avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri PFA traducător
Discuție deschisă în Traduceri

PFA traducător

Bună ziua,

Intenționez să lucrez ca liber-profesionist în domeniul traducerilor, fiind în discuții cu o firmă pentru o colaborare. Problema este că am absolvit o facultate de inginerie și nu am niciun fel de certificare în domeniul limbilor străine încât să-mi pot înființa un PFA pe traduceri.

Întrebarea mea este: cum aș putea să lucrez în legalitate ca traducător și să fiu scutit de plata TVA-ului (evident în ideea în care nu depășesc plafonul)? Pot înființa un SRL și să fiu în continuare scutit de TVA?
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 15:50, 26 Ianuarie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
firilacroco a scris:

Bună ziua,

Intenționez să lucrez ca liber-profesionist în domeniul traducerilor, fiind în discuții cu o firmă pentru o colaborare. Problema este că am absolvit o facultate de inginerie și nu am niciun fel de certificare în domeniul limbilor străine încât să-mi pot înființa un PFA pe traduceri.

Întrebarea mea este: cum aș putea să lucrez în legalitate ca traducător .............


Pentru obtinerea unui certificat de traducator, act ce v-ar ajuta la infiintarea PFA, trebuie sa sustineti si sa promovati cele doua examene (cu nota minima 7) organizate de Ministerul Culturii pentru limba si domeniul de interes. Cu atestatul eliberat de MC, puteti sa infiintati PFA traducator si sa demarati activitatea ca liber profesionist.
Procedura, costurile si perioada organizarii examenelor le gasiti pe site-ul de mai jos:
[ link extern ] /

In ceea ce priveste plafonul TVA, cat timp ramaneti sub plafon, nu este necesar sa deveniti platitor de TVA iar contabilitatea o puteti tine dvs.. Pentru infiintarea SRL-ului, luati in considerare costurile de infiintare si desfasurare a activitatii care sunt mai mari decat la PFA inclusiv ca aveti nevoie de contabil autorizat pentru gestionarea activitatii/ depunere declaratii/ bilanturi, etc...
L.C.
Vă muțumesc mult pentru informații!
Încă o întrebare mai am. Am citit acum mai mult despre TVA-ul intracomunitar și am văzut că prestarea de servicii către un plătitor de TVA în UE duce la obligativitatea obținerii unui număr TVA. Aveți idee ce înseamnă mai exact acest lucru?
Cu placere:)
Aveti in link-ul de mai jos un articol cu explicatii si detalii in legatura cu ceea ce inseamna Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI).
www.avocatnet.ro/content/art...

Veti avea nevoie de acest cod de TVA doar daca prestati servicii catre rezidenti din strainatate si il veti completa in factura respectiva, iar in luna in care facturati catre strainatate va trebui sa depuneti Declaratia 390 Vies pana in data de 25 a lunii de referinta.
Detalii privind aceasta declaratie recapitulativa:
www.avocatnet.ro/content/art...
L.C.
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2016
Laura Ciobeica, moderator

Alte discuții în legătură

Traducator autorizat DASY DASY As vrea sa stiu pentru ce domeniu trebuie sa sustin examenul de traducator autorizat pentru a utea colabora (on line) cu un birou de traduceri autorizate? (vezi toată discuția)
Certificat traducãtor - examen limba francezã ysaraisa ysaraisa Buna ziua, ma poate ajuta cineva cu exemple de subiecte pentru obtinerea certificatului de traducator autorizat in limba franceza? eu am obtinut DALF-ul ... (vezi toată discuția)
Intrebare - diferenta dintre traducator juridic si traducator tehnic dobre266 dobre266 Rog sa ma lamureasca cineva care este deosebirea intre traducator juridic si traducator tehnic... Eu as dori sa me examinez in spaniola. Are cineva examene ... (vezi toată discuția)