avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... probleme cu DSP-ul
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

probleme cu DSP-ul

buna ziua, sunt fiziokinetoterapeut licentiata in anul 2015 la UMF Iasi. am o autorizatie de libera practica de debutant care expira la sfarsitul lunii august 2016 si de la Directia de Sanatate Publica Botosani nu vor sa-mi elibereze autorizatia pe 5 ani pe motiv ca nu sunt anagajata si trebuie sa depun la dosar adeverinta de salariat. Eu fac voluntariat in domeniul studiilor efectuate din septembrie 2015 si pana in prezent. Intrebarea mea este in baza carei legi nu mi se elibereaza autorizatia cu contractul de voluntariat? imi tot zic de la DSP ca in ianuarie 2016 s-a dat o noua lege si nu pot sa-mi eleibereze autorizatia cu contractul de voluntariat, trebuie sa muncesc obligatoriu....mi se pare o prostie.
va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat sau cu respectiva lege
Conform regulamentului din 27/ 2010 de organizare şi funcţionare a direcţiilor de sănătate publică judeţene

art 17,pct 7 lt j) printre atributiile specifice se regaseste cea prevazuta mai jos

întocmeşte şi eliberează autorizaţia de liberă practică pentru angajaţii din unităţile sanitare, publice şi private, din teritoriul arondat direcţiei de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, indiferent de subordonarea acestor unităţi, alţii decât medicii, medicii dentişti, farmaciştii, precum şi asistenţii medicali şi moaşele;

dar intrucat e optiunea dvs de a presta o munca neremunerata asta nu inseamna ca nu pot asimila statutul de angajat cu cel de voluntar

Prin urmare depuneti o cerere la registratura DSP BT in care solicitati eliberarea aut.Asteptati 30 de zile.
Daca nu se va elibera aveti la indemana calea unei actiuni in contencios conform dsp lg 554/2004 art 1


(1)Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât şi public.

Puteti apela la ajutorul unui avocat intrucat de multe ori chiar si-n urma unei notificari banale facute de cineva de specialitate autoritatile se trezesc,mai ales ca-n acest caz puteti introduce in proces si functionarul. pentru ca daca e in culpa poate fi obligat la plata unor daune morale
Multumesc frumos pentru raspuns. Am depus o cerere prin care cer sa-mi spuna in baza carei legi imi refuza depunea dosarului cu contractul de voluntariat. Ma chinui cu problema aceasta din aprilie...si tot imi spun ca asteapta noi directive de la Ministerul Sanatatii si sa mai revin...eu am cautat legi in baza carora se elibereaza autorizatia de libera practica si nu scrie nicaieri foarte clar ca se elibereaza obligatoriu cu adeverinta de salariat.
Daca nu rezolv nimic ca ultima solutie ramane chemarea in instanta :(
Am primit raspuns la cererea depusa. Raspunsul este ca Dsp-ul din BT elibereaza autorizatii de libera practica in baza ordinului nr 979/2004 art 1:

"Personalul medical care presteazã servicii medicale în unitãţi medicale publice sau private, precum şi personalul care desfãşoarã activitãţi pentru servicii conexe actului medical au obligaţia de a solicita Ministerului Sãnãtãţii eliberarea autorizaţiei de liberã practicã. "

Intrebarea mea este daca din articolul acesta se intelege ca imi trebuie obligatoriu contract de munca, adeverinta de salariat??
Art. 1
Personalul medical care prestează servicii medicale în unităţi medicale publice sau private, precum şi personalul care desfăşoară activităţi pentru servicii conexe actului medical au obligaţia de a solicita Ministerului Sănătăţii eliberarea autorizaţiei de liberă practică.
Art. 2
Eliberarea autorizaţiilor se face de către Ministerul Sănătăţii prin direcţiile de sănătate publică.
Art. 3
Pentru personalul medical şi cel care desfăşoară activităţi pentru servicii conexe actului medical din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, Serviciul Român de Informaţii, autorizaţia de liberă practică se eliberează de către Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia generală asistenţă medicală.

Legea nu spune daca serviciile sunt voluntare sau platite ci servicii prestate si cred ,asa cum v-am spus si prima oara ar trebuie sa va elibereze autorizatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitatea inscrierii in oammr rsc rsc Buna ziua!As dori un raspuns la intrebarea urmatoare: Sunt asistent de igiena la DSP Brasov, in prag de pensionare (dosarul de pensie este pe rol)..Acum sunt ... (vezi toată discuția)
Pot sa-mi deschid un cabinet de kinetoterapie? chirvasiu chirvasiu Buna ziua, Pot sa-mi deschid un cabinet de kinetoterapie daca am mai putin de 3 ani vechime ca si kinetoterapeut ( cu diploma si sunt inscrisa in colegiul ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de libera practica simina29 simina29 buna ziua, sunt fiziokinetoterapeut licentiata in anul 2015 la UMF Iasi. am o autorizatie de libera practica de debutant care expira la sfarsitul lunii august ... (vezi toată discuția)