avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Abandon familial ???
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Abandon familial ???

Am o problema cu sotia care vrea sa divortam.

Suntem casatoriti de 19 ani si avem 2 copii ( 8 si 10 ani ).
De doi ani locuim in Germania, toti patru rezidenti in acelasi apartament.
Pe data de 3 iunie am avut din nou o cearta din aceleasi motive: dezordine, mizerie in casa, nu gateste aproape de loc - 80% eu si restul ea - dar face ceva rapid doar sa se scape.
Acestea au fost motivele pentru cearta pe toata durata casniciei noastre. Eu cand vad dezordine si mizerie ma enervez si incep sa critic, doar verbal fara violenta. Citez sotia: "Decat sa fac curat si ordine mai bine citesc o carte, vad un film sau dorm".
De obicei supararea trecea relativ repede, 2 - 3 zile, pe urma, incepea sa faca cate ceva prin casa si dupa catva timp, se repeta povestea.

De data asta a spus ca nu mai poate si ca vrea sa divortam. Nu mai vrea sa fie criticata de nimeni si vrea sa fie libera.

Dupa doua saptamani ( 19/06/16 ), timp in care EU incercam sa rezolvam problema, am descoperit - mesaje pe telefon - ca are un inceput de relatie cu o alta persoana. Pana sa descopar mesajele am intrebat-o daca exista vreo persoane la mijloc, raspunsul era de fiecare data " Nu este nimeni, sunt singura ".

Din acel moment, ma ignora din toata punctele de vedere, pleaca de acasa, gateste foarte putin si pe fuga, in timpul saptamani pleaca peste noapte la celalalt, putinul timp pe care il petrece acasa sta mai mult pe telefon sau doarme, din anumite puncte de vedere ignora si copii - de exemplu nu mai face de loc teme cu ei.

Intrebarile mele sunt:
Faptul ca pleaca peste noapte se poate numi abandon de familie ?
As putea s-o dau afara din casa ? Cum ?
Ce imi sugerati sa fac in acesasta situatie?

Va multumesc anticipat
florinski a scris:


Intrebarile mele sunt:
Faptul ca pleaca peste noapte se poate numi abandon de familie ?

Nu

As putea s-o dau afara din casa ? Cum ?

Nu

Ce imi sugerati sa fac in acesasta situatie?

Incepeti procedurile pentru divort.
sa faceti curat, daca doar asta v-a preocupat, adica sa nu mai fie mizerie in casa zic.
In legislatia romaneasca actuala nu exista notiunea de abandon de familie. Parca sa zic ca a exista ceva de genul asta in reglementarile dinainte de 1989, dar nu si in prezent.
In prezent nu o puteti obliga pe sotie sa nu vrea sa divorteze, nu o puteti obliga sa faca curat/macare, nu o puteti tine cu forta (nici fizica si nici a legii) in casa, si nu puteti sa o impiedicati in nici un fel sa nu aiba vreo relatie cu alta persoana. Asta referitor la realtia dintre dvs si ea.
In relatia mamei cu copii ei, tot nu o puteti obliga la nimic in afara de pensie alimentara, nici macar n-o puteti obliga sa vrea sa aiba copii in ingrijire.
De fapt nu puteti impune / controla comportamentul sotiei dvs. Poate o pute(a)ti convinge cu frumosul de anumite lucruri, dar cu forta legii nu prea aveti ce sa-i faceti.

Cu toata onestitatea: ganditi-va ce vreti dvs. ca om, de la viata dvs. si pentru copii dvs., nu la cum puteti sa o dati pe sotie afara din casa sau cum sa ii impuneti sa faca curat in loc sa citeasca o carte...
Datul afara din casa se rezolva cu divort / partaj / incredintare minori spre crestere si educare/separarea in fapt prin plecarea sotiei etc.
Prima intrebare pe care v-as fi pus-o daca mi-ati fi povestit cele de mai sus fata in fata ar fi fost: cu ce va ajuta / in ce scop vreti ca plecarile ei de acasa sa se poata num/incadra la abandon de familie? Si daca ar fi abandon de familie, ce? Ce vreti mai departe, cum vedeti rezolvarea situatiei (stiind ca nu puteti controla vointa si comportamentul unui alt adult)?

Cu sotia va trebui sa discutati (cat se poate de onest) toate problemele administrative care vin cu divortul, si mai ales va trebui sa gasiti o metoda sa va cresteti in continuare copii in cle mai bune conditii in situatia data. Aceste aspect sunt grele, grele rau, si o sa aveti multe de pus in ordine, nu ajuta sa mai adaugati la ele si alte complicatii inutile / aspecte care nu isi mai au rostul sa fie discutate (cum ar fi de ce doarme in putinul timp pe care il petrece acasa, sau de ce nu vrea sa fie criticata).
In legislatia romaneasca actuala nu exista notiunea de abandon de familie. Parca sa zic ca a exista ceva de genul asta in reglementarile dinainte de 1989, dar nu si in prezent.


Cred ca va duceti cu gandul la parasire de domiciliu. Oricum, nu e nici una si nici alta.
Art. 378

Abandonul de familie

(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;

b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.

(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.


Detalii: [ link extern ]

Ce imi sugerati sa fac in acesasta situatie?

Divortati
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2016
gi-jane2, moderator
gi-jane2 a scris:


Cred ca va duceti cu gandul la parasire de domiciliu. Oricum, nu e nici una si nici alta.
Art. 378

Abandonul de familie



Da, da, asa este, am citit in diagonala "parasire de domiciliu" :( Nici nu am crezut ca si-ar pune problema de abandon, ca doara nu amentionat aproape nimic de copii (in afara lipsa de ajutor la teme) sau de vreo pensie alimentara, lipsire de bani etc.
Scuze de incurcatura.

Alte discuții în legătură

Buna ziua. locuiesc cu sotia in apartamentul meu cumparat inainte ... adriano12 adriano12 Buna ziua. Locuiesc cu sotia in apartamentul meu( cumparat inainte de casatorie). Cam toate bunurile din apartament sunt achizitionate de mine dinainte de ... (vezi toată discuția)
Sotia a plecat de acasa si am 2 copii minori cmarius_01 cmarius_01 buna ziua sunt casatorit de 12 ani am doi copii minori eu lucrez de 12 ani la aceeasi firma ea a schimbat multe locuri de munca acum incepe sa imi spuna ca ... (vezi toată discuția)
Parasire domiciliu conjugal in strainatate, cu minor webarp webarp Buna ziua, Locuiesc de 5 ani cu sotia in Germania si avem un copil de 4 ani, nascut si crescut aici. Copilul isi petrece 80% din timp cu mine, sotia fiind ... (vezi toată discuția)