avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nelamuriri privind apometrele
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nelamuriri privind apometrele

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am cumparat de curand o garsoniera si am cateva nelamuriri din punct de vedere legal. In imobil s-a hotarat de catre administrator sa se puna apometre cu citire radio ( sa se poata citi de la usa) Administratorul imobilului nu este tocmai o persoana ok , facand totul asa cum vrea el si avand nenumarate plangeri la politie. Inca de cand am cumparat m-a amenintat intr-un fel ca , daca nu imi pun aceste apometre voi plati mai mult si nu va tine cont de citirea apometrelor existente si perfect functionale pe care le am in acest moment. Si asa s-a intamplat luna aceasta pt o garsoniera de 18mp, m-a pus 11 metri cubi la apa calda si 8 la apa rece,chiriasul dand citirea lor lunar ( mentionez ca, garsoniera este inchiriata). Nu sunt singura care nu am aceste apometre cu citire radio, si nici nu vreau sa pun. Intrebarea este urmatoarea: ma obliga vreo lege sa le schimb atata timp cat apometrele actuale sunt in garantie? sau eventual imi pot monta unele noi dar nu cu citire radio si ii pot prezenta acel certificat de garantie al apometrului. In aceste conditii administratorul este obligat sa tina cont de citirea apometrelor? Administratorul este o persoana cu care, nu te poti intelege si nici vb civilizat. O alta intrebare ar fi: ma obliga vreo lege sa i dau administratorului copie dupa contractul de vanzare cumparare, buletin si procura de administrare a garsonierei eu fiind administrator al acestei garsoniere?
Va multumesc frumos
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2016
elga50, moderator
Cel mai recent răspuns: mihai2583 , utilizator 10:35, 7 Ianuarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu proivire la apometre, hot. AG, tipul, firma, etc.

Chestiunea cu apometrelor cu citire radio este o alta mancare de peste fata de orice tip de apometru, dar cu citire simpla. Asadar, daca s-a hotarat in AG sa se monteze apometre cu citire radio, apoi atuncihotararea trebuie respectata de catre toata lumea.
In acest moment, la noi in asociatie, chiar pe aceeasi scara sunt montate apometre de la 2 sau chiar 3 firme. Eu nu zic ca nu au masurat bine (aici este ca la ceasuri: au sa mearga toate la fel doar daca le pui intr-o roaba si le primbi prin asociatie...).
Deci, cand se hotaraste schimbarea pe radio, toate apometrele vor fi la fel, adica de la aceeasi firma si doar din acest motiv este o schimbare in bine, apoi faptul ca acestea sunt citite in acelasi timp (+/- 5 minute), iarasi este un lucru f. bun - nemaivorbind ca se pot sincroniza citirile furnizorului si ale firmei de apometre,

Daca dispar cu totul diferentele?
Nu dispar, insa niste oameni interesati incep sa caute eventualele locuri pe unde se mai scurge apa, in general la subsol si chiar in casele oamenilor. Am fasit in continuare apa care curge di vasul WC-ului, fara ca acest apometru sa inregistreze pierderea. In aceste cazuri trebuie luate masuri de remediere, insa este greu cu munca de lamurire - toata lumea este nemultumita de aceste diferrente, insa cand ii pui sa-si remedieze defectiunile incep sa gaseasca motive si cu mare greutate isi fac reparatiile. Trebuie sa te tzii de ei, sa mergi de 2-3 ori sa verifici. Pai cum este bine?

Deci, @ausfahrt, AG chiar poate sa hotarasca schimbarea, tipul, firma, culoarea, data si ora la care se face citirea. Credeti-ma, este bine asa!
Apometrul este proprietatea proprietarului si nu a asociatiei.

Chiar daca hotararile AG sunt obligatorii pentru toti proprietarii consider ca este un abuz al AG obligarea proprietarilor de a schimba apometrele cu un anumit model, tip, de la o anumita firma, atata timp cat apometrele indeplinesc cerintele de masurare a cantitatii de apa si sunt omologate/verificate.

Nici furnizorul de gaz nu impune un anumit model ci doar sa indeplineasca cerintele de punere pe piata si sa fie utilizat pentru debitul proiectat.

Maine ne pomenim ca AG poate hotari ce culoare sa aiba toti proprietarii in dormitor!
cyan a scris:

.......... Maine ne pomenim ca AG poate hotari ce culoare sa aiba toti proprietarii in dormitor!
Ei, nici chiar asa :)
E totusi o deosebire intre cearsafuri si apometre, in sensul ca cearsafurile nu influenteaza costurile celorlalti proprietari, pe cand apometrele, cat ar fi ele de noi si de bune, daca sunt citite de proprietari atunci cand au timp si chef, ei, atunci se cam vede la "pierderi". Apometrele radio se citesc toate o data si la valoarea reala.
Deci, cam conteaza si nu prea este abuz, avand in vedere ideea de a imbunatati activitatea din asociatie si a scadea costurile.
La nivel de individ poate ca e abuz, la nivel general, nu. Ce alegem? Chestie de filosofie personala.

Cum va-am mai scris, in asociatia noastra, deocamdata am incercat sa ne facem o idee despre ce inseamna aceste apometre cu citire radio:
- inainte de montarea acestora, la o scara de bloc P+4 (20 apt.), "diferentele" ajungeau si la valoarea de 1 mc / persoana, dar nu tot timpul (la Iasi, costul apei este 6,84 lei/mc).
Oricum, media acestor diferente era situata in jurul valorii de 2,50-3,00 lei /pers./luna, astfel incat ne-am hotarat sa incercam varianta aceasta, cu apometre cu citire radio...
Cu aceasta ocazie am gasit si propietarii care nu raportau in mod real consumul, ba am avut si discutii in contradictoriu - "Da, de cand am montat aceste dracovenii, constat ca consum mai multa apa decat in mod obisnuit, cred ca nu functioneaza corect, asa ca va rog sa vi-l luati de-aici si sa-mi puneti apometru cel vechi !!"
Acum, dupa 5 luni de la montaj, in fiecare luna gasim diferente in valoare de 0,03 - 0,10 mc/persoana....
Cu privire la - apometrele sunt proprietatea proprietarului - corect si ca sa va demonstrez ca s-a procedat corect, 18 dintre proprietari aveau apometre vechi de peste 10 ani si nu au avut nicio pretentie sa le schimbe (oricum trebuiau inlocuite), insa 2 prop. abia isi schimbase apometrele (unul avea pe ecran un consum de 12 mc, iar un al doi-lea, 116 mc), astfel incat li s-a scazut din cheltuielile de intretinere cate 50 lei.
Mai mentionez faptul ca apometrele noastre sunt de clasa C, costul a fost "de promotie", in valoare de 137 lei/buc., iar datorita amplasarii baii in spatele bucatarii, de foarte mult timp folosim doar un singur apometru pe apa rece (debransati de la CET), costul de citire, repartizare si raportare a evenimentelor este de 2,08 lei TVA inclus/apometru.
Unde nu sunt aceste conditii, este mai greu, in sensul ca trebuiesc 2-4 sau chiar 5 apometre, astfel incat costurile sunt cam mari, dar daca se procedeaza la un sistem de cumparare prin rate, atunci, chiar si in aceste conditii, costurile se amortizeaza rapid.
Totusi, de la caz la caz, proprietarii tre' sa discute si sa-si hotarasca singuri propria cale de urmat in legatura cu aceste apometre. Noi am constatat ca deocamdata rezultatel;e sunt f. bune, nu stim ce va fi peste 5-6 ani...
@Adam Grecu, sunt situatii si situatii, asa cum ati apreciat si dvs.
Sunteti intr-o situatie mai deosebita avand un singur apoemetru, in general sunt 4 si uneori 5 cand au si wc de serviciu.
Costurile apometrelor combinate si cu tariful pentru citire si repartizare pot fi importante pentru unii proprietari cu venituri mai modeste, pensionari, etc.
Daca ii iei 10 lei pentru citirea apometrelor, inca vreo 10 pentru repartitoarele de caldura ajung la "pepeni"! Platesc 20 de lei doar pentru citire.
Nu contest ca scad diferentele dar acestea pot scade si citind trimestrial contoarele obisnuite, daca sunt proprietari care citesc aiurea sau dau indexul gresit totul se regularizeaza.
Depinde si de proprietari daca vor sa isi reduca costurile prin instalarea unor astfel de echipamente dar atata timp cat furnziorul nu are montat un contor care sa fie de acelasi tip cu citire prin unde radio sau laser nu vad motivul pentru care proprietarii sa aiba apometre mai performante decat ale furnzizorului (dpdv al citirii si nu al clasei de precizie).

Alte discuții în legătură

Diferente de apa rece Nicoadi Nicoadi Buna ziua! Cum se calculeaza diferentele de apa rece inregistrate si distribuirea sumelor de plata aferente la un bloc dintr-o asociatie de proprietari ? Am ... (vezi toată discuția)
Apometre cu citire radio probleme montaj Nexus11 Nexus11 Apometre cu citire radio Dorim sa montam (cel putin o parte dintre noi) apometre de citire de la distanta pentru a putea reduce din pierderile de apa ce ... (vezi toată discuția)
Schimbare apometru MaBo8 MaBo8 Buna ziua, Asociatia de proprietari a luat hotararea de a schimba apometrele si sa puna un model cu citire de la distanta. Eu nu am putut schimba apometrul ... (vezi toată discuția)