avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS contract zilieri
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS contract zilieri

Buna dimineata,
S-au facut atat de multe modificari si au existat atat de multe discutii pe marginea subiectului CASS, incat nu ma mai descurc si va rog sa ma ajutati.
Sotul meu mai are cateva luni pana la pensionare. Intre timp a fost coasigurat CASS pe contractul meu (eu fiind la randul meu pensionara). De curand a gasit o munca ocazionala care ne ajuta sa completam veniturile si asa prea mici. I s-a intocmit un contract de zilier, deoarece munceste doar una, doua, maxim trei ore pe zi, timp de trei zile pe saptamana, iar castigul a fost de la 250 la maxim 500 lei in 3 luni. Contractul lui a fost declarat la ITM, primeste plata prin cont bancar si i s-a spus ca i se vor retine cei 16% impozit pe venit. In aceasta situatie noi nu stim cum sa procedam cu CASS, deoarece sotul meu urmeaza un tratament cardiac de lunga durata si a luat lunar o reteta compensata de la medicul de familie.
Asadar, va rag sa ma ajutati si sa-mi spuneti in sarcina cui cade CASS-ul in aceasta situatie?
Va multumesc foarte mult.
Zilierii nu au contract de munca .

In conformitate cu prevederile art.3 alin.1 din Legea 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, raportul de muncă dintre zilier şi beneficiar se stabileşte în condiţiile prevăzute la art. 2, prin acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă.

De asemenea , art.9 alin.1 din legea sus mentionata dispune ca , activitatea desfăşurată în condiţiile prezentei legi nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemele de asigurări publice. Acesta se poate asigura, opţional, la sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale pentru şomaj şi la sistemul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Pentru veniturile obtinute din activitatea prestată de zilieri nu se datorează contribuţiile sociale obligatorii nici de către zilier, nici de către beneficiar.
Multumesc foarte mult. Raspunsul dumneavoastra are in vedere legea care-i priveste pe zilieri, dar, saptamana trecuta a fost modificat Codul Fiscal, in sensul ca persoanele care nu au venituri nu sunt obligate sa plateasca CASS, decat in momentul in care folosesc aceste servicii. Ori sotul meu ia lunar medicamente pentru hipertensiune si pana acum i s-a eliberat o reteta compensata. Deci, aici este si nelamurirea noastra.
In orice caz, raspunsul dumneavoastra este o mare usurare pentru noi si va multumim.
Sotul dvs. poate fi coasiguratul dvs. in continuare, pana se va pensiona.
@ Giorgina

Dvs v-ati referit la calitatea de zilier, situatie in care se obtine venituri ..... Legea speciala (legea nr.52/2011) prevede clar ca, beneficiarul nu are obligatia de a achita CASS.

Sotul dvs are doua posibilitati:
- fie devine coasiguratul dvs.

- fie incheie un contract de asigurare cu Casa de Asigurrai de Sanatate.
Multumim mult, acum am inteles. Trebuie sa luam legatura cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru a stabili statutul.

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate bogdanel29 bogdanel29 buna ziua as dori si eu sa intreb daca eu nu lucrez nicaieri ca nu pot cat m-ar costa asigurarea de sanatate datimi un raspuns daca doriti (vezi toată discuția)
Plata contributiei la casm(sanatate) lucian1962 lucian1962 Deoarece am demisionat de la ultimul loc de munca si nu am inca un loc de munca doresc sa achit plata contributiei la CASM pentru a-mi asigura continuitatea si ... (vezi toată discuția)
Cass fanica56 fanica56 Buna ziua, as dori sa stiu daca sotul este pensionar si eu casnica (mai am pana la pensionare) am dreptul sa mai fiu coasigurat la CASS sau trebuie dupa noul ... (vezi toată discuția)