avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... presedintele curtii de apel mi-a returnat recursul in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

presedintele curtii de apel mi-a returnat recursul in casatie

Ajutor! Ce ma fac??
Presedintele C.A. mi-a restituit recursul in casatie, potrivit prev. art. 439 alin. 4ind1, deoarece nu ar fi formulat prin intermediul unui avocat care poate pune concluzii la ICCJ, nefiind anexata delegatia avocatiala.
Insa delegatia este deja anexata la dosarul cauzei, unde am fost reprezentat de avocat. De fapt, este vb de hotararea judecatoreasca prin care mi-a fost desemnat avocat din oficiu,
Ce trebuie sa fac sa trimita recursul la ICCJ???
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 02:23, 24 Iunie 2016
Faptul ca v-a asistat in dosar nu are legatura cu ce vreti dvs acum, mi se pare curios ca nu intelegeti.
Pai daca este obligatie de a fi reprezentat de catre un avocat de catre partea care doreste sa atace cu recurs in casatie, atunci ce putem spune despre cei care nu isi pot permite sa isi angajeze un avocat?

Reiese ca i se incalca dreptul la aparare care ii este garantata de C.R. art 24, precum si de catre art. 10 Cpp, 81 Cpp.
Daca unii nu au bani pentru a isi angaja avocat, automat i se incalca acest drept de a se apara singuri.
Si astfel daca saracul nu are bani pentru a isi angaja un avocat, nu va avea acces la justitie. Prin acest fel se incalca art. 21 din C.R.
In C.R. trebuie modificat si schimbat cu urmatoarea fraza:

Art. 21 (1) ,,Accesul la justitie se face de către orice persoană doar prin intermediul unui avocat se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime''.

Art. 21 (2) ,,Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept de a avea acces la justitie decat daca partile nu isi angajeaza un avocat care-i sa reprezinte in proces''.
patrascu razvan a scris:

Faptul ca v-a asistat in dosar nu are legatura cu ce vreti dvs acum, mi se pare curios ca nu intelegeti.

Pai inteleg diferenta intre a asista si a formula o cale de atac.
cu 2 deosebiri insa:

Avocatul are mandat, prin hotarare judecatoreasca, PE TOATA DURATA PROCESULUI.
Adica se prezuma ca calea de atac este formulata de avocat.

Insa, dpdv al presedintelui CA: el primeste cererea de recurs in casatie, pe care scrie ca e indeplinita conditia de a fi formulat prin avocat, cu dovada imputernicirea de la dosar.

In ce temei socoteste presedintele CA ca nu a fost cererea formulata prin avocat??
Avocatul nu il aveti pe toata durata procesului penal, este aberanta interpretarea dvs.
Din moment ce pe cerere apare semnatura dvs, cum ati vrea sa considere presedintele CA ca cererea este formulata prin intermediul unui avocat, ce logica este asta?
Mai mult, avocatul din oficiu banuiesc ca habar nu are de cererea dvs, de ce nu-l puneti sa o semneze, explicatii cum apreciati dvs,
”citind teleologic norma legala”
, ca este admisibil recursul in casatie impotriva incheierii judecatorului de camera preliminara si poate cine stie, o semneaza.

Alte discuții în legătură

Exceptie de neconstitutionalitate art 483 fara recurs litigii munca aidu aidu Ma deranjeaza f tare ca nu pot sa atac apelul cu recurs la ICCJ in litigiu de munca. Motivul este ca e probabil ca in orasele resedinta de judet, unde CA e ... (vezi toată discuția)
Noul cod de procedura civila va aduce multi clienti avocatilor andyand andyand sub sanctiunea nulitatii cererii,in caile superioare fondului cererea se face exclusiv de avocati sau licentiati in drept, iar la fond vor fi desemnati avocati ... (vezi toată discuția)
Ingradire drept aparare peraspera peraspera Va rog sa aveti amabilitatea de a adauga si alte moduri in care se considera ca dreptul la aparare nu a fost respectat- exceptand acest caz particular ... (vezi toată discuția)