Doresc sa ies din indiviziune cu tatal dupa 14 ani, Am plecat din municipiu in 1982 si dinsul nu va vinde sau ajunge la o intelegere cu mine. Tatal traieste pe proprietate din 1964 si are 86 de ani. Vinzarea proprietatii nu este admisibila in justitie.
Proprietatea este situata in zona I a municipiului.
Detin cota de 1/4 din Cladire 1 de caramida acoperita cu tabla de 78,12 mp suprafata masurata, construita in 1912, fara instalatii, compusa din doua dormitoare si sala, cu dusumele si tavan necesitind reparatii/inlocuire cu o latura de 5 m aflata la strada si o latura de 12,63 m lipita de casa vecinului.
Detin cota de 1/2 din Cladire 2 de caramida acoperita cu tabla de 62,75 mp suprafata masurata, construita in 1964, fara finisaj exterior, fara instalatii, compusa din doua dormitoare, bucatarie, sala si hol. Cladirea 2 este situata la 3,34 m in spatele pe diagonala Cladirii 1.
Detin cota de 1/4 din teren curti constructii cu suprafata masurata de 646 mp fara canalizare si gaze, in forma de aprox. patrulater cu latimea 9,42 m, cu acces la strada prin poarta fier de 4,37 m, pe care se afla amplasate Cladirea 1 si Cladirea 2.
Detin cota de 1/2 din teren intravilan agricol cu suprafata masurata de 987 mp fara canalizare si gaze, aflat in spatele si prelungirea terenului curti constructii cu forma de poligon cu latimea de aprox 10 m pe o lungime de aprox 20,58 m, apoi cu o latime de aprox 24 m pina in spatele curtii.
Folosind ghidul valorilor orientative ale proprietatilor cu uz notarial pe 2016 am estimat valoarea Cladirii 1 la 2375 E, a Cladirii 2 la 3219 E, a terenului curti constructii la 7579 E si a terenului intravilan agricol la 5790 E pentru un total valoare proprietate de 18963 E.
Valoarea de impozitare furnizata de primarie pe anul 2015 a Cladirii 1 este de 83245 RON (18499 E) iar a Cladirii 2 este de 65801 RON (14622 E). Nu au fost furnizate valori de impozitare terenuri. Aceste valori sint foarte departe de valorile de piata dupa ce am studiat piata imobiliara locala. Valorile de piata sint aproape de estimarea din ghidul notarial.
Va rog clarificati ce variante de iesire din indiviziune exista considerind topografia si valoarea. Se pare ca vor fi portiuni comune din cauza nevoii de access la strada. Se pare ca nu este posibil a avea access separat la strada din cauza amplasarii la strada a Cladirii 1 si a portii de numai 4,37 m.
Va rog precizati daca este admisibil a plati taxa de timbru la 3% valoarea estimata folosind ghidul notarial in faza initiala urmind a plati diferenta la incheierea evaluarii expertului.
Asa cum am mentionat si in mesajul meu anterior, numai hotararea instantei de judecata poate raspunde la intrebarea legata de taxa de timbru.
Personal, nu cred ca valoarea din expertiza va fi mai mica decat valoarea de impozitare mentionata la primarie.
In fapt am vazut postari in care se sugera a plati bazat pe estimarea din ghidul notarial, apoi a plati diferenta cind expertiza judecatoreasca este finalizata. Probabil ca fiecare judecatorie are un "modus operandi" si trebuie sa aflu daca cea la care eu trebuie sa initiez actiunea va accepta aceasta modalitate, in principiu nu vad de ce nu. Va multumesc.
(1) În cererile având ca obiect un drept de proprietate sau alte drepturi reale asupra unui imobil, valoarea lor se determină în funcţie de valoarea impozabilă, stabilită potrivit legislaţiei fiscale.
Cu privire la taxa de timbru - OUG 80/2013 - dispune in felul urmator:
Art. 36. - (1) Daca in momentul inregistrarii sale actiunea sau cererea a fost taxata corespunzator obiectului sau initial, dar in cursul procesului apar elemente care determina o valoare mai mare a obiectului cererii, instanta va pune in vedere reclamantului sa achite suma datorata suplimentar pana la termenul stabilit de instanta.
(2) Daca pana la termenul prevazut de lege sau stabilit de instanta reclamantul nu indeplineste obligatia de plata a taxei, actiunea ori cererea nu va putea fi anulata integral, ci va trebui solutionata in limitele in care taxa judiciara de timbru s-a platit in mod legal.
Art. 37. - In cazul in care se micsoreaza valoarea pretentiilor formulate in actiune sau in cerere, dupa ce a fost inregistrata, taxa judiciara de timbru se percepe la valoarea initiala, fara a se tine seama de reducerea ulterioara.
Art. 38. - In situatia in care instanta judecatoreasca investita cu solutionarea unei cai de atac ordinare sau extraordinare constata ca in fazele procesuale anterioare taxa judiciara de timbru nu a fost platita in cuantumul legal, va dispune obligarea partii la plata taxelor judiciare de timbru aferente, dispozitivul hotararii constituind titlu executoriu.
Art. 39. - (1) Impotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, reclamantul poate face cerere de reexaminare, la aceeasi instanta, in termen de 3 zile de la data comunicarii taxei datorate. Cererea de reexaminare este scutita de la plata taxei judiciare de timbru.
(2) Cererea se solutioneaza in camera de consiliu de un alt complet, fara citarea partilor, prin incheiere definitiva. Dispozitiile art. 200 alin. (2) teza I din Codul de procedura civila raman aplicabile in ceea ce priveste complinirea celorlalte lipsuri ale cererii de chemare in judecata. Instanta va proceda la comunicarea cererii de chemare in judecata, in conditiile art. 201 alin. (1) din Codul de procedura civila, numai dupa solutionarea cererii de reexaminare.
(3) In cazul admiterii integrale sau partiale a cererii de reexaminare, instanta va dispune restituirea taxei de timbru total ori, dupa caz, proportional cu reducerea sumei contestate.
pentru iesirea din indiviziune si estimare valoare e necesara o expertiza tehnica judiciara efectuata de catre un expert tehnic judiciar de specialitate topografie, geodezie si cadastru, iar pentru esatbilire valoare o expertiza tehnica judiciara efectuata de catre un expert tehnic judiciar de specialitate evaluatot proprietati imobiliare. Nu e posibil sa se ia in calcul valoarea de impozitare.
Expertiza
Ana Maria Ionescu
Buna ziua. Intr-un proces de iesire din indiviziune s-a propus efectuarea expertizei in constructii pentru lotizare. Unul din obiective este stabilirea valorii ... (vezi toată discuția)