avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Antena GSM
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Antena GSM

Buna seara!
De curand a aparut o noua problema in blocul in care locuiesc de aproape 20 de ani.
Presedintele blocului a venit cu propunerea punerii unei antene GSM de la Vodafone pe bloc,contra unei sume de la firma mai sus mentionata,care chipurile ne va diminua intretinerea si vor repara blocul cu sumele adunate de la chiria antenei.
Stiu ca sunt nocive,sunt atatea cazuri pe internet,as vrea sa stiu daca exista vreo lege care este aceasta si cum as putea actiona si in fata caror institutii sa ma adresez.Am citit pe internet ceva cum ca votul trebuie sa fie de 50 +1 dar ce lege mai exact spune asa ceva.Vreau sa am un start ca sa stiu cum pot actiona,eu si oamenii zdraveni la cap.
Multumesc anticipat ptr raspuns!
Cel mai recent răspuns: sanda65 , utilizator 18:46, 13 Iulie 2016
Severinaturcu a scris:


ne va diminua intretinerea si vor repara blocul cu sumele adunate de la chiria antenei.



1-Sumele provenind din inchirierea partilor comune din imobilul de locuit in comun,nu pot diminua intretinerea
Conform dispozitii in vigoare HG nr 1588/2007
art 24 (6) Venitunile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate se constituie ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatatirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinerea Si repararea proprietatii comune, potrivit art. 45 aIin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind si cele obtinute din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiiIor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditile Iegii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite Ia constituirea sau Ia completarea fondulul de rulment si nu pot fi folosite Ia plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati. Acest fond va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.

2-Pentru instalat antene pe partea comuna de imobil de locuit in comun,obligatoriu trebuie sa existe acordul proprietarilor de la ultimul nivel
Discutiile pe marginea existentei ,avantajelor si dezavantajelor antenelor GSM sunt interminabile,iar cele de la nivelul asociatiei de proprietari de regula se bazeaza pe considerente si aprecieri strict personale -fara sustinere tehnica de specialitate
L nr 230/2007
Art. 39
Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public sau de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.
Art. 41
Modificarile constructive si utilizarea in alte scopuri a unor parti sau elemente de constructie ale cladirii, cum ar fi: ancorarea de reclame pe pereti, suspendarea de stalpi, pereti, scari interioare si altele asemenea, se vor putea face numai pe baza deciziei comitetului executiv, cu acordul proprietarilor direct afectati si, dupa caz, pe baza unui proiect tehnic intocmit de institutii de specialitate, verificat de un expert autorizat, precum si cu autorizatia pentru executarea de lucrari, eliberate in conditiile legii.


Romania nu a reglementat metode de masurare decat in domeniul frecventelor foarte joase
neavind mijloace tehnice de a controla valorile in domeniul radiofrecventelor.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor sustine ca o expunere prelungita la radiatiile generate de antenele GSM ar avea efecte daunatoare asupra organismului uman=potential cancerigen, tulburari auditive, de vedere, oboseala, dureride cap, ameteli etc.
Este recunoscut ca telefoanele mobile interfereaza cu anumite dispozitive medicale =peacemaker, defibrilator, proteze auditive etc.
Cum telefoanele mobile sunt transmitatoare de semnale RF de mica putere, spre deosebire de antene GSM , rezulta ca si aceste antene interfereaza cu asemenea dispozitive.
Este de notorietate ca si corpul uman are propriul sau camp electromegnetic, astfel incat este posibil sa interactioneze cu cel emis de antene, dar in ce masura pot produce perturbari la nivel celular este subiect de controversa, dat fiind limita actuala a cunostiintelor sau interesele economice la nivel international -avand in vedere ca marile companii de telefonie mobila au interes in a promova studii care sa evidentieze lipsa vreunui pericol pentru a evita cheltuieli legate de relocarea antenelor sau crearea de dispozitive de protectie.
Institutul de Sanatate Publica Bucuresti confirma ca exista anumite efecte ale campurilor electromagnetice si RF asupra organismelor, si anume patrunderea acestor campuri RF in tesuturi, necunoscandu-se efectele pe care le poate produce in timp.
Corpul uman nu este supus unui singur factor nociv, ci unei multitudini= poluare, alimentatie de proasta calitate, stres, radiatii solare etc, al caror efect combinat genereaza slabirea sistemului imunitar si in timp conduc la aparitia oricarei boli.
In cazul imobilelor de locuit in comun,locatarii de la ultimul nivel ar trebui anterior acceptarii instalarii antenelor sa analizeze responsabil nu atat castigul reprezentat de chiria pe partea comuna, cat prejudiciile si disconfortul in timp asupra sanatatii proprii
Ar trebui ca locatarii sa studieze si principiul precautiei instituit de art 174 din Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene , care prevede ca,
in lipsa unor date certe referitoare la consecintele pe termen lung ale expunerii la campuri electromagnetice, autoritatile trebuie sa protejeze cu prioritate individul contra riscurilor potentiale .

Specialistii -in baza studiilor nationale si internationale,sustin ca, pe termen lung, radiatiile emise de antenele GSM provoaca insomnii, dificultati de concentrare, de memorare, oboseala, dureri de cap, somn neodihnitor, tendinta de ingrasare, scaderea fertilitatii, impotenta si chiar afectiunea Alzheimer sau cancer limfatic.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor,sustine ca statul roman recunoaste existenta radiatiilor electromagnetice, confirma nocivitatea acestora,motiv pentru care unele institutii acorda un spor de toxicitate egal cu 10% din salariu, din cauza efectelor radiatiilor electromagnetice.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a solicitat in mod oficial companiilor de telefonie mobila care opereaza pe teritoriul national, informatii concrete despre puterea de emisie a unui transceiver si in baza caror re­gle­men­tari sunt instalate astfel de echipamente pe miile de blocuri si cladiri din Romania
Operatorii de telefonie mobila nu au raspuns
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iulie 2016
ynocentta, utilizator
Multumesc mult!
Stimata ynocentta,

Pe bune, nu ati putea dvs. sa va mai abtineti de a comenta si da sfaturi de genul:

Romania nu a reglementat metode de masurare decat in domeniul frecventelor foarte joase neavind mijloace tehnice de a controla valorile in domeniul radiofrecventelor.


Puteti foarte bine sa-i oferiti initiatorului acestui topic, ceva bibliografie, niste linckuri, ceva de acest gen, nu sa va ambalati in a explica ceee ce habar nu aveti - adica ati copiat de undeva, tot niste opinii ale unor ziaristi care vor sa faca senzatii cu sos de radiatii de radiofrecventa.

Pentru @Severinaturcu,
Pot sa va spun ca si blocul nostru are montat un set de antene GSM - in mod legal, adica aprobarea a 50%+1 dintre proprietari si in mod obligatoriu a celor de la ultimul nivel - adica, asa cum spune legea, a celor direct afectati.
Practic se inchiriaza o parte din suprafata terasei, insa, asa cum s-a mai spus, sumele obtinute din chirii pot fi folosite asa cum prevede HG 1588, art.24, nu pentru achitarea intretinerii.
Este mult mai bine sa aveti antena pe blocul dvoastra decat pe blocul vecin. Lobul puternic al undelor este directionat in fata antenelor pe cand daca il aveti in blocul din fata dvoastra va "loveste " direct pe dvoastra. Bani sunt folositi numai la reparatii parti comune , multi au inlocuit lifturile , au inlocuit tevile de apa si caldura ,etc cu acesti bani. Nu fiti contra

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum refuz antena gsm pe bloc? diaradu13 diaradu13 va rog spuneti-mi si mie care este procedura prin care se aproba montarea unei antene gsm pe bloc? Eu nu sunt de acord cu ea, datorita radiatiilor puternice pe ... (vezi toată discuția)
Controlul medical pentru angajatii care lucreaza la videoterminale cetatean_european cetatean_european Continuare de aici: http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage?topicID=508519 Tot de la [b]Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in ... (vezi toată discuția)
Montare antene gsm pe bloc masso masso chiar astazi au venit la Asociatie pentru propunerea unui contract in vederea montarii unei antene GSM pe bloc; este un subiect vechi de discutie chiar si aici ... (vezi toată discuția)