avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Retusare vopsitorie fatada cladire monument istoric
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Retusare vopsitorie fatada cladire monument istoric

As dori sa inchiriez o cladire monument istoric, care are unele "cicatrici" pe fatada de alta culoare si as dori sa vopsesc acele "cicatrici" ca toata fatada sa aiba o culoare unitara (culoarea originala). Problema e ca nu stiu daca pot sa fac acest lucru fara autorizatie.

In Legea 50/1991, conf art.3 lit.b au nevoie de autorizatie de construire " lucrari de construire, (...) conservare, precum si orice alte lucrari, indiferent de valoarea lor, care urmeaza sa fie efectuate la constructii reprezentand monumente istorice,(...)"

In art. 11 insa avem o lista cu lucrari care se pot executa fara autorizatie de construire si avem la al.(1) lit. e)zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;
De asemenea la al.(3) al aceluias articol "Daca lucrarile prevazute la alin. (1) , cu exceptia celor prevazute la lit. e) si j) , se executa la constructiile mentionate la art. 3 lit. b) , este obligatorie emiterea autorizatiei de construire.
Din al.(3) eu inteleg ca lucrarile care reprezinta zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor se pot executa fara autorizatie de construire, chiar daca constructia este monument istoric(constuctie mentionata la art.3 lit.b).

Asadar imi trebuie sau nu imi trebuie autorizatie de construire? Si daca efectuez lucrarile de vopsitorie exterioara fara autorizatie ce risc?
Cel mai recent răspuns: UTILizatorUTIL , utilizator 16:26, 15 August 2016
Daca respectiva cladire este monument istoric sau se afla in zona de protectie a unui monument istoric sau in zona protejata construita, aveti obligatia de a obtine autorizatie de construire chiar daca faceti doar reparatii curente.
AUTORIZAREA EXECUTARII LUCRARILOR DE CONSTRUCTII



1 LUCRARILE DE CONSTRUCTII A CAROR EXECUTIE SE SUPUNE AUTORIZARII

1.1 - Emiterea unei autorizatii de construire este necesara in urmatoarele cazuri, conform Legii 50/1991 (republicata):



b - lucrarile de interventie de orice fel la constructiile cu valoare de monument istoric sau de arhitectura, inclusiv la constructiile din zonele de protectie a acestora;

Daca va asumati responsabilitatea executarii interventiei la fatada monumentului istoric fara respectarea dispozitiilor in vigoare,automat va asumati si consecintele, respectiv aplicarea de sanctiuni pecuniare
Si atunci exceptia de la art.11 al(3) cand/cum se aplica?
In cazul cladirilor monument istoric opereaza in principal dispozitiile ORDIN Nr. 2684
18 iunie 2003 privind aprobarea Metodologiei de intocmire a Obligatiei privind folosinta monumentului istoric si a continutului acesteia publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 448 din 24 iunie 2003
1. Sa intretina, sa foloseasca si sa exploateze imobilul numai cu respectarea prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice si a prezentei Obligatii privind folosinta monumentului istoric.

3. Sa instiinteze de urgenta, in scris, directia pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si primarul localitatii in a carei raza teritoriala se afla situat monumentul istoric, despre orice modificari sau degradari in starea fizica a monumentelor istorice detinute.

4. Sa asigure, in conditiile legii, accesul specialistilor desemnati de Ministerul Culturii si Cultelor sau de directiile pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in vederea constatarii starii de conservare sau pentru efectuarea de cercetari, inclusiv arheologice, de expertizare a monumentelor istorice si pentru operatiunile de evidenta.

5. Sa obtina avizele prevazute de lege pentru toate interventiile prevazute la art. 22 din Legea nr. 422/2001 .
Sa obtina avizele prevazute de lege pentru toate interventiile prevazute la art. 22 din Legea nr. 422/2001 .
Insa in cuprinsul legii este o exceptie de la regula generala conform careia orice modificare adusa unei cladiri monument istoric trebuie certificata de o autorizatie de construire, iar conform exceptiei (art.11 al.3) se pot executa fara autorizatie de construire e) zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor.

Sau interpretati in alt mod ? Reiau intrebarea, in ce mod se aplica aceasta exceptie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce acte imi trebuiesc pentru autorizatie de placare cu polistiren abrassu abrassu Buna ziua locuiesc intr-un bloc vila din Ploiesti cu 11 apartamente unde nu exista Asociatie de proprietari sau administrator,deoarece sunt abonamente separate ... (vezi toată discuția)
Autorizatie constructie camelia76 camelia76 intentionez sa cumpar un modul de locuit pe care il amplasez in curtea mea si vreau sa il transform in frizerie canina intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Schimbare culoare casa, locuinta personala Vladimir1 Vladimir1 Buna ziua! Am achizitionat o locuinta intr-un triplex si as dori sa schimb culoarea la casa. Este necesara vreo autorizatie de constructie pentru acest ... (vezi toată discuția)