Astazi m-am trezit in jurul ore 18:00 in casa cu bucataria plina de apa, strat de 2 cm, chiuveta era plia si a refulat. De la mine nu era infundata pentru ca am deconectat scurgerea de la chiuveta din coloana principala din T-ul alocat apartamentului meu si dupa aceea am tot vazut cum incercam sa strang apa si ea tot curgea din coloana principala, de unde am tras concluzia ca era infundata sub apartamentul meu si refula. Am anuntat presedintele de bloc sa inchida coloana de pe partea mea si mi-a raspuns foarte nepasator ca este duminica si nu are pe nimeni care sa ma poata ajuta. A venit si dansul sa constate si a dat din umeri, spunand ca este ghinionul meu ca se intampla duminica. M-am abtinut sa comentez pentru ca nu imi place sa cert si nu sunt scandalagiu. situatia era foarte grava pentru mine si atitudinea dansului nu ma ajuta deloc asa ca am zis ca o sa strang apa toata noaptea pana maine cand dansul o sa poata inchide coloana. M-am dus si am anuntat toti vecinii de deasupra mea cu privire la situatie si i-am rugat frumos daca binevoiesc a nu utiliza momentan apa la bucatarie pentru ca tot ce folosesc ei curge la mine. Am gasit intelegere la vecini pentru ca nu a mai curs apa. Am strans toata apa in 2 ore si l-am sunat pe tata pentru ca este inginer in instalatii sa ii cer o parere.( mentionez ca tata se ocupa de instalatii sanitare si industriale, si nu are cunostinte despre subsolul blocului pentru a putea opri coloana ). Tata m-a ajutat rugand pe cineva sa vina in regim de urgenta si sa putem face ceva in idee ca dl. presedinte sau vicepresedinte Urzica, se va tine de cuvantul facut si anume ce se va ocupa de decontul interventiei. Toate bune si frumoase, a venit baiatul respectiv, echipat cu toate cele necesare si cu ajutorul unui dispozitiv denumit popular "sarpe" la distanta de 6m, calculati pe "sarpe" a identificat infudatura, si prin miscari liniare de tractiune a desfundat teava de scurgere. Am probat scurgere montand chiuveta la loc si ulterior a turnat capsule de desfundat tevi industriale, un fel de Mr. Musculo ridicat la patrat. Am asteptat cam o ora, am probat si totul era in regula, baiatul mi-a spus ca toata interventia fiind in regim de urgenta are valoarea de 200 lei. Nu am ezitat si l-am platit pentru ca stiam ca urma sa primesc decont pe interventie, dl, Urzica afirmand in nenumarate ori ca dansul nu are pe cine sa cheme duminica si nu are ce sa-mi faca pana luni si ca oarecum trebuie sa ma descurc singur pentru ca am indraznit sa il deranjez duminica seara cu astfel de pretentii. Dupa plecarea instalatorului, am fost si mi-am anuntat toti vecinii ca este in regula si pot folosi apa de la bucatarie si am fost sa il anunt si pe dl. Urzica cu privire la tratarea situatiei. Din parte dansului am primit doar cuvinte de lauda ca m-am descurcat si incurajari ca totul este bine. I-am spus despre decont si dansul mi-a spus ca iese din discutie pentru ca nu pot avea o astfel de pretentie. I-am spus ca este in regula nu face nimic si ma voi interesa mai departe. Ulterior l-am intrebat cum rezolvam si dansul mia spus ca este deja rezolvat. Am detaliat putin pentru ca dupa spusele dansului "este un fost biet lacatus nu instalator ca tata ca sa ma ajute" si am subliniat ca nu ii cer ajutorul fizic ci indrumari catre cine anume sa vorbesc sa rezolvam situatia intrucat nu este prima oara cand patesc acest lucru dar imi doresc sa fie ultima.(am patit sa fiu inundat in acelasi mod "prin refulare" de 6-7 ori in decursul a 5 ani) Dansul il tot invoca pe tata in discutie si am incercat sa il acopar si sa ii explic foarte clar ca tata nu are nicio legatura si nu trebuie adus in discutie, pentru ca el nu umbla prin subsoluri de blocuri ca sa fie de datoria lui si ca eu locuiesc in acel apartament si nu tata, daca discuta ceva o face cu mine si o face in mod constructiv astfel incat sa evitam situatiile neplacute. Mi-a promis ca va veni a 2-a zi cineva care sa verifice dar nu sa repare pentru ca deja este totul reparat pe banii mei nu ai asociatiei.
Inaintez acest e-mail catre d-voastra pentru sfaturi cu privire la acest lucru. Doresc sa fie rezolvata situatia complet si o garantie din partea asociatiei ca daca se repeta vor suporta toate costurile si doresc sa fie decontata interventia pe care am platit-o personal, fiind vorba de coloana de scurgere principala, respectiv teava verticala, ca sa citez un mic paragraf ce va apartine: " Dacă remedierea se face pe coloanele verticale, atunci obligația reparării, inclusiv a zonei afectate din interiorul apartamentului, și costurile sunt în sarcina asociației de proprietari, pe cota-parte indiviză (suprafața utilă). ". In ce conditii pot incerca pe cale amiabila sa rezolc situatia si ce sfaturi imi puteti oferi pentru a inainta si mai departe aceasta situatie.
Mentionez si ca instalatorul respectiv mi-a spus ca a rezolvat temporar si ca trebuie rezolvat din subsolul blocului.
Asa cum ati procedat in fata unei nesimtiri revoltatoare, ati procedat bine, dar mult prea elegant in atitudine, de unde si tupeul presedintelui.
Problema s-a intamplat pe coloana comuna si, deci, presedintele si administratorul erau obligati sa rezolve situatia: sa aduca instalator care sa desfunde coloana si sa-l si plateasca pe asociatie. Documentul de decontare (factura, proces verbal de constatare etc) nu era treaba dv., ci a lor pentru ca ei se ocupa prin lege de administrarea proprietatii comune si trebuia sa aiba in organizarea asociatiei si rezolvarea unor asemenea incidente.
Lumea traieste si in weekend, nu numai in zile lucratoare.
Nu si-au pus nicio clipa problema ce-ar face daca ar fi in locul dv.? Va asigur ca si-ar fi adus 100 de mesteri si i-ar fi platit regeste, punandu-i sa le faca si curatenie in casa..... X-(
Va sugerez rezolvarea problemei pe viitor printr-o modificare a instalatiei dv. de canalizare. Chemati un instalator si puneti-l la treaba. Astfel, pe viitor, apa se va scurge la alt vecin in casa si poate se va gasi unul care sa-l bage pe presedinte cu nasul in apa revarsata in casa.X-(
Ca sa puteti deconta lucrarea pe asociatie, ar trebui sa aveti o factura si chitanta emisa de instalator pe numele asociatiei sau ar trebui ca presedintele sa faca un referat, un PV ...ceva de genul acesta prin care sa-si asume plata lucrarii in numele asociatiei, si astfel administratorul ar fi avut un document justificativ pentru a scoate banii din casa.
Si eu sunt de acord cu @elga50, in fata nesimtirii si a tupeului nu se procedeaza cu eleganta!
Problema pe care o aveti este ca nu aveti o dovada a achitarii prestatiei dar o puteti rezolva.
Notificati in scris presedintele cu privire la costul reparatiei si a faptului ca lucrarea a fost o urgenta, ca era obligatia asociatiei sa rezolve defectiunea care a avut loc pe instalatia comunca, ca presedintele are contract de mandat si nu contract de munca, ceea ce insemna ca nu are program de lucru 8 ore/zi, 48 ore/saptamana, activitatea in asociatie este permanenta si nu ocazionala.
Ii spuneti sa intocmeasca o conventie pe numele unui "meserias" din CEx sau chiar al dvoastra si astfel deconteaza lucrarea din fondul de reparatii.
Ca sa preintampinati astfel de situatii neplacute,atat prin prisma prejudiciului in apartament cat mai ales din partea atitudinii reprezentantului legal,pe viitor propuneti in adunarea generala sa ocupe functia de presedinte un locatar responsabil,cu bun simt si pentru protectia dv,rugati-l pe tatal dv care afirmati ca este de profesie instalator sa execute adaptare care sa va scuteasca pe viitor de astfel de neplaceri
Rugati-l sa va instaleze o valva antiretur ,simplu ,ieftin si foarte eficient !