avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj conturi bancare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj conturi bancare

Buna ziua,
Imi puteti spune va rog pana la ce cota parte se poate ajunge intr-un proces de partaj al banilor din conturile bancare dobanditi in timpul casatoriei ? Daca banii sunt depusi doar de mine din salariu in contul respectiv si sunt titular fara imputernicit pot obtine 100% - 0% ? Mentionez ca eu si sotia tinem banii separat , iar eu am contribuit la majoritatea cheltuielilor din familie, inclusiv intretinere materiala copil. Ea s-a ocupat de cresterea copilului.
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iunie 2016
SorinGeo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 16:21, 18 Iunie 2016
Doamna Avlil,

Apreciez mult faptul ca ati punctat ilegalitatea si imoralitatea gestului! As vrea sa completez, totusi ca, in realitate, foarte multi aplica cu succes aceasta practica. De exemplu, fostul meu sot a retras toate sumele din banca, iar dupa finalizarea divortului a deschis partaj pe alte bunuri, evitand astfel orice discutie despre banii lui din conturi. Chiar plata unei taxe de timbru uriase, fata de veniturile declarate (in procesul de divort, unde s-a stabilit cuantumul pensiei copiilor) nu il expune nici unui risc ''penal''. Din pacate, fara probe concrete poti fi tratat ca un zero, caci vad ca si domnul care a deschis topicul, ca si unii utilizatori care ii dau sfaturi de ''bine'' (ca si fostul meu sot), considera aportul sotiei zero, daca veniturile lor au fost inegale.
Doamna, n-am spus nicaieri ca aportul sotiei ar fi zero. Totusi , atata timp cat o sa fiu de acord sa platesc pensie alimentara , iar in timpul casatoriei am contribuit 90% material la cresterea copilului si 10% am stat cu el - ca nu am lucrat in tara, mi se pare anormal ca la divort sa ajung sa impart banii castigati doar de mine ( salariu ) 50%-50% cu sotia. Nu stiu peste ce instanta de judecata o sa dau, poate una foarte subiectiva si partinitoare cu sotia, in care pot pierde o gramada de bani degeaba. Pana la urma nimeni nu poate evalua financiar sintagma "s-a ocupat de copil". Cum poate cuantifica instanta aportul mamei la cresterea copilului ca sa fiu sigur ca nu pierd 50% sau poate mai mult din banii mei obtinuti exclusiv din salariu ? Asa fiecare ajunge sa se protejeze cum poate, chiar daca pare moral incorect .
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2016
SorinGeo, utilizator
Sorin Geo,
Stiu ca fiecare crede cu tarie in dreptatea lui, iar eu sunt o mama trecuta printr-o experienta a unui divort de un barbat care a procedat fix asa cum intentionati dvs., deci nu veti pune baza pe obiectivitatea mea, insa tot va spun:
Ati fost plecat in strainatate, timp in care fosta sotie s-a ocupat si de gospodarie si de cresterea copilului. Astfel, dvs. ati putut presta acel serviciu generator de venituri, tocmai pentru ca cineva a tinut si locul de tata in familie, cat timp erati plecat. Desi din extrasele de cont nu va reiesi acest lucru, moral, sotia dvs. a luat parte la ''economisirea'' din conturi. Poate ca veti plati pensie alimentara, proportional cu veniturile, (dar mai indoiesc, caci cele scrise aici denota un sentiment de ''nedreptate'' pe care il veti ''penaliza'' financiar; fostul meu sot plateste lunar cam 1% din veniturile sale, pentru doi copii), dar asta tine de prezent, iar veniturile de care vorbiti sunt realizate pana in prezent. E adevarat, nici o instanta de judecata nu poate cuantifica aportul fostei sotii in gospodarie si cu cresterea coplilului, singura ''instanta'' e constiinta dvs., daca ii dati voie sa fie impartiala! Momentan, daca veti reusi sa sustrageti de la impartirea echitabila banii, ego-ul dvs. va fi satisfacut. Reflectati daca multumirea va dura tot restul vietii si daca sufletul dvs. merita sa plateasca pretul unui gest greu calificabil, in cazul in care veti desconsidera ceea ce merita femeia pe care ati iubit-o intr-atat incat sa aduceti impreuna un copil in aceasta lume. Eu vă doresc sa luati hotararea cea mai buna pentru sinele dvs...
1% e intradevar foarte putin, chiar ridicol, si pentru doi copii, n-am de gand sa platesc chiar asa de putin, mai degraba 10% pentru un copil . Va inteleg revolta. Totusi, cazul meu e diferit, sotia a inteles sa-si reverse toate nemultumirile fata de mine asupra copilului care , acum aproape ca ma priveste ca un strain asta ca sa nu spun dusman . E mic si nu intelege, n-am ce sa fac, sunt cu mainile legate. Desi nu-mi face placere o sa incerc prin intermediul banilor pe care ii salvez sa-l fac sa observe diferenta si ajutorul meu de mai tarziu atunci cand maica-sa nu-l mai poate influenta cu nimic. E pacat ca se ajunge in casatorii la situatii de genul asta dar asta e realitatea, cel putin la mine.
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2016
SorinGeo, utilizator
Nu contează cine a scos banii și dacă i-a folosit în mod exclusiv. Cota legală este de 50 %, dacă nu se cere și se obține o cotă majoră. La partaj, cel care a folosit în mod exclusiv banii va fi obligat să restituie banii în cota legală sau în cota majoră stabilită de către instanță.

Alte discuții în legătură

Conturi bancare Gheorghe Iosif Gheorghe Iosif Am 2 conturi bancare .1 este mostenire de la părinți .al 2 este cont de salariu sotia are dreptul la ele dupa ce a bagat actele de divorț pot sa scot din ... (vezi toată discuția)
Divort alex5 alex5 Buna ziua, in cazul in care intentionez sa divortez si am : - conturi curente (gen ING Cont'ROL) - depozite bancare - o casa la care platesc credit ... (vezi toată discuția)
Protejare venituri in caz de divort matacuta ioana matacuta ioana Buna seara, As dori sa ma informez care sunt modalitatile de a-mi proteja veniturile in caz de divort. Mentionez ca am 3 locuri de munca, iar sotul meu a ... (vezi toată discuția)