avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor pentru sotul supravietuitor
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor pentru sotul supravietuitor

buna seara,as dori sa stiu daca tatal meu poate beneficia de ajutorul pentru sotul supravietuitor in conditiile legii 378/2004.mentionez ca am fost refuzati la casa de pensii Dolj pe motiv ca acest ajutor l-ar fi primit daca ar fi avut pensia de 342 lei.in lege este specificat ca acest ajutor poate fi primit daca sotul supravietuitor are pensia sub nivelul pensiei medii pe anul in curs care nu este nicidecum 342 lei.
multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: 1024 , utilizator 11:16, 3 Martie 2019
(2) Ajutorul lunar se acordă soţului supravieţuitor care, la data solicitării, îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este pensionar din sistemul public de pensii şi are cel puţin vârsta standard de pensionare, prevăzută în anexa nr. 3 la Legea nr. 19/2000
privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;
b) nu beneficiază de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public;
c) nu s-a recăsătorit după decesul soţului;
d) durata căsătoriei cu soţul care a decedat a fost de cel puţin 10 ani;
e) nu se afla în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000
, cu modificările şi completările ulterioare;
f) are domiciliul pe teritoriul României.
(3) Ajutorul lunar se acordă în situaţia în care cuantumurile drepturilor de pensie realizate la data solicitării de către beneficiari sunt mai mici de:
a) 364 lei, în situaţia soţului supravieţuitor care beneficiază de pensie stabilită în baza prevederilor Legii nr. 19/2000 (n.n legea 263/2010)
, cu modificările şi completările ulterioare, sau stabilită în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, precum şi în situaţia soţului supravieţuitor care beneficiază atât de pensie stabilită în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, cat şi în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori;
b) 140 lei, în situaţia soţului supravieţuitor care beneficiază numai de pensie stabilită în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori.
(4) Cuantumul ajutorului lunar prevăzut la alin. (3) este de*):
a) 90 lei lunar, pentru soţul supravieţuitor care se regaseste în situaţiile prevăzute la alin. (3) lit. a);
b) 35 lei lunar, pentru soţul supravieţuitor care se regaseste în situaţia prevăzută la alin. (3) lit. b).
(5) În situaţia în care durata căsătoriei cu soţul care a decedat a fost mai mica de 10 ani, dar de cel puţin 5 ani, cuantumul ajutorului lunar prevăzut la alin. (4) se diminuează proporţional.
[ link extern ]
Buna ziua Tatal meu a decedat la 51 ani rapus de cancer A fost salariat si s-a pensionat de caz de boala Mama nu are nici un venit Beneficiaza de ceva ajutor de pe urma lui ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutorul lunar pentru soþul supravieþuitor simpatyk simpatyk Buna ziua Am o matuse care are pensie de urmas dupa sotul ei si vrea sa stie daca poate lua si Ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor Legea nr. 578/2004 ... (vezi toată discuția)
Legea 255/2007 vali63 vali63 Mama mea primeste o pensie de urmas de 25 lei, mai primeste o pensie de veteran de razboi de 50 lei, mai poate beneficia de ajutorul de 113 lei conform legii ... (vezi toată discuția)
Pensie de vaduv bennyv bennyv Am si eu o intrebare la care sunt nedumerit. Bunica mea in varsta de 69 de ani beneficiaza de pensie de urmas in valoare de 364 lei, dar nu poate beneficia ... (vezi toată discuția)