Buna ziua
Am nevoie de ajutor pt a sti cum sa procedez si va rog sa-mi raspundeti la doua indoieli;
faptul ca in incheierea de autentificare a contractului de vanzare cumparare se specifica ca vanzatorul a semnat cand de fapt cineva ia luat mana si a pus amprenta degetului lui in loc de semnatura (vanzatorul a suferit de pareza din decembrie 1994 pana la decesul sau in decembrie 2014 si el singur nu isi putea misca bratele) poate fi un motiv de nulitate?
faptul ca au trecut 15 ani de la incheierea contractului (ianuarie 2001) poate fi motiv de respingere a actiunii?
Dvs asteptati solutii si sfaturi dar nu dati detalii suficiente.Situatia e cu totul alta daca sunteti mostenitoare si cumparatorul e fratele.Asta trebuia spus de la inceput .Luati toate actele ce le detineti si mergeti la un avocat bun pt o consultatie,nu costa mult si va lamuriti.
Vânzarea pentru care nu s-a plătit efectiv un preț este una simulată și poate fi atacată în instanță prin acțiune în constatarea donației deghizate/simulației pentru ca apoi să se solicite reducțiunea liberalităților excesive. Fiind mostenitoare se aplica art 1091 cod civil
Hmmm, chiar daca se anuleaza contractul de vanzare cumparare si se constata ca este de fapt donatie mascata, reductiunea liberalitatilor va duce tot la a va reveni jumatate din averea care vi se cuvenea, situatie care spuneti ca este si acum, adica sa dezbateti jumatate din mostenire. Daca este asa cum spuneti nu vad unde ar fi castigul deschiderii unui proces lung pt anularea contractului de vanzare cumparare.
Oricum asa cum ati fost sfatuita, o consultare cu un avocat cu toate actele pe masa ar fi benefica.
nu stiu daca putem vorbi de donatie deghizata. practic tata a fost constrans sa vanda fara sa primeasca bani in schimb, dar cum as putea sa dovedesc asta?
in fata notarului tata ca vanzator nu a putut exprima dorinta de a vinde, ori de nu a vinde. in fata notarului fratele a vorbit atat in numele sau ca cumparator cat si in numele tatei ca vanzator. sunt sigur ca inainte de a fi dus in fata notarului, tata a fost constrans, santajat, obligat ca in fata notarului sa aprobé tot, dand din cap ca da, ca este de acord.
anularea contractului pt viciu de consimtamant, ca nu pt donatie degizata, ar repune totul asa cum era inainte de vanzare?
banuiesc ca fratele nu a informat notarul precum ca tata mai are si o fiica.
nu credeti ca tatal meu trebuia sa fie asistat de autoritatea tutelara in fata notarului? cine decide ca o persoana trebuie sa fie asistata de autoritatea tutelara in momentul unei decizii importante?
vanzarea a jumatate din patrimoniul propriu este un act de decizie mult prea important pt o persoana cu atatea handicapuri grave dependenta 100% de cumparator. practic cumparatorul avea control asupra vietii vanzatorului in proportie de 100%
Asa o fi cum spuneti dar notarul sigur e acoperit pentru actele intocmite, nu stiu cum ati putea dovedi contrariul acum dupa atatia ani.
Ramane sa apelati la varianta indicata de majoritatea userilor care v-au raspuns: mergeti si consul;tati un avocat, el va vedea actele si va va spune ce sanse sunt, probabil va va costa 50-100-200 lei.