avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... intrare concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

intrare concediu crestere copil

Buna, sotia nu lucreaza si nu a avut ve
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:30, 10 Iunie 2016
Exista posibilitatea ca dvs, ca si tata, sa intrati in co de crestere copil ( 1 an sau 2 ani) dar trebuie sa aveti minim 12 luni lucrate consecutiv.
1. In situatia in care , mama copilului nu a realizat venituri supuse impozitului pe venit in cele 12 luni eligibile pentru CCC, atunci nu va putea beneficia de indemnizatia pentru CCC.

2. Tatal copilului poate intra in CCC numai daca indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.

Astfel :
- pana la data de 01.07.2016 : singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

- incepand cu data de 01.07.2016 : persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit , beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară sau daca se afla sau în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

3. Care este data prezumata a nasterii ?

4. De asemenea, tatal copilului daca indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului,poate solicita direct acordarea stimulentului de insertie.
In acest caz, tatal va primi :
- 500 lei stimulent de insertie, acordat de stat
- salariu de la angajator
- alocatia de stat pentru copil,200 lei pana la varsta de 2 ani si 84 lei pentru perioada cuprinasa intre 2 - 18 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizație crestere copil Alina elena tudose Alina elena tudose Buna seara,poate lua tatăl indemnizația crestere copil daca deține O întreprindere individuală și a realizat venituri impozabile in ultimele 12 luni ... (vezi toată discuția)
Concediu parental denisa_ady25 denisa_ady25 lsotia mea e Insarcinata de 5 luni .....si as dori sa stiu daca am dreptul la concediu de crestere a copilului .da lucrez la o firma de stat de 5 luni dar ... (vezi toată discuția)
Buna ziua Marcela ionut Marcela ionut Care ar fi data reintoarcerii la munca, copilul implinind 2 ani pe 9 oct 2018 ,excluzand stimulentul de insertie, multumesc (vezi toată discuția)