avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme de familie intre tineri
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme de familie intre tineri

Va rog daca cineva ma poate lamuri in anumite chestinuni legale.Doi tineri casatoriti care au un copil nu se inteleg de mult timp dar nu au divortat si stau in aceias casa. Va rog daca se poate sa ma lamuriti daca tatal nu vrea sa dea pensie alimentara se poate inainta divort chiar daca traiesc sub acelas acoperis si cine ar primi custodia? Se poate cere numai pensie alimentara? se poate cere custodia sa nu fie comuna? Avand in vedere ca nu sunt sanse ca unul din soti sa plece din casa iar numai unul contribuie la intretinerea copilului( mama) ce se poate face in acest sens? cum se poate demonstra ca tata nu da pensie alimentara si nici bani de intretinere in casa?
Da, se poate ca mama sa solicite doar divortul, ori doar incredintarea copilului si stabilirea pensiei alimentare, ori pe amandoua. Daca nu doreste sa divorteze atunci poate solicita instantei ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun, stabilirea pensiei alimentare si a domiciliului copilului. Poate demonstra ca tatal nu contribuie prin pastrarea bonurilor si a chitantelor cu care achita costurile de intretinere sau de scoala/gradinita a celui mic, ori bonurile fiscale de alimente ori imbracaminte. Poate obtine custodie exclusiva doar daca demonstreaza in instanta ca tatal are un comportament nepotrivit fata de propriul copil, (il bate, ii adreseaza cuvinte necuvenite, ori nu se intereseaza de acesta fiind absent din viata copilului, etc), dar toate acestea trebuie sa fie probate in instanta.
Multumesc frumos de raspuns, cred ca solutia ar fi divort si sa ii fie incredintata intretinerea mamaei iar el sa plateasca pensie alimentara?
Întreținerea va fi în sarcina ambilor părinți, mama va obține probabil domiciliul copilului la ea, și atâta tot, fără nici un drept în plus asupra copilului față de tata.
În rest autoritatea părintească va fi exercitată în comun de ambii părinți(custodie nu există). Tata va plăti o pensie de întreținere de maxim 25% din venitul lunar.
asta nu inteleg , daca au domiciliul comun cum se va stabili ca tata plateste pensia alimentara? Este o casa in care stau impreeuna dar tata nu plateste decat ce vrea el sau ce considera ca trebuie fara sa tina cont de parerea mamei care sta aproape toata ziua cu copilul el venind numai seara acasa cateodata cu anumite cumparaturi care nu sunt chiar necesare totdeauna :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune pensie alimentara minor ciancu ciancu Bună ziua, Aş dori să mă ajutaţi cu un răspuns. Am un copil minor din nurma unei relaţii de 7 ani (concubinaj) .În decembrie anul trecut el m-a ... (vezi toată discuția)
Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)
Custodie copil marmarci marmarci Ce se poate face in cazul in care un copil care este nascut in Italia iar mama l-a dat spre crestere tatalui care este in Romania?Pur si simplu a renuntat la ... (vezi toată discuția)