avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cota TVA
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cota TVA

De la 1 ianuarie 2016 cota TVA s-a redus la 9% pentru livrarea apei potabile. Întrebare : pentru serviciul canal se plăteşte o cotă de 20 % TVA? Sau tot 9% ?
Mulţumesc !
Cel mai recent răspuns: alonia14 , utilizator 20:33, 3 Februarie 2016
20%.
ART. 291 - Cotele
(1) Cota standard se aplică asupra bazei de impozitare pentru operaţiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse, iar nivelul acesteia este:

a) 20% începând cu data de 1 ianuarie 2016 şi până la data de 31 decembrie 2016;
...
(2) Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri:
...
g) livrarea apei potabile şi a apei pentru irigaţii în agricultură. Norme metodologice:
(13) În aplicarea art. 291 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal, se aplică cota redusă de TVA de 9%:

a) de orice persoană impozabilă care livrează apă potabilă. Prin apă potabilă se înţelege apa care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 pct. 1 din Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, republicată, cu modificările ulterioare;

b) de orice persoană care livrează apă de irigaţii care este transportată prin infrastructura principală şi/sau secundară de irigaţii. În categoria persoanelor care livrează apă destinată irigaţiilor se cuprind inclusiv furnizorii de apă din Dunăre, din râuri interioare, izvoare, lacuri de acumulare sau alte surse de apă, care alimentează sistemele de irigaţii.

[ link extern ]
Da, pentru canal ramane 20%. S-a redus doar pentru apa.
Mulţumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva apa AncaESt AncaESt \" măsura aplicării unei cote de 9% apei, pentru toate tipurile de servicii, a fost introdusă prin intermediul OUG nr. 50/2015, act normativ care a ... (vezi toată discuția)
Apa facturata cu 24 % Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O firma are contract de abonament livrare apa la cutie si bidoane. Primeste factura cu cota tva 24%. Justificarea firmei prestatoare este ca pe factura ... (vezi toată discuția)
Facturi decembrie apa nova Mytro Mytro A mai observat cineva ca pe facturile de Apa Nova pentru luna Decembrie 2015 , insa care au cuprins si o mica perioada pana la citirea din data de 4-5 a lunii ... (vezi toată discuția)