avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cuantumul pensiei de invaliditate gradul II
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cuantumul pensiei de invaliditate gradul II

Am un salariu de 1440 lei si un stagiu de cotizare de 38 ani. Cum se calculeaza cuantumul pensiei de invaliditate gradul II ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:44, 15 Iulie 2016
1. Pensia (inclusiv cea de invaliditate) nu se calculeaza in functie de ultimul salariu ci tinandu-se seama de veniturile lunare si contributiile platite din toata perioada stagiului de cotizare (cei 38 de ani).

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.
...

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
...

3. Valoarea unui punct de pensie se stabileste anual prin hotarare de guvern.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iulie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculare pensie romandaniela romandaniela Cat % din salariu se calculeaza la pensie? Va rog sa-mi raspundeti si va multumesc. (vezi toată discuția)
Cuantumul pensiei la stagiu de cotizare complet Notarnet.ro Notarnet.ro Cum se calculeaza cuantumul pensiei la stagiu de cotizare completă si vechime completă? (vezi toată discuția)
Depasire stagiu minim cotizare daiciulescugica daiciulescugica Buna seara, ma intereseaza sa stiu daca se adauga procent suplimentar la calcul pensie pentru limita de varsta,care sa fie in functie de anii cu care s-a ... (vezi toată discuția)