avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu parental
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu parental

lsotia mea e Insarcinata de 5 luni .....si as dori sa stiu daca am dreptul la concediu de crestere a copilului .da lucrez la o firma de stat de 5 luni dar Inainte am avut ajutor social .Intrebarea mea este .....am dreptul la concediu de crestere a copilului de 2 ani

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:00, 22 Mai 2016
Conform legislatiei in vigoare trebuie sa aveti minim 12 luni legat lucrate.
Concluzia: NU aveti dreptul....doar in cazuri de exceptie.

O zi buna.
CjFlorentin1982 a scris:

.....
Concluzia: NU aveti dreptul....doar in cazuri de exceptie.
.....


Care sunt cazurile de exceptie ?
freeelis a scris:

CjFlorentin1982 a scris:

.....
Concluzia: NU aveti dreptul....doar in cazuri de exceptie.
.....


Care sunt cazurile de exceptie ?


Daca mama fatului (doamne fereste) la cateva luni dupa nasterea fatului, moare , ramane cu grad de invaliditate....etc.. atunci tatal poate preia atributiile.

Exemplu: Sa intamplat acum 1 an maxim 2 ani, unui angajat sotia ia nascut in februarie sau martie 9 (nu mai stiu exact), toate bune si frumoase, la aproximativ 7 luni (aproape) intr-un accident stupid sotia a murit....iar tatal a trebuit sa preia.

Multumesc.
Nu este caz de exceptie ... De indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare prevăzute de lege.

@ denisa_ady25
- pana la 01.07.2016
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului , singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Asadar, pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni sa aveti realizate venituri din salarii, din activitati independente sau activitati agricole ori sa va fi aflat intr-una din perioadele asimilate prevazute la art.2 alin.5 din OUG 111/2010 - de exemplu, ati beneficiat de indemnizatia de somaj, pensie de invaliditate, concedii medicale, concediu pentru cresterea copilului , concediu fără plată pentru creşterea copilului, frecventati fara intrerupere a cursurilor de zi ale unui liceu, facultati ,master etc.).

- incepand cu 01.07.2016
Conditia este: în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, sa aveti realizate timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit.

Perioada in care s-a beneficiat de ajutor social nu se ia in considerare la calculul celor 12 luni eligibile pentru indemnizatia CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatiade crestere a copilului xuxi xuxi am 6 luni e lucru beneicies e imnemnizacie e cresterea copilului (vezi toată discuția)
Ccc pentru tatal care nu are serviciu lungeanuadina lungeanuadina Buna ziua, Conform OUG 111 din 2010 art 11 - a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre ... (vezi toată discuția)