avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Salariati in microintreprindere
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Salariati in microintreprindere

Buna ziua
am o intreprindere deschisa anul trecut care are 11 salariati angajati cu 4 ore fiecare as vrea sa stiu firma mai se incadreaza la microintreprindere sau trece la profit
Cel mai recent răspuns: REINVENT CONSULTING , Consilier juridic 15:19, 9 Iunie 2016
Buna ziua,
Conditiile de incadrare a unei societati in categoria microintreprinderilor:
• realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, asigurari si reasigurari, piata de capital, jocuri de noroc si explorarea/ exploatarea zacamintelor naturale;
• realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
• realizeaza venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
• capitalul social trebuie sa fie detinut de persoane, altele decat statul sau autoritatile locale;
• nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in Registrul Comertului sau la instantele judecatoresti.
Impozit pe venit
Impozitarea pe venit a microintreprinderilor se realizeaza in functie de numarul de angajati:
• Cota de impozitare 1 % – minimum 2 angajati;
• Cota de impozitare 2% - un singur angajat;
• Cota de impozitare 3 % – niciun angajat.
Pentru ca firma sa beneficieze de cotele reduse de impozit pe venit (1% sau 2%), salariatii trebuie sa fie angajati cu norma intreaga. Codul Fiscal mentioneaza ca in cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare prevazute mai sus se vor aplica incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea.
Pentru microintreprinderile care au un angajat, respectiv 2 angajati: in cazul in care raporturile de munca inceteaza, mentinerea cotei de impozitare se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru sunt angajati noi salariati.
Legea mai prevede ca in cazul in care numarul salariatilor se schimba, in scopul mentinerii/ modificarii cotelor de impozitare, noii salariati trebuie angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, sau pe o durata determinata de cel putin 12 luni.
Impozit pe profit

Mai multe detalii: [ link extern ] /
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2016
REINVENT CONSULTING, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce sa fac sa trec la impozit de 16 % pe profit? utilizatorF utilizatorF buna ziua!! o soc. com care in 2015 a realizat rulaj de 65 .000 euro si platea impozit de 16 % din profit ..,,,in 2016 va plati 3% din venit ,conform ... (vezi toată discuția)
Impozit pe firma cristipetre cristipetre Am firma si platesc impozit pe venit pe microintrprindere, Din 2016 urmeaza sa realizez venituri pe firma din pariuri sportive si aparate electronice in baza ... (vezi toată discuția)
Impozit venit microintreprindere ciprian1979 ciprian1979 Buna seara ! Doresc sa aflu daca se schimba valoarea impozitului (3%) in cazul in care depasesc cifra de afaceri de 100.000 euro. Multumesc anticipat ! (vezi toată discuția)