Buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta cu niste informatii in legatura cu urmatoarea situatie.Sotia mea trebuie sa nasca luna aceasta.Ea nu a lucrat si nu are nici alte surse de venituri.Vreau sa intru eu in concediu de crestere copil.Eu lucrez de peste 5 ani la aceeasi firma.Pe 1 iulie se fac restructurari si e posibil sa fie nevoie sa ma fiu transferat la alta firma(plecarea de la firma actuala se face cu incheierea contractului cu acordul ambelor parti).La noua firma voi avea un nou contract pe o perioada determinata.
1)Ma pot obliga sa plec avand in vedere ca i-am anuntat in prealabil de intrarea mea in concediu pentru cresterea copilului?
2)Daca plec la cealalta firma pot intra in concediu pentru cresterea copilului daca sunt angajat acolo doar de cateva zile?
Daca se naste copilul dupa 1 iulie iar eu plec la noul angajator trebuie sa stau cel putin jumatate din iulie pentru a putea fi luata in calcul si aceea luna?
Principala conditie de acordare a concediului si indemnizatiei de crestere a copilului este realizarea, timp de 12 luni anterioare nasterii, de venituri din salariii, venituri din activitati independente si venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit.
In calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri impozabile.
Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului.
Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la art.4 alin. (2) din OUG 111/2010.
OUG 111/2010
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
1. Luna in care se naste copilul nu trebuie sa fie lucrata toata sau in concediu medical.
2. "Pentru luna nasterii copilului se iau in calcul veniturile cuvenite pentru acea luna, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana daca ar fi lucrat in toata luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizatia de maternitate" (din OUG 111/2010).