avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acordare personalitate juridica Asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acordare personalitate juridica Asociatie de Proprietari

Buna ziua! In anul 1999 Asociatia de locatari a blocului in care locuiesc s-a constituit in Asociatie de Proprietari, conform Legii 114/1996 daca nu ma insel. Avem CIF la Ministerul Finantelor, cont la CEC, stampila rotunda, am incheiat contracte cu furnizori etc.Insa ne-am trezit ca pt. a depune dosarul pt. anveloparea blocului ni s-a spus ca nu avem personalitate juridica obtinuta la judecatorie. Ce inseamna acest lucru? Ce trebuie sa facem? In Legea 230/2007 nu se precizeaza nimic in legatura cu Asociatiile deja constituite. Nu cred ca e normal sau legal sa repetam procedura. Va rog sa ne ajutati. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:01, 11 Septembrie 2018
Va multumesc pt.raspuns. Pe Certificatul de inregistrare fiscala scrie ASOCIATIA DE PROPRIETARI BLOC... ORASUL, ADRESA, Autorizatie : PROCES VERBAL DIN 28.02.1999 6/346.. Codul dvs de inregistrare fiscala este...... Semnatura....
Deci nu suntem LOCATARI. Va ma putem preciza ca am avut mai multe litigii in instanta in care am avut calitatea de Asociatie de Propietari. In aceste conditii in cazul unui nou proces orcine ar putea invoca lipsa calitatii procesuale
In conditiile aratate mai sus, noi am avut cateva zeci de procese - desigur in numele as. locatari. Va garantez ca in proportie de 99% ni s-a dat castig de cauza si niciodata nu s-a legat nimeni de cele aratate de dvs.

Acum inca ceva: pe CIF o fi scris Asociatia de proprietari, ca se mai intampla, insa trebuie sa mai faceti sapaturi pe la asociatie, sa vedeti dosarul de constituire. Daca nu il gasiti, incercati o vizita la judecatorul delegat, explicati-ii ce ne-ati povestit si noua si cred ca o sa capatati cele mai bune informatii. Daca sunteti intr-adevar cu "patalama " de proprietari si nu mai aveti dosarul, sa stiti ca puteti obtine o copie chiar de la judecatorie sau de la ANAF (in mod normal si acolo ajunge un dosar complet).

Am in fata CIF-ul nostru emis de catre Ministerul Finantelor la data de 09/06/1995.
Are si un nr. de autorizatie. Tot aici am si cererea (formular tipizat) intocmita de catre presedintele de atunci, care solicita inregistrarea la DGFP si controlului financiar de stat a judetului IS. Suntem catalogati drept agent economic.
Nu pot sa va spun mai multe ca nu stiu, dar asa era atunci...
Tineti seama de ce v-am spus ce sa faceti.

Mult succes!
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2016
Adam Grecu, utilizator
Asa o sa fac. Va multumesc tuturor pentru informatiile si timpul acordat si va doresc toate cele bune!
Adam Grecu a scris:

Am mai scris, pana acum nu am reușit transformarea deoarece majoritatea proprietarilor nu aveau făcută intabularea locuințelor.
Ei, povestea devine hazlie deoarece nicăieri nu scrie ca pentru dosarul de înființare a as. prop. trebuie depus și acest document. Asa se cere la IAȘI de către judecătorul delegat. Ne-am adresat la șeful judecătorului delegat care ne-a dat dreptate (verbal), am ajuns cu petiții și la instituția Avocatul poporului care ne-a răspuns ca, pentru înființarea unei as. prop. NU este necesara intabularea..., însă judecătorul nostru ne-a respins dosarele la care am muncit de ne-au sărit capacele (500 apt).

Judecătorul delegat a avut dreptate când v-a cerut să aveți intabularea pentru a dovedi că au toți drept de proprietate și că sunt membri proprietari ai Asociație de ... Proprietari, PRIN SEMNAREA ACORDULUI DE ASOCIERE.
Fiecare proprietate trebuia intabulată (înscrisă) în Cartea Funciară, altfel nu se poate da personalitatea juridică (vedeți ce zice și Legea 230/2007, art.10).
I. ACTE NECESARE ÎN VEDEREA CONSTITUIRII ASOCIAȚIEI:
* Cerere acordare personalitate juridica
* Dovada sediu
* Încheiere de intabulare și extras de carte funciară - pentru orice apartament
* Tabel nominal cu locatarii care au consimțit la constituirea Asociației
* Proces verbal al Adunării Generale de Constituire a Asociației
* Acord de Asociere
* Statutul Asociației.
.................................
flory,
Nu ati vrea sa ne mai dati inca odata sursa celor aratate mai sus? Nu de alta , dar celebrul art. 10 din L 230/2007, l-am citat de zeci de ori pe-aici pe forum, dar "zice" altceva:
CAP. 3. Drepturile şi obligaţiile proprietarilor

ART. 9
Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au dreptul să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a proprietarilor, să îşi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică a asociaţiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana în cauză trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu.
ART. 10
Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Asadar, este vorba de alta sursa...
Apoi, daca discutam despre infiintarea unei as. prop. in acceptiunea L230/2007, am rugamintea sa citesti cu atentie - CAP. 2. Înfiinţarea şi înregistrarea asociaţiei de proprietari
Mai mult, din cate stiu, nici noua legislatie nu pretinde ca proprietarii care vor sa constitue o as. de proprietari, trebuie sa dovedeasca ca au locuintele intabulate...
Dreptul meu de proprietate a locuintei nu il dovedesc cu intabularea, ci cu alte documente..

Alte discuții în legătură

Refacere documente constituire asociatie de proprietari cami64 cami64 Buna ziua, Am o intrebare: ce demersuri trebuie facute, si unde anume, pentru refacerea documentelor de constituire ale asociatiei de prorietari, in ... (vezi toată discuția)
Lipsa hotarare judecãtoreascã infiintare asociatie, consecinte maria_bucheru maria_bucheru suntem o asociaţie de proprietari înfiinţată în 1999 în baza anexei 2 din legea nr. 114 din 1996, deci fără încheiere judecătorească. ... (vezi toată discuția)
Unde se depun actele pentru infiintare asociatie de prop nicoleta_85 nicoleta_85 Buna ziua, As dori sa stiu unde se depun actele pentru a se face schimbarea de la Asociatie de locatari la asociatie de prop. Administratorul spune ca ... (vezi toată discuția)