Imi poate spune cineva daca exista penalitati pentru munca la negru pentru angajator si/sau angajat? Daca exista, care sunt legile care reglementeaza penalitatile?
Am citit undeva ca munca la negru e infractiune, dar n-am inteles prea bine.
Înainte să se accepte o ofertă de muncă la negru ar trebui să se ţină cont de următoarele lucruri: lucrătorii fără contract de muncă nu au dreptul la concediu de odihnă, nu beneficiază de indeminzaţii de şomaj, nu primesc indemnizaţii pentru creşterea copilului, iar plata se face în funcţie de „bunăvoinţa” patronului, practic la „mica înţelegere“ şi nu există o dată fixă pentru acordarea salariului.
Alte dezavantaje:
- nu primesc sporurile cuvenite vechimii, de toxicitate, de condiţii de muncă grele şi periculoase;
- nu au un program de lucru normal;
- nu primesc plăţi compensatorii în caz de concedieri;
- nu primesc indemnizaţii de boală şi drept urmare nu beneficiază nici de spitalizare gratuită, în caz de nevoie;
- nu primesc bilete de tratament cu plata subvenţionată prin sistemul asigurărilor sociale;
- nu primesc medicamente compensate.
Buna ziua.As vrea sa stiu,daca ai lucrat la negru si patronul nu vrea sa-ti dea banii cuveniti pe perioada lucrata,ce poti face?La ITM nu poti merge,deoarece te ia si pe tine la intrebari,de ce ai acceptat.Prima data zice ca te ia de proba,si asa trece si o luna sau si mai mult si gaseste motiv sa te "zboare".De ani de zile tot asa se lucreaza in "locul" acela,unu vine, 2 pleaca.Si asa patronul scapa de darile catre stat.Inspectorii doar stiu situatia,vin "anuntati".Este un restaurant mai "ascuns" ,asa ca controale se fac din ani in pasti.Nu sunt nici contra, nici pt munca la negru,dar tot angajatul are de pierdut mai mult,nicidecum angajatorul.Ar trebui sa mearga la prima ora sau tarziu de tot,sa vada cum arata o bucatarie intr-un restaurant.Nu dau detalii......O zi buna
Munca la negru
JaredNor
Buna ziua. As dori sa stiu ce penalizari exista pentru un angajat ce munceste la negru mai bine de 2 3 ani ( sau stiu eu.. 10 ? ), el neavand un venit sigur pe ... (vezi toată discuția)