avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie. Dreptul angajatorului de a renunta la preaviz ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie. Dreptul angajatorului de a renunta la preaviz in cazul demisie angajatului.

Salut!

In prezent sunt angajat cu contract de munca pe o perioada nedeterminata. Intentionez sa imi depun cererea de demisie cu preaviz de 20 de zile, asa cum este prevazut in contractul de munca. Ma intereseaza de asemenea sa imi continui activitatea in cele 20 de zile de preaviz.

Am citit in codul muncii ca angajatorul poate renunta integral sau partial la zilele de preaviz.

Intrebarea mea este: poate renunta la zilele de preaviz chiar daca in contractul incheiat intre noi sunt stipulate cele 20 de zile de preaviz. Si daca doreste sa renunte se poate contesta aceasta decizie?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:50, 26 Iulie 2016
Numai angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz.

In situatia in care vorbim despre o demisie cu preaviz, absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
angajatorul poate să renunţe la dreptul de previz în cazul demisiei, dar va trebui să vă plătească pe toată perioada chiar dacă dvs. staţi acasă. Atenţie în să foarte mare să aveţi un document scris din care să reiasă că renunţă la preaviz altfel vă poate ponta ca nemotivat şi să vă desfacă CIM pentru abatere disciplinară.
Daca renunta la preaviz , cum sa-l mai plateasca ?

C.i.m. inceteaza la data renuntarii partiale sau totale la termenul de preaviz, conform art.81 alin.7 C.mun.
Multumesc pentru raspunsuri.

Daca angajatorul renunta la preaviz va trebui sa ma anunte in momentul in care eu ii fac cunoscuta cererea de demisie?

Poate renunta la perioada de preaviz fara a-mi comunica motivul in cauza?
Va trebui sa va anunte ca a renuntat la perioada de preaviz, in momentul in care a luat la cunostinta de demisia dvs., chiar daca legea nu reglementeaza acest aspect.

Nu este obligatoriu sa va comunice motivul pentru care renunta la preaviz .. cei mai multi renunta din motive financiare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere disciplinara cim? gillu gillu Buna ziua. Salariatul inregistreaza o cerere de demisie , si invoca art. 87 alin . 7 Codul Muncii, cu previz partial de 2 zile, insa termen pe care nu l-a mai ... (vezi toată discuția)
Demisie in timpul c.o zimbrul60 zimbrul60 Sunt in concediu si as vrea sa stiu daca in timpul derularii C.O,pot sa-mi depun demisia,ori cu acordul partilor sau cu preaviz. In cazul in care este cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! Adriana Tudorica Adriana Tudorica Am fost instiintata ca firma isi inceteaza activitatea si mi s_ a inmanat o cerere de demisie in care era specificat, cu acordul ambelor parti , ca demisionam ... (vezi toată discuția)