avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Blocaj roata pe o proprietate privata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Blocaj roata pe o proprietate privata

Buna ziua,

M-am confruntat cu o situatie mai putin obisnuita intr-o parcare privata ce pare ca este impartita de mai multe firme, am ajuns la locatie si nefiind nici un afis care sa indice exact unde ar trebui sa parchez daca merg la magazinul X pare ca am parcat (pentru ~ 10 minute) in parcarea magazinului Y, cand m-am intors la masina am constatat ca am blocaj pe roata :O Am incercat sa le explic ca nu aveam de unde sa stiu ca am blocat un loc de parcare ce le apartinea dar n-am avut cu cine sa ma inteleg ei dorind sa le platesc in jur de 600 lei #-o, i-am somat de mai multe ori sa ridice blocajul pus abuziv pe roata ce-mi ingradesc dreptul de a utiliza bunul (masina) proprietate personala si au refuzat, inclusiv patronul de la magazinul de unde am facut cumparaturi m-a sustinut insa fara nici un fel de succes.

Enervat fiind de situatia penibila si gratie tipului de job aveam in masina toate cele necesare (generator, flex de mana, foarfeca de fier beton) si m-am pus pe treaba, au facut o droaie de poze iar in timp ce eram la taiat blocajul au montat un alt dispozitiv de blocaj pe alta roata de care de asemeni m-am eliberat. A venit politia si au spus ca n-au ce sa faca pe o proprietate privata, nu eu i-am chemat #-o

La final, le-am inmanat fiarele impreuna cu o carte de vizita invitandu-i in acelasi timp la atelier sa le sudez echipamentul, au zis: "las ca vezi tu" X-(

Sunt curios ... ce ar putea sa faca in aceasta situatie ?
M-ar putea acuza de distrugere probabil, insa i-am somat de nenumarate ori sa-si ia dispozitivul pentru ca-l voi distruge in scopul de a-mi utiliza bunul - nu m-au crezut.

Analizand pe net despre situatii similare, n-am reusit sa gasesc o explicatie decat alte si alte abuzuri cu oameni ce-au cazut in aceiasi plasa (cu precadere in Timisoara).

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 15:10, 12 Iunie 2016
veti primi acasa un PV semnat de un martor foctiv prin care vi se va pune in vedere sa achitati o amanda contraventionala pt tulburarea ordinii si linistii publice. Din pacata nu aveti ce face, degeba il veti actiona in instanta. Daca aveti foto prin care sa dovediti ca nu ati fost avertizat ca parcati ilegal (nu ati spus, ati patruns intr-o curte ingradita sau e pur si simplu o parcare pt care firmele platesc chirie la primarie - dincate am inteles, parcarea este comuna mai multor firme si este partajata in functie de necesitati) - firma care a blocat rotile ar trebui actionata in judecata pt sechestrare si firma cu parcare pt instigare la sechestrare. Exista o gramada de trantori care profita de nestiinta oamenilor.
Altfel, ar fi bine sa avem toti cate un polizor unghiular in masina.... daca intelegeti ce vreau sa spun....
Ati fost sechestrat (impreuna cu bunul personal) pe proprietatea cuiva desi nu cred ca este proprietate privata ci doar o suprafata inchiriata. Trebuia sa chemati politia si sa faceti plangere pt sechestrare.
Nu au cum sa va actioneze in instanta pt distrugere pt ca atunci veti invoca legitima aparare adica ati comis o fapta penala pt a contracara o alta fapta penala (pt respingerea unei actiuni vatamatoare impotriva libertatii dvs - respingerea a fost proportionala si nu disproportionata).
Qubik a scris:

veti primi acasa un PV semnat de un martor foctiv prin care vi se va pune in vedere sa achitati o amanda contraventionala pt tulburarea ordinii si linistii publice. Din pacata nu aveti ce face, degeba il veti actiona in instanta.

PV intocmit de cine, ca politia am retinut ca nu a dorit sa intervina? Cum faptul este deja consumat, nimenea nu mai poate intocmi un PV de constatare.

"Pagubitii", daca se considera indreptatiti, se pot ei constitui parte civila si cere daune forumistului. Cum, de asemenea, forumistul se poate si el adresa justitiei.

Din pacate aici este un caz tipic din "spatiul carpato-danubiano-pontic": saltul de la pasivitatea mioritica - in loc sa ma apar, chem mioara si-i dau indicatii cum sa ma-ngroape -, la a-ti face singur dreptate.

Daca forumistul, si "pagubitii", nu o lasa asa cum a cazut, poate urma un proces complicat din care, in final, adevaratii castigatori vor fi doar avocatii.
Am lecturat integral toate raspunsurile si doresc a multumi pe aceasta cale pentru opinii, totusi ... consider ca ar trebui ca unele persoane sa revina cu picioarele pe pamant ca sa nu incepem a bate campii intr-un mod colectiv.

Nu as vrea sa dau date exact cu locatia unde s-a intamplat evenimentul din motive de confidentialitate in caz de vreun proces, insa ... sa luam urmatorul scenariu > parcul comercial de la baneasa, unde avem ikea, baneasa shopping city, kfc, bricodepot, carrefour, etc ... entitati comerciale ce impart aceiasi parcare, partial delimitata unde iti dai seama cand intrii in parcarea ikea ori cea a mall-ului (sunt ceva borduri), etc. De aici avem urmatoarele certitudini:

- parcarea este o proprietate privata, nu este inchiriata de la primarie
- parcarea este deschisa circulatiei publice
-- politia rutiera are atributiuni, fiind deschisa circulatiei publice poate fi considerat drum public.
- nimeni nu-mi cere un ban pentru parcare, intru - parchez si fac ce vreau

Bun, merg imi pun masina in parcarea IKEA, si merg la film in baneasa shopping city - ma intorc la masina si vad blocaj pe roata. IKEA imi spune ca tre sa platesc suma de 600 lei ca sa-mi deblocheze roata ca am parcat in zona lor si n-am cumparat de la ei - in contextul in care NICAIERI nu este vreun afis clar in care sa se specifice conditiile in care ai voie sa-ti lasi masina acolo. Ba mai mult ... ma si ameninta ca cheama sa mi se ridice masina (banuiesc ca nu pe cei de la politie ci vreo firma privata)

Din punct de vedere legal, se intampla doua lucruri:
1. Tulburare de posesie fiind in incapacitatea de a-mi utiliza bunul considerand ca sunt indreptatiti sa-mi sechestreze masina fiind pe proprietatea lor cu circulatie publica.
2. Mi-au prestat un serviciu (pentru care-mi taie bon/factura) ce nu l-am solicitat (blocarea rotii) pentru ca nu cred ca vor scrie pe bon "Amenda de parcare" ca n-au atributiuni ei sa-mi dea mie amenda, doar politia.

Ei suna la politie cand ma vad cu flexu-n mana dupa ce i-am somat de nenumarate ori sa-si ia fiarele (proprietatea lor) de pe masina mea ce-mi ingradesc dreptul de a folosi autovehicolul (pct 1) - politia vine si nu intervin (sa intervina, la ce ?), nici in favoarea mea nici in favoarea lor - explicatia: proprietate privata si nu ne bagam.

Acum ... unii dintre participantii la aceasta discutie spun ca pot fi amendat pentru "tulburarea linistii publice", pai ... ne hotaram ? Care liniste publica ca sunt pe o proprietate privata de aproape 1 hectar, ma indoiesc ca zgomotul polizorului meu deranjeaza, dar sa zicem ca folosesc foarfeca de fier beton sa nu fac galagie, scoatem din calcul asta. Asta pe langa faptul ca desi am mentionat ca politia nu a intervenit, ma indoiesc ca vor constata contraventia de tulburare a linistii publice dupa intamplarea evenimentului ...

Pot fi acuzat de distrugere ? Ok ... daca GIGEL vine si isi pune blocajul pe roata mea ... ce fac ? Stau acolo pana il scoate ? Defapt ... vine MITICA si isi pune ambele telefoane unu in spatele rotii unul in fata, cum mai ies de acolo fara sa-i ATING telefoanele in scopul de a le muta ? ca sigur pe unul dintre ele il sparg cand merg ori in fata ori in spate.

REPET: situatia cu parcarea din zona baneasa shopping sity este o FICTIUNE - nu s-a intamplat in acea locatie asa ceva.

Eu inteleg ca traim in tara lui papura voda, dar este complet absurd.
Am vizionat si situatia celor de la "Ingerii Galbeni" > [ link extern ] .

Toata chestiunea asta imi aminteste de legislatia uzului de arma neletala (motiv pentru care am renuntat la idee), trebuie sa astepti ca agresorul sa faca ceva ca sa poti reactiona ... adica sa astept sa-mi dea in cap cu o piatra si apoi DACA mai am ceva vlaga sa-l si impusc. La fel si cu masina, tre sa astept sa-mi ridice ei masina ori sa ma rog de ei sa-si ia echipamentele pentru a nu le distruge, ei refuza ... eu ce fac ? Innoptez acolo ?

Ok, le-am distrus caracatitele care EI mi le-au pus pe roata fara sa le cer acest lucru ... dar cum puteam sa opresc abuzul de tulburarea de posesie daca nu faceam asta ?
Daca era parcare inchiriata de la primarie ,politia intervenea pe loc in sensul ca echipajul e format din doi ajenti ,unul e pozar iar al'lat scrie PV cu 2...4 puncte amenda . Cum asa ceva nu s-a intamplat , terenul e amenajat pt stationarea autovehiculelor iar proprietarul plateste impozit pe el .
Ati inteles gresit :ei vin cu tulburarea de proprietate si apoi nu exista nici un film care sa dureze 10 min. asa cum ati declarat in prima faza .
mottofreee a scris:

Daca era parcare inchiriata de la primarie ,politia intervenea pe loc in sensul ca echipajul e format din doi ajenti ,unul e pozar iar al'lat scrie PV cu 2...4 puncte amenda . Cum asa ceva nu s-a intamplat , terenul e amenajat pt stationarea autovehiculelor iar proprietarul plateste impozit pe el .
Ati inteles gresit :ei vin cu tulburarea de proprietate si apoi nu exista nici un film care sa dureze 10 min. asa cum ati declarat in prima faza .

Domnul meu, daca considerati ca trebuie sa mentionati ceva in acest forum incercati sa fiti coerent, ca n-are nici o legatura ce-am spus eu cu ce ati mentionat.

Alte discuții în legătură

Blocare roti profi RazvanG91 RazvanG91 Buna, Am o intrebare referitoare la legalitatea blocarii rotilor pe care am observat ca o desfasoara tot mai multe supermarketuri. Pe scurt, aseara am ajuns ... (vezi toată discuția)
Cum reacționăm la abuzul blocării roților de către agenții de pază ai magazinelor? iriholo iriholo Ce demersuri se pot face contra blocarii abuzive a rotilor la supermarket dupa 10 min de petrecut la cumparaturi? Am parcat unde parcau de obicei alte masini ... (vezi toată discuția)
Asociatia de locatari mi-a blocat roata masinii. legalitate danielleu danielleu Buna ziua, Asociatia de locatari a blocului in care locuiesc mi-a blocat roata masinii oprite pe spatiul comun cu motivul ca am incalcat art. 256 CP ... (vezi toată discuția)