avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Interdictia de a lucra 2 ani in alt notariat. Clauza ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Interdictia de a lucra 2 ani in alt notariat. Clauza penala 10.000USD

Buna ziua,
In contractul meu de munca este scris:
"Alte clauze:
-pastrarea secretului profesional,
-confidentialitate,
-loialitate,
-decenta,
-de la data incetarii contractului, timp de doi ani de zile angajatul nu se poate angaja intr-un post similar in cadrul unui alt birou notarial (operator PC, secretar, etc), clauza penala de nerespectare: plata de despagubiri in suma de 10.000USD"

Lucrez de peste 10 ani la acest notariat. As vrea sa plec de aici si sa ma angajez la altul.
Ce solutie legala am, asa incat sa plec linistit, fara sa platesc acea despagubire?
Cum se defineste aceasta clauza? Care este suportul legal?

Va multumesc mult pentru ajutor!
Alex
Cel mai recent răspuns: Alex176 , utilizator 09:26, 13 Mai 2016
1. Codul Muncii
art.3
...
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.

Doctrina a opinat ca, "Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 195 alin. (1) din Codul muncii - in prezent art.198 alin.1 C.mun. - . (Ion Traian Ştefănescu, Şerban Beligrădeanu, Prezentare de ansamblu şi observaţii critice asupra noului Cod al muncii, în Dreptul nr. 4/2003, p. 64)".

2. Curtea de Apel Timisoara, Hotararea nr.1763 din 11.07.2012:
"Libertatea muncii este asigurata si prin reglementarea încetarii contractului individual de munca din initiativa salariatului, act care nu e supus niciunei limitari sau conditii, în afara obligatiei de preaviz.
Chiar daca salariatul si-a dat acordul cu privire la inserarea clauzei penale, aceasta urmeaza a fi interpretata în favoarea sa, neputandu-i-se îngradi libertatea muncii prin plata unei despagubiri exorbitante în cazul încetarii contractului de munca.
Ori de cate ori se pune problema recuperarii unui prejudiciu produs de catre salariat angajatorului, acesta din urma este obligat sa dovedeasca existenta si întinderea lui.
.....
In dreptul muncii, libertatea contractuala este limitata de lege pentru asigurarea protectiei salariatilor, iar clauzele contractului individual de munca se supun atat principiului legalitatii, cat si principiului bunei-credinte în desfasurarea raporturilor de munca, conform art. 8 Codul muncii. Aceasta concluzie rezulta si din interpretarea „per a contrario” a dispozitiilor art. 37 si 38 Codul muncii, care prevad ca drepturile si obligatiile partilor se stabilesc prin negociere si ca orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute prin lege salariatilor sau limitarea drepturilor este lovita de nulitate. Or, unul din principiile fundamentale ale dreptului muncii, recunoscut si de Constitutie, îl reprezinta neîngradirea dreptului la munca si libertatea muncii. Libertatea muncii este asigurata si prin reglementarea încetarii contractului individual de munca din initiativa salariatului, act care nu e supus niciunei limitari sau conditii, în afara obligatiei de preaviz. Chiar daca salariatul si-a dat acordul cu privire la inserarea clauzei penale, aceasta urmeaza a fi interpretata în favoarea sa, neputandu-i-se îngradi libertatea muncii prin plata unei despagubiri exorbitante, respectiv de 50 000 euro, în cazul încetarii contractului de munca..... "
Va multumesc mult de tot!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajament de fidelitate AriMan AriMan M-am angajat de curand la o firma. Durata contractului de munca este pe perioada nedeterminata cu o perioada de proba de 90 de zile calendaristice. Pe langa ... (vezi toată discuția)
Clauza penala in clauza de neconcurenta alexmhz alexmhz Daca in clauza de necocurenta apare urmatorul punct: \"In cazul in care angajatul isi incalca obligatiile curpins in punctul 2, este obligat sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Amenintare cu concediere urmata de cerere de demisie dorinhojda dorinhojda buna, vin in completare la subiectul meu cu concedierea urmata de cerere de demisie. In urma cu putin timp mi-am primit salariu de la firma de curierat la care ... (vezi toată discuția)