avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

As dori sa stiu daca mi depun demisia luna aceasta, am dreptul sa iau bonurile de masa aferente lunii iunie si ce zile mai lucrez din iulie. Daca da, si angajatorul refuza sa mi le dea ce pot face?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:09, 5 Iulie 2016
Buna ziua,
In principiu aveti acest drept. Daca angajatorul nu vi le acorda il puteti actiona in instanta sau puteti sesiza ITM.
Totusi acordarea tichetelor de masa se face in baza unui regulament de acordare a acestora. Angajatorul are dreptul sa stabileasca criteriile in baza carora se acorda tichetele de masa.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2016
Florin Cioca, Consilier juridic
Aveti dreptul la bonuri de masa pana la expirarea zilelor de preaviz stabilite cu angajatorul sau stipulate in contract conform dispozitiilor art. 91 alin 4)Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
Asteptati expirarea zilelor de preaviz si cereti un termen de plata pentru restul salariului cuvenit si bonuri de masa.
Daca nu va plateste sesizati ITM iar daca nu aveti la dispozitie prevederile art 260 CM si contractul de munca in baza carora puteti sesiza instanta
mctzoana a scris:

...Daca da, si angajatorul refuza sa mi le dea ce pot face?



Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal ,neacordarea bonurilor de masa etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea contractului de catre angajator! florin255 florin255 Buna ziua,sper sa gasesc raspuns la intrebarile mele pe pagina acestui forum.Lucrez la o firma de paza,firma ce intarzie cu salariul luni bune,invocand lipsa ... (vezi toată discuția)
Neplata salariu ContSters277082 ContSters277082 Buna ziua, as dori sa fac o plangere la ITM, pentru neplata bonuri de masa luna trecuta si neplata salariu pe 13 zile lucrate luna in curs. Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Plata bonuri de masa și salariu cristinanica78882 cristinanica78882 Cum se procedează în cazul în care fostul angajator refuza sa plătească atat bonurile de masa cât și salariul pentru perioada lucrata pana la data ... (vezi toată discuția)