Buna seara,
Trec direct la subiect: Tatal meu vitreg este mostenitorul legal al matusii sale, persoana care nu a avut copii. In acelasi timp, aceeasi calitate o au si alti 2 veri de-ai lui, care sunt frati. "Averea": un apartament de 2 camere.
Matusa a murit, s-a facut succesiunea si dupa cum era de asteptat tatei ii revenea 1/2 din apartamentul defunctei, celor 2 veri le revenea 1/2 impreuna, deci cate 1/4. Initial au fost surprinsi, insa n-au avut nimic de obiectat.
Astazi s-au dus la notar si au semnat un precontract cu un potential cumparator, contra sumei de 5000 lei. Cu toate acestea, tata nu a primit banii pe loc, in fata notarului, in schimbul semnaturii, ci i-a primit ulterior, din cate am inteles, de la verisoara-sa; a primit 1/3 din suma, desi in precontract era mentionata impartirea de mai sus, cea legala.
Ulterior, verii au inceput sa il santajeze ca nu vor semna contractul mai departe, daca nu va primi 1/3 toata lumea. Precontractul are termenul pe 1 august, un termen destul de scurt.
Acum, stiu ca tata nu trebuia sa semneze pana nu numara banii, stiu ca a procedat gresit deci nu e nevoie sa se enunte lucrurile astea, ca le stiu. El are hipoacuzie, e putin cam naiv si a avut incredere in rude.
Intrebarea mea e: ce putem face acum? Intuitia imi spune ca ar trebui sa consulte un avocat, insa ma intreb pe ce cai poate acesta sa mearga?
Poate tata sa vanda partea lui de apartament cumparatorului, si deci sa respecte precontractul si, in definitiv, contractul, fara a fi nevoit sa despagubeasca cumparatorul? Astfel, paguba ar fi limitata la diferenta dintre 1/3 si 1/2 din acel avans.
PS: Din ce am inteles, notarul a iesit din incapere cand s-a facut impartirea acelui avans, deci am toate motivele sa il consider extrem de suspect. Nu stiu despre cumparatori ce sa zic, dar tind sa nu le acord prea mult credit.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns:
Cristina120 , utilizator
12:01, 19 Iulie 2016