avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA apa
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA apa

" măsura aplicării unei cote de 9% apei, pentru toate tipurile de servicii, a fost introdusă prin intermediul OUG nr. 50/2015, act normativ care a modificat nu mai puţin de 45 de articole ale noului Cod fiscal."Sintagma" pentru toate tipurile de servicii" nu se refera si la canalizare? Daca Da, atunci de ce cota de TVA pt canal a ramas la 20%?
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 07:45, 5 Iulie 2016
Cota redusă se aplică numai apei potabile și apei pentru irigații în agricultură potrivit art 291, alin 2, lit.g, cod fiscal.
[ link extern ]

ART. 291 - Cotele
(1) Cota standard se aplică asupra bazei de impozitare pentru operaţiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse, iar nivelul acesteia este:

a) 20% începând cu data de 1 ianuarie 2016 şi până la data de 31 decembrie 2016;
...
(2) Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri:
...
g) livrarea apei potabile şi a apei pentru irigaţii în agricultură.

Norme metodologice:
(13) În aplicarea art. 291 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal, se aplică cota redusă de TVA de 9%:

a) de orice persoană impozabilă care livrează apă potabilă. Prin apă potabilă se înţelege apa care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 pct. 1 din Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, republicată, cu modificările ulterioare;

b) de orice persoană care livrează apă de irigaţii care este transportată prin infrastructura principală şi/sau secundară de irigaţii. În categoria persoanelor care livrează apă destinată irigaţiilor se cuprind inclusiv furnizorii de apă din Dunăre, din râuri interioare, izvoare, lacuri de acumulare sau alte surse de apă, care alimentează sistemele de irigaţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota tva alonia14 alonia14 De la 1 ianuarie 2016 cota TVA s-a redus la 9% pentru livrarea apei potabile. Întrebare : pentru serviciul canal se plăteşte o cotă de 20 % TVA? Sau tot 9% ... (vezi toată discuția)
Apa facturata cu 24 % Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O firma are contract de abonament livrare apa la cutie si bidoane. Primeste factura cu cota tva 24%. Justificarea firmei prestatoare este ca pe factura ... (vezi toată discuția)
Cota de tva la tiparire brosuri monica_foica monica_foica Tiparirii si furnizarii celor tiparite se aplica cota de tva de 5%? (vezi toată discuția)