avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Fatada Cladire Monument Istoric
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Fatada Cladire Monument Istoric

Buna ziua,

Am cateva intrebari legate de lucrarile de "reinprospatare" a fatadei unei cladiri istorice. In fapt, doresc sa inchiriez parterul unui imobil din Cluj - Napoca, imobil care face parte din lista monumentelor istorice, fiind in zona construita protejata.
In primul rand pe exterior ar trebui facute mici reparatii pentru ca vopseaua in anumite locuri s-a cojit si a picat. Precizez ca prin reparatii s-ar pastra culoarea originala si nu am schimba sub nici o forma arhitectura cladirii. Pentru asa ceva este nevoie de autorizatie de construire? Sau se poate incadra in categoria lucrarilor de intretinere a cladirii?
Si in al doilea rand pentru amenajarile interioare (pus tapet, parchet laminat, corpuri iluminat, mobilier etc) deasemenea trebuie autorizatie de construire?
Ultima modificare: Luni, 1 August 2016
UTILizatorUTIL, utilizator
Cel mai recent răspuns: UTILizatorUTIL , utilizator 18:25, 8 August 2016
Daca respectiva cladire este monument istoric sau se afla in zona de protectie a unui monument istoric sau in zona protejata construita, aveti obligatia de a obtine autorizatie de construire chiar daca faceti doar reparatii curente.
1 LUCRARILE DE CONSTRUCTII A CAROR EXECUTIE SE SUPUNE AUTORIZARII

1.1 - Emiterea unei autorizatii de construire este necesara in urmatoarele cazuri, conform Legii 50/1991 (republicata):

b - lucrarile de interventie de orice fel la constructiile cu valoare de monument istoric sau de arhitectura, inclusiv la constructiile din zonele de protectie a acestora;

Pentru neindeplinirea obligatiilor prevazute de Legea nr 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice,riscati sa fiti amendat
Multumesc pentru raspuns.
Din lege reiese ca amenda pentru acest tip de lucrari executate fara autorizatie este intre 4000-8000 lei :closedtopic:
Am totusi o nelamurire. Pentru lucrarea de reimprospatare a tencuielii cladirii, fara autorizatie de construire, conform legii 422/2001 sanctiunea este amenda contraventionala intre 4000-8000 lei, art. 55 al.(2).
Dupa legea 50/1991 art.24 lit.a) constituie infractiune executarea fara autorizatie de construire sau de desfiintare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrarilor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) lucrari de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum si orice alte lucrari, indiferent de valoarea lor, care urmeaza sa fie efectuate la constructii reprezentand monumente istorice, inclusiv la anexele acestora, identificate in acelasi imobil - teren si/sau constructii, la constructii amplasate in zone de protectie a monumentelor si in zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la constructii cu valoare arhitecturala sau istorica deosebita, stabilite prin documentatii de urbanism aprobate;

Ce risc daca, in calitate de chirias, vopsesc acele parti unde a picat tencuiala, fara autorizatie de construire in acest sens?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urbanism martzipan martzipan Buna ziua. Vreau sa-mi consolidez casa in care locuiesc care se afla la mai putin de 100m de un monument istoric. Se cheama ca se afla in zona de protectie a ... (vezi toată discuția)
Retusare vopsitorie fatada cladire monument istoric UTILizatorUTIL UTILizatorUTIL As dori sa inchiriez o cladire monument istoric, care are unele \"cicatrici\" pe fatada de alta culoare si as dori sa vopsesc acele \"cicatrici\" ca toata ... (vezi toată discuția)
Cladire de patrimoniu anaoi75 anaoi75 Am o ruda care locuieste intr-un apartament (si e proprietar al acelui apartament) dintr-o cladire de patrimoniu si in ultima vreme se confrunta cu o problema: ... (vezi toată discuția)