avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Furt de date in mediul online
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Furt de date in mediul online

Buna seara,
Detin o agentie imobiliara, anunturile cu proprietatile aflata la vanzare sunt postate pe internet. Recent am descoperit ca o alta agentie mi-a copiat in totalitate fotografiile si textul integral al unui anunt de-al meu postandu-l de pe contul lor. Pretul apartamentului a fost modificat, de la 51.000 cu cat l-am promovat eu, la 49.500 in anuntul lor. Fapt pentru care, clientul cu care am fost la apartament mi-a spus de fata cu proprietarii ca acest apartament este la promovat la 49.500, vazand acest lucru cand am ajuns la imobil de pe telefonul mobil.(proprietarii crezand ca eu am facut aceasta modificare fara acordul lor, eu fiind agentie exclusiva care vinde, anuntul existand numai in baza mea de date) A fost o situatie jenanta si penibila, pot spune. Ce pot face acum? Nu am contactat inca aceasta agentie. Va intreb, se poate face ceva in acest sens, pot sa deschid un proces si sa primesc daune? Am facut screenshot la anuntul lor, in cazul in care il vor sterge. Proprietara apartamentului i-a sunat, ei spunand ca anuntul se poate sa nu mai fie valabil. In schimb, s-au oferit sa ii prezinta si alte proprietati. Posibil sa fi folosit anuntul meu ca si "carglig", pentru alte apartamnte din baza lor de date. Convorbirea a fost inregistrata
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2016
PPStm, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cristian Driga , Avocat 06:11, 12 Iulie 2016
Care sunt termenii si conditiile de utilizare ale site-ului?

Exista restrictii sau avertizari pentru cei care intra sa isi fac conturi pe site?

Daca administratorul site-ului nu a impus restrictii si nu exista avertizari nu prea aveti ce despagubiri sa solicitati celor care au copiat anuntul si fotografiile.
Exista asa ceva pe site:
"Utilizatorul declara pe propria raspundere ca este titularul tuturor drepturilor de proprietatea intelectuala, inclusiv al drepturilor de autor in privinta continutului publicat, inclusiv fotografii, si este de acord ca acesta sa fie pus la dispozitia publicului de Furnizor pe toate si oricare dintre platformele sale online, si prin alte mijloace, cum ar fi: comunicate de presa, televiziune, bannere, panouri publicitare si Internet."

"Utilizatorul isi asuma raspunderea pentru continutul Anunturilor publicate si declara ca acestea corespund cu starea reala si juridica a produsului ce face obiectul Anuntului si ca nu incalca drepturile Furnizorului si/sau ale unor terte persoane."

Acestea sunt conditii pentru cei care isi fac cont si posteaza oferte imobiliare. Prin utilizator este identificat doar cel care posteaza oferta, nu si cel care cauta oferte.

Trebuie sa existe ceva termeni si conditii si pentru cei care folosesc site-ul pentru gasirea unui imobil sau pur si simplu pentru a se informa.

Daca nu exista restrictii de copiere a ofertelor atunci oricine poate utiliza informatiile si fotografiile.
Nu mi se pare deloc normal ca daca pe un site nu exista termeni si conditii pentru utilizator, proprietarul de cont poate posta informatii furate de la alte persoane. Nu are nicio legatura. Voi consulta un avocat
In principiu ar trebui sa consideram ca fotografiile postate pe internet au drepturi de autor pana la proba contrarie. Deci preluarea fara permisiune a unei fotografii gasite pe internet este violarea drepturilor de autor. Intrebarea care se pune este daca Politia va gasi acest lucru destul de serios pentru a fi urmarit penal sau li se vor parea ca sunt trimisi sa caute potcoave de cai morti. In drept civil, puteti da firma respectiva in judecata, atat ca rezultatul procesului nu este garantat, cu toate ca el va costa timp, nervi si bani. In civil trebuie dovedite daunele (calculate precis), nu se merge pe vagi estimari.

Preluarea in masa a ofertelor intra la violarea drepturilor de autor pentru bazele de date.

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor abserban abserban In ce masura prealuarea de informatii de pe site-uri de internet incalca legea drepturilor de autor ? Sa zicem ca vreau sa preiau anunturi publicate pe alt ... (vezi toată discuția)
Proprietari treziti-va - vanzare imobile prin agentie dasca7777 dasca7777 Nu inteleg de ce proprietarii nu dau anunturi mai multe pe siteuri si prin ziar. Oriunde sun imi raspunde o agentie imobiliara , care imi ofera detalii si care ... (vezi toată discuția)