avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1103 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Excedent/Profit sau Deficit/Pierdere la o asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Excedent/Profit sau Deficit/Pierdere la o asociatie de proprietari

Buna ziua,

In asociatia de proprietari din care fac parte se utilizeaza contabilitate dubla deci bilant .
In bilant apare Excedent/Profit pe 2013-2014 suma totala de 40164 iar in 2015 Deficit/Pierdere 10790
Va rog sa-mi raspundeti, daca puteti, ce se intampla cu aceste sume.
Cand sunt Excedent/Profit ele intregesc bugetul anului urmator,se pot depune intr-un cont special pentru intretinerea cladirii deci capitaliza sau trebuie utilizate in anul imediat urmator ?
Cand sunt Deficit/Pierdere de unde se recupereaza.Se pot recupera din excedentul anilor anteriori ?
Mentionez ca nu v-as fi deranjat cu aceste intrebari dar cand am pus intrebarea presedintelui mi s-a raspuns cu niste balbe foarte comice (una fiind ca nu are ochelarii la el iar alta ca asociatiile sunt nonprofit deci o asociatie nu poate avea bani in plus)
Va multumesc anticipat pentru raspuns si va doresc o zi cat mai placuta !
Cel mai recent răspuns: Elena Elena , Consultant resurse umane 19:28, 3 Iunie 2019
cip116 a scris:

Am intrebat despre cum se utilizeaza profitul si cum se recupereaza pierderile

Asociatia de proprietari nu poate sa se inregistreze cu profit,deoarece prin actul constitutiv are competenta sa gestioneze si sa administreze partea comuna de imobil de locuit in comun
Contabil ,asociatia dv incaseaza lunar intretinere, chirie si aplica periodic penalitati
Asociatia de proprietari cu ocazia tranzactionarii dreptului de proprietate,scade din debite,din care reface fondurile asociatiei si achita facturile catre furnizori
Diferenta ramasa intra in fondul de reparatii cu utilizare conform disp L nr 230/2007
La inceput de an ,cenzorul realizeaza descarcarea de gestiune,concluzioneaza asupra situatiei veniturilor si cheltuielilor,urmand ca participantii la adunarea generala sa hotarasca modalitatea de utilizare a soldului rezultat din anul financiar anterior
Fiind asociatie de proprietari care conduce contabilitate dubla,adunarea generala are competenta sa hotarasca utilizarea veniturilor ramase in exccedent din anul financiar anterior
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2016
ynocentta, utilizator
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Aveti dreptate despre profit si pierdere ,corect sunt excedent si deficit.
Deci,daca am inteles bine adunarea generala hotaraste si nimeni altcineva.
Asta trebuie adus la cunostinta proprietarilor pentru ca a fost un caz anul trecut
Vecinii de la o alta scara s-au trezit cu o "curatenie" pe baza spuselor administratorului "mi-au ramas niste bani"
Problema nu ar fi curatenia ci faptul ca s-a facut in bataie de joc iar cand s-au cerut explicatii in adunarea generala ,raspunsul a fost
"asa am hotarat eu si comitetul executiv"
Anul acesta fiind deficit ...toata lumea e fericita
(bani nu sunt iar "eu si comitetul" nu mai au bataie de cap):D
cip116 a scris:

(bani nu sunt iar "eu si comitetul" nu mai au bataie de cap):D

Daca exista sume rezultate din alte surse,acestea trebuiesc atent inregistrate si evidentiate in contabilitate
Este greu de crezut cum nu mai sunt sume,avand in vedere afirmatia
Procentul de penalizari este destul de mare,tot timpul raman fonduri din penalizari care nu pot fi utilizati la plati furnizori (trebuie depusi in cont separat)

o asociatie de proprietari este organizatie non-profit; asadar nu vorbim de profit si pierdere in cazul acest.
O ASOCIAȚIE, CLUB ECOTURISTIC, asociație fara scop patrimonial, poate să taxeze unele activități, cursuri pe care are voie să le presteze? Daca în anul precedent, a înregistrat cheltuieli mai mari decât veniturile, cum se explică acest fapt?

Dr.Virgil Dan Amza a scris:

o asociatie de proprietari este organizatie non-profit; asadar nu vorbim de profit si pierdere in cazul acest.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce facem în cazul restanțierilor, dacă nu s-a mai convocat nicio adunare generală de vreo 5 ani? mai e posibil să li se ceară penalizări? flory_mr flory_mr Ce facem în cazul în care nu s-a mai convocat nicio Adunare Generală de vreo 5 ani, mai e posibil să li se ceară restanțierilor penalizări dacă șefii ... (vezi toată discuția)
Documente intocmite de o asociatie non profit ionu roman ionu roman as dori sa lansez acest subiect! Poate cineva sa imi spuna ce documente emite o asemenea asociatie * nu ma refer la documente contabile* ? Ma refer aici ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa cuprinda un bilant la asociatie ? BEN46 BEN46 Ce trebuie sa cuprinda un bilant la o Asociatie si cine-l intocmeste si verifica ? (vezi toată discuția)