avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incepand cu ce data se calculeaza perioada de preaviz ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incepand cu ce data se calculeaza perioada de preaviz in cazul demisiei?

Buna ziua, tuturor!
Am nevoie de ajutor in legatura cu o problema.Lucrez la o societate comerciala din data de 13.05.2016.Din motive personale, in data de 22.07.2016 mi-am dat demisia, mentionand ca doresc sa respect termenul de preaviz stipulat in C.I.M., de 20 zile lucratoare, cu cerere scrisa, datata, semnata.De la firma pentru care lucrez mi-a fost dat un alt formular tipizat pentru demisie, in care mi-a fost completata, ca data de incetare a activitatii, data de 22 august 2016.Am datat si semnat si acel formular, insa nu inainte de a intreba superiorul de ce preavizul incepe cu data de 1 august 2016.Mi s-a raspuns ca asa se calculeaza in firma (daca are vreo relevanta, mentionez ca firma este originara din Italia).Asta ar fi prima mea intrebare: este legal ca o firma sa calculeze perioada de preaviz nu din ziua lucratoare urmatoare zilei in care s-a depus demisia, ci din prima zi a lunii urmatoare?Iar a doua problema...As avea dreptul, pana in 22 august (data la care a calculat angajatorul ca ar trebui sa imi incetez activitatea) la 6 zile de concediu.Daca modul in care ei au calculat perioada de preaviz nu este corect si legal, iar eu as inceta sa mai merg la lucru din data in care consider eu ca este corect (calculand 20 zile lucratoare incepand din data de 25 iulie), cat de legal ar fi ca ei sa nu imi plateasca zilele de concediu cuvenite si neluate?Intreb acest lucru pentru ca sunt ferm convinsa ca nu mi le-ar plati.Specific faptul ca, in C.I.M. este scris doar faptul ca, in cazul demisiei perioada de preaviz este de 20 zile lucratoare, fara a fi stipulata undeva data de la care se incepe calcularea perioadei de preaviz.
Va multumesc anticipat pentru ajutor.O zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:02, 31 Iulie 2016
1. Termenul de preaviz incepe sa curga incepand cu ziua urmatoare celeiin care s-a comunicat angajatorului cererea de demisie.

In speta, preavizul incepe sa curga cu data de 23.07.2016 sinu cu data de 01.08.2016.

2. Este posibil ca in perioada de preaviz salariatul sa beneficieze de concediu de odihna.

Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

CO nu prelungeste durata preavizului , astfel incat la expirarea perioadei de preaviz raportul de munca va inceta.

Daca se va efectua CO in timpul preavizului, atunci salariatul va primi indemnizatia aferenta acestuia si nu salariu.

Daca nu se poate efectua CO in timpul preavizului , atunci la incetarea c.i.m. zilele de CO neefectuate se vor compensa in bani, conform art.146 alin.3 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz lucyfer lucyfer Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti care e durata legala a preavizului? Caz concret : sotia mea a gasit un nou loc de munca si doreste sa faca cerere de preaviz ... (vezi toată discuția)
Demisie VaduvaL VaduvaL Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca am avut contract pe perioada determinata pe 3 luni adica 03.06.2016-02.09.2016,iar pe 02.09.2016 am primit act aditional ... (vezi toată discuția)
Perioada proba Ancc Ancc Buna ziua! Daca sunt angajata din luna iunie intr-o companie cu un comtract cu perioada de proba de 90zile avand un concediu solicitat si aprobat incepand din ... (vezi toată discuția)