avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Permis de Sedere Permanent ca membru de familie a unui ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Permis de Sedere Permanent ca membru de familie a unui cetatean roman

Buna ziua! As dori sa ma ajutat putin cu o problema cu care m-am confruntat inainte de a calatori in scop turistic in Paris, Franta. Sunt cetateana cubaneza cu permis de sedere permanent ca membru de familiei a unui cetatean roman, valabil 10 ani, fiind casatorita. Ca sa nu fac povestea prea lunga, in data de 27/05/2016 urma sa calatoresc in Paris in scop turistic, si dupa ce am facut check in-ul si am trecut prin verificarea de Politia de Frontiera la aeroportul din Otopeni fara probleme, in momentul imbarcarea in avion, mi s-a refuzat intrarea deoarece aveam nevoie de viza sau sa fiu insotita de sotul meu ceatean roman. Curiositatea o face faptul ca exact in aceeas data in luna abrilie, am facut acelas drum, doar avand o scala in Milano, si mi s-a permis, atat iesirea cat intrarea in teritoriul francez si italian fara probleme...adica fara viza si fara insotirea sotului meu cetatean roman. Am facut reclamatie in biroul companiei aeriene, dar nu m-a ajutat cu nimic dearece avionul a plecat fara mine, am pierdut banii si mi s-a spus respicat ca ei nu imi puteau permite imbarcarea in acel avion deoarece aveam nevoie de viza sau sa fiu insotita de sotul meu. I-am explicat ca permisul meu de sedere este unul Permanent si acest lucru face diferenta deaorece prin lege unul dintre beneficii acelui tip de permis este cel de libera circulatie in UE fara viza si fara sa fiu insotita de sotul meu. Ma puteti lamuri in acest sens?! A incalcat compania aereana legea sau eu am gresit?! Cum pot sa imi apar drepturile care imi confera permisul meu de sedere permanenta?! Va multumesc anticipat pentru raspunsurile voastre.
Cel mai recent răspuns: Faridlezaar , utilizator 14:31, 18 Iunie 2019
[ link extern ]
MOBILITATEA
Cetăţenii străini cu un drept de şedere în România au dreptul de a călători în afara graniţelor ţării, cu precădere în Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European, în
anumite condiţii, în funcţie de tipul permisului de şedere pe care îl deţin.
Cum pot să călătoresc în străinătate, dacă sunt cetățean străin, membru de familie al unui cetățean român și am un permis de ședere temporară sau pe termen lung în România?
Puteți călători în Uniunea Europeană, fără viză, doar în cazul în care sunteți membru de familie al unui cetățean român (părinte/soț sau soție/copil până în 21 de ani) și dețineți un permis de ședere temporară sau pe termen lung, acordat membrilor de familie ai cetățenilor români.
În acest sens se recomandă ca pe parcursul călătoriei:
Să fiți însoțit de cetățeanul român (obligatoriu în cazul cetățenilor străini căsătoriți cu cetățeni români, care au un drept de ședere temporară în baza căsătoriei).
• Să aveți acte doveditoare care atestă legătura de rudenie cu cetățeanul român (certificat de naștere sau de căsătorie).
• Să aveți permisul de ședere valabil, eliberat de IGI și pașaportul național.
• Să nu stați în statul de destinație mai mult de 3 luni.

După această perioadă aveți obligația de a obține un drept de ședere în statul respectiv, în conformitate cu scopul pentru care vă aflați acolo (muncă, reîntregirea familiei, studii etc.).
IMPORTANT: Cetățenii străini care au un drept de ședere în România, obținut în baza căsătoriei cu un cetățean român, nu pot sta în afara granițelor țării pentru o perioadă mai mare de 6 luni, cu excepția situațiilor în care aceștia dovedesc faptul că le-a fost imposibilă
întoarcerea în România la expirarea acestei perioade. În caz contrar, cetățeanul străin își va pierde dreptul de ședere pe teritoriul României, fiind nevoit să aplice pentru o viză de lungă ședere pentru a putea reveni în țară.
ATENŢIE! Dacă sunteţi titularul unui drept de şedere pe termen lung şi călătoriţi în străinătate, dreptul de şedere vă poate fi retras dacă staţi în afara ţării pentru o perioadă mai lungă de 12 luni consecutive (un an). În această situaţie, chiar dacă documentul dumneavoastră nu a expirat, nu veţi mai avea dreptul de a intra în România decât după ce obţineţi o viză de la o misiune diplomatică din străinătate.
(!) Nu pierdeţi dreptul de şedere pe termen lung în România dacă în perioada de absenţă de pe teritoriul
Cum se poate călători în Uniunea Europeană ca cetățean străin cu permis de ședere temporară sau pe termen lung, eliberat de autoritățile române?
Ca cetățean străin cu un drept de ședere în România, indiferent de scopul pentru care vi s-a acordat acest drept (excepție: membrii de familie ai cetățenilor români, persoanele cu o formă de protecție, apatrizii) va trebui să obțineți o viză de intrare în majoritatea statelor Uniunii Europene. În acest sens, vă recomandăm să vă interesați la misiunile diplomatice ale statului în care doriți să călătoriți cu privire la obligativitatea obținerii unei vize și eventual, la tipul de viză pe care îl veți putea obține. ţării aţi avut un drept de şedere temporară (de exemplu,pentru muncă, studii etc.) pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene. În acest caz, perioada de absenţă nu trebuie să depăşească 6 ani consecutivi.
IMPORTANT: Cetățenii străini care au obținut o viză pentru a călători într-o altă țară trebuie să se asigure că perioada petrecută acolo nu va afecta menținerea scopului pentru care persoana a obținut un drept de ședere în România. În cazul în care absența de pe teritoriul României este prea mare, permisul dumneavoastră de ședere poate fi revocat.
Sunt de parere ca autoritatile au procedat corect. In cazul dvs nu era vorba de un tranzit ci de o sedere mai mare.
Multumesc frumos pentru raspuns, apreciez informatia primita. Dar calatoria mea era in scop turistic pe o perioada de 3 zile, iar permisul meu de sedere este Permanent, nu Temporar, articolul trimis de dvs face referire la straini cu Permis de Sedere Temporar:

• Să fiți însoțit de cetățeanul român (obligatoriu în cazul cetățenilor străini căsătoriți cu cetățeni români, care au un drept de ședere temporară în baza căsătoriei).

Pe de alta parte, cum se explica ca pe data de 26/04/2016 am calatorit cu destinatia finala Paris si mi s-a permis iesirea si intrarea in tara respectiva fara viza si fara sa fiu insotita de sotul meu?! Mentionez ca zborul a fost Bucuresti-Milan, Milan-Paris, si am trecut prin Politia de Frontiera in ambele tari fara probleme, si in a 2-a partea articolul dvs. face urmatoare referire:

"Ca cetățean străin cu un drept de ședere în România, indiferent de scopul pentru care vi s-a acordat acest drept (excepție: membrii de familie ai cetățenilor români, persoanele cu o formă de protecție, apatrizii) va trebui să obțineți o viză de intrare în majoritatea statelor Uniunii Europene."

Desi fac exceptie pentru membrii de familie, se incalca legea o data pentru ca permisul meu este unul permanent si nu termporar, si in al 2-lea rand pentru ca este emis ca membru de familie ai cetatean roman. Cred ca compania aereana a procedat impotriva legii deoarece nu a verificat informatia, si s-a bazat doar in faptul ca fiind un permis emis pentru membru de familie imi trebuia viza sau insotirea sotului meu.

Stiind cele de mai sus cum ar trebui sa procedez, sa continui mai departe reclamatia facuta?! Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Mai 2016
kiki_mihailescu, utilizator
Sunt de parere ca nu puteati calatori fara partenerul dvs. Este strict parerea mea. Puteti sa intrebati la frontiera, la orice trecere, dati un telefon.
Permis permanant
Buna ziua, am citit intrebarea dvs la referire de a puteai calatorit fara partener de familia in caz ca detineti un permis permanant de membru al familiei unei cetatean roman, eu si sotia mea dorim sa plecam in anglia,din experienta dvs pot sa ma duc cu ea fara sa fie nevoie de o viză? Multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis de sedere permanenta in romania Ioana Baker Ioana Baker Buna ziua, sotul meu e cetatean non UE, are permis de sedere temporar pe o perioada de 5 ani, ca membru de familie. Nu a stat permanent pe teritoriul Romaniei ... (vezi toată discuția)
Strain,apatrid saed saed buna ziua,sunt strain traiesc in romania,sunt apatrid,nu detin o cetatenie nici o tara,acum sunt casatorit cu o romanca ,vreau sa stiu daca am acelasi drept ca ... (vezi toată discuția)
Dreptul de libera circulatie a membrilor de familie ai unui cetatean roman bombonica001 bombonica001 Buna seara, Am si eu o nelamurire. Sotul meu este cetatean strain, cu permis de sedere temporar de 5 ani pentru reintregirea familiei. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)