere folosit atunci când prelungim durata sediu social/ punct de lucru? MULTUMESC!
Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2022
madalina bobeica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract comodat prin vointa partilor si incheiere contract inchiriere pentru sediul social al unei societati comerciale. marinamar marinamar Buna ziua. As dori sa reziliez contractul de comodat incheiat ptr sediul social al societatii si sa incheiem un contract de inchiriere tot la acelasi sediu. ... (vezi toată discuția)
Prelungire durata detinere spatiu sediu social roxana69 roxana69 Care sunt pasii pentru prelungire durata detinere spatiu sediu social? Nu imi este clar. Unde depun „Cererea de inregistrare a documentului care atesta ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere firma ce risca patronul unei firme care si-a facut sediul social intr-un imobil, firma de apartament, care a inchiriat fictiv 1/3 imobil, plateste fictiv ... (vezi toată discuția)