avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi

Curs practic: Cum aplicăm TVA la tranzacții cu servicii și bunuri în UE/non-UE? | Lector: Delia Cataramă - Tax Partner, Viboal FindEx. Vezi agenda și participă → 

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... În timpul concediului, părintele are dreptul să ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

În timpul concediului, părintele are dreptul să obțină anumite venituri

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti in privinta acestui aspect:

- in noiembrie 2016 voi intra in CIC, pana la acea data pe langa salariul lunar de la angajator eu mai desfasor in calitate de PFI activitati legate de asigurari

In textul de mai jos este precizat ca intr-un an calendaristic mai pot incasa venituri dar sa nu depaseasca 3.187,5 lei.

Intrebarea este: Pentru cele doua din acest an (noiembrie, decembrie) cum se va calcula? Va fi data de start noiembrie si anul calendaristic se va termina in noiembrie 2017 sau se va face o pondere (3187,5/12 si n-am voie sa depasesc aceasta suma lunar)?


"Părintele aflat în concediul pentru creşterea copilului are dreptul să obţină venituri impozabile fără ca plata indemnizaţiei să îi fie suspendată, însă doar în situația în care acestea nu depăşesc o limită anuală stabilită de OUG nr. 111/2010.

Concret, până la 30 iunie, plata indemnizaţiei nu se suspendă dacă părintele aflat în concediu realizează venituri impozabile, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada respectivă, de maximum 3.000 de lei într-un an calendaristic. Această limită va creşte, începând cu data de 1 iulie, la 3.187,5 lei, întrucât aceasta nu va mai fi raportată la indicatorul social de referinţă ci la cuantumul minim al indemnizaţiei de creştere (mai precis, 1.062,5 lei x 3)."
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:44, 3 Aprilie 2018
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 9^2.
(1) Pe perioada concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, fiecare dintre persoanele indreptatite poate realiza venituri supuse impozitului in baza art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta.

(2) In aplicarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, veniturile pot fi realizate, dupa cum urmeaza:

a) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic;

b) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie a anului calendaristic si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului;

c) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic;

d) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului si data suspendarii acestuia in vederea acordarii stimulentului de insertie, cu respectarea perioadelor prevazute la lit. a)-c).
...

2. Conform celor de mai sus, conform alin. (2), lit. a), pe lunile noiembrie si decembrie 2016 puteti sa obtineti, cumulat pe cele doua luni, venituri in suma de 3.187.5 lei.

3. Anul calendaristic este perioada dintre 1 ianuarie si 31 decembrie ale aceluiasi an.
Va multumesc.
Buna seara,

In iulie 2018 ma voi intoarce din CIC. Stiu ca pe perioada indemnizatiei intr-un an calendaristic nu am voie sa depasesc 3187,5 pe an ca si venituri impozabile. Asta inseamna ca incepand din iulie imi voi putea relua activitatea pe PFI si sa depasesc aceasta suma de 3187,5 ron?

Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. OUG 111/2010
art.16
.....
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
.....
c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).

2. Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010
art.9^1
(1) În perioada concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, persoana îndreptăţită poate realiza venituri supuse impozitului până la nivelul prevăzut la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanţa de urgenţă, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi, cu condiţia menţinerii întreruperii/suspendării uneia dintre activităţile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizaţie.
....


Asadar, pe durata CCC se poate incheia un c.i.m. cu un alt angajator, insa veniturile realizate in baza acestuia nu pot depasi de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei pe an calendaristic (altfel spus, maxim 3750 lei pe an calendaristic - echivalent a unui c.i.m. cu timp partial de maxim 27 ore/luna)
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns. Asta inseamna ca incepand cu data in care imi voi relua activitatea pot depasi aceasta suma de 3750.

Alte discuții în legătură

Venit in timpul ccc maria_b_28 maria_b_28 Sunt in concediu de crestere a copilului din luna februarie si intentionez sa revin la serviciu in octombrie. Urmeaza sa am o colaborare cu o firma diferita de ... (vezi toată discuția)
Imi pot intocmi forme legale de angajare daca sunt in ccc inca un an? mariusvladut78 mariusvladut78 Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu urmatoarele informatii de mai jos. Ma aflu in CCC(tata)pana la sfarsitul anului viitor in luna Noiembrie. Daca ... (vezi toată discuția)
Conc. crestere si ingrijire copil pana la 2 ani comangheorghe comangheorghe am fost salariata pe perioada nedeterminata cu 2 ore pe zi, pana cand am nascut , respectiv am nascut pe data de 10.07.2015, Angajatorul a completat adev cu ... (vezi toată discuția)