avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita din partea unui executor judecatoresc
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita din partea unui executor judecatoresc

Buna ziua,

in urma cu cateva zile am fost instiintata la serviciu de faptul ca s-a dispus din partea unui executor judecatoresc infiintarea unei popriri pentru un credit contractat de subsemnata in anul 2005 si neachitat in totalitate. Executarea este dispusa in urma unei incheieri din data de 07.05.2015.
Mentionez ca acest credit a fost cesionat in urma cu 5-6 ani unei firme de recuperari creante.
Am achitat catre aceasta firma lunar o suma de bani, pana in urma cu 2 ani, cand am incetat sa mai platesc. Aceasta firma a cerut unui executor judecatoresc executarea silita a restantei, considerand ca, creditul de credit, in sine, reprezinta titlu executoriu.
va rog sa ma ajutati cu niste lamuriri:
1. faptul ca acest contract de credit a fost cesionat catre o firma de recuperari, care nu este institutie bancara, nu face ca titlul executoriu al creditului sa se piarda?

si

2. faptul ca eu am fost instiintat cu privire la acesta executare silita (desi in cuprinsul adrei se mentioneaza ca as fi fost) si ca incheierea a avut loc cu mai mult de un an inaintea cererii de infiintare a popririi

reprezinta motive pentru a putea impiedica executarea silita?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: diana_sal , utilizator 11:12, 27 Mai 2016
in primul rand sunt mai multe lucruri la care trebuie sa fi atenta si anume

1. trebuie sa verifici daca nu cumva datoria ta este prescrisa.( mai exact daca au trecut cel putin 3 ani de zile de la data cand ar fi trebuit sa platesti rata scadenta si pana la momentul in care s a cerut executarea)
2. daca a avut loc o cesiune - pt a ti fi opozabila trebuie indeplinite niste obligatii si anume
- fie prin notificarea debitorului- care poate fi făcută de către cedent sau cesionar și trebuie să conțină ca elemente esențiale identitatea cesionarului, creanța cedată și solicitarea ca plata să se facă cesionarului sau prin acceptarea cesiunii de către debitor printr-un înscris cu dată certă. In caz contrat daca nu ai fost notificata la acel moment - in prezent cesiunea nu ti mai poate fi opozabila
- cesiunea trebuie obligatoriu sa fie in forma autentica pentru a-ti cere executarea.
3. si daca creditoarea a lăsat să treacă peste 6 luni de la îndeplinirea primului act de executare, fără a fi urmat de un alt act de executare, executarea silită este perimată, conform art.389 Cod procedură civilă raportat la art.248-254 Cod procedură civilă.
Va multumesc pentru raspuns.

1. eu nu am fost instiintata de cesiune decat telefonic, si fiind de buna credinta am efectuat plati o vreme in contul EOS KSI, fara a mi se aduce in mod oficial la cunostinta cesiunea si fara a intra in posesia vreunui inscris.

2. referitor la perimarea executarii silite, mi-e teama ca nu inteleg exact cand intervine. in cazul meu, cererea de executare silita din partea EOS a fost facuta la data de 07.05.2015, sa inteleg ca acesta reprezinta primul act de executare?
incheierea executarii silite a avut loc in aceeasi zi, 07.05.2015.
Mie mi s-a adus la cunostinta prima data despre executarea silita la data de 19.05. 2016, cand am fost instiintata la serviciu cu privire la poprire. Sa inteleg ca executarea este perimata?
referitor la
1. ti am trimis pe privat un caz identic pe acest subiect cu al tau. Din punctul meu de vedere cesiunea nu iti este opozabila nici in cazul in care ai platit un timp catre recuperator.
2. Atunci cand creditorul lasa sa treaca un termen mai lung de 6 luni fara sa se ocupe de urmarirea dosarului de executare silita, debitorul poate invoca perimarea executarii silite. Sanctiunea perimarii duce la desfiintarea intregii proceduri executionale si, astfel, debitorul care s-a folosit de invocarea perimarii si caruia instanta i-a admis solicitarea, poate sa faca jonctiunea cu termenul anulat prin invocarea perimarii si sa obtina in final si prescriptia dreptului de-a cere executarea silita, - raspunsul din punctul meu de vedere este da. In mod normal este perimata. Avea 6 luni de la momentul incuviintarii sa efectueze cel putin un demers in executarea ta / in speta poprirea pe cont
va multumesc foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune de creanta, titlu executoriu, perimare si prescriere executare silita, frauda executor judecatoresc. Darius_D Darius_D Buna ziua, Ma numesc Darius si va retin atentia cu situatia in care ma aflu. In 4 aprilie 2007 am contractat un credit de nevoi personale la BANCA. Am ... (vezi toată discuția)
4 ani fara niciun act de executare - este perimata executarea silita? mariusstoican mariusstoican Buna seara, Am primit de curand un proces verbal de sechestru auto intr-un dosar de executare din anul 2014, iar in urma consultarii dosarului la executorul ... (vezi toată discuția)
Probleme cu firma de recuperare ThisIsIt ThisIsIt Buna ziua.Acum 3 ani am avut o descoperire de cont la care plateam o dobanda lunara de 20 ron. intotdeauna puneam cateva sute de lei ca sa ma asigur ca 6-7 ... (vezi toată discuția)