avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumulare ani vechime
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumulare ani vechime

Buna,

Tatal meu are 61 de ani. Are 28 de ani vechime cu contributia la fondul de pensii a statului Roman, din care 13 ani lucrati in grupa a 2-a, plus stagiu militar 1 an si 5 luni. Pe langa asta, are alti 13 ani lucrati in cadrul unei universitati crestine, si am auzit ca ei au alta "bucatarie" de pensii, nu e tot una cu fondul de pensii a statului Roman (ceea ce probabil presupune ca va primi pensie si din partea statului si din partea cultului respectiv pt cei 13 ani lucrati la ei).

Intrebarea este la ce varsta poate iesi tatal meu la pensie. Se cumuleaza cei 13 ani cu cei 28 (plus vreo 3 cati da grupa) pt a se pensiona la 62 de ani sau fiind "bucatarii" separate, nici vechimea nu e luata in calcul pentru pensionare, fiind obligat sa se pensioneze la 65 de ani?

Cei de la casa de pensii i-a spus ca nu are cei 35 de ani lucrati asa ca va trebui sa astepte pana la 65 de ani insa din punctul meu de vedere ar trebui sa fie cumulati pt ca tot munca e, indiferent unde.

Apreciez ajutorul si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consilier juridic 12:58, 2 Iunie 2016
Nu are stagiul complet de cotizare, adica 35 de ani, nu poate iesi la pensie limita de varsta decat la 65 de ani, cand vom adauga la cei 28 de ani lucrati, 13 ani lucrati in grupa de munca si stagiul militar.

Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare, in speta 35 de ani, au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare. Pentru grupa a II a, are reducerea varstei de pensioane cu 2 ani si 6 luni, insa nu avem stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

Separat poate primi pensie pentru anii lucrati in cadrul universitatii crestine, care este din alta tara, depinde ce conditii legislative au prevazut pentru pensionare.


Extras din Legea nr. 263/2010.
Art. 52. - Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de prezenta lege.
Art. 53. - (1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.
Art. 55. - (1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare.
Deci tatal meu are 41 de ani lucrati in total (plus armata). 28 pt diverse companii si 13 pt respectiva universitate. Inteleg ca pensia o va primi separat pt cei 28 fata de restul 13, dar ca si ani lucrati sunt tot 41, chiar daca a contribuit pt pensie in doua parti diferite si va primi pensia ca atare.

Sa inteleg, in consecinta, ca pt pensionare se calculeaza doar contributia celor 28 de ani chiar daca el a lucrat in realitate peste 41?
Avem o pensie platita din fondul asigurarilor sociale (casa de pensii) pentru stagiul de 28 ani + 2 ani jumatate de grupa = 30 ani si 6 luni, la care se adauga stagiu asimilat perioada de armata. Pensia care rezulta din calcul este mica pentru ca nu am stagiu complet de cotizare. Eu va recomand sa contribuiti separat la casa de pensii pe contract de asigurare si asa va apropiati de cei 35 de ani.

Acum vorbim de alta pensie care se calculeaza separat pentru anii lucrati in cadrul universitatii crestine, repet - depinde ce conditii legislative au prevazut pentru pensionare si o sa primeasca a doua pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot beneficia la dreptul de pensie flory_a42 flory_a42 Tatal meu este nascut pe 05.01.1952,are perioada contributiva 23 ani,10 luni si 13 zile,perioada necontributiva(stagiul militar) 1 an,4 luni si 2 zile,deci un ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? rupa rupa am vîrsta de 59 ani (13/09/1955). si ca vechime în munca 37 ani . Întrbabare - cind aș putea sa ma pensionez , indiferent de tipul de pensionare / ... (vezi toată discuția)
Pensie Iunian Iunian Nascut 1952 9 ani grupa 1 9 ani grupa 2 noua ani fara grupa = 27 Facultate 5 ani Armata 9 luni Cind se iese la pensie ? (vezi toată discuția)