avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cat este cuantumul stimulentului de insertie?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cat este cuantumul stimulentului de insertie?

Buna ziua !
Doresc sa stiu cum se acorda stimulentul de insertie pentru cresterea copilului ,legea este interpretabila , este 50% din indemnizatia lunara sau 50% din indemnizatia minim garantata ?!
De exemplu : daca am avut indemnizatia 2.000 ron, cat trebuie sa fie stimulentul dupa noul calcul ?
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 2 August 2016
IMAlexe, utilizator
Cel mai recent răspuns: IMAlexe , utilizator 14:49, 2 August 2016
1. Stimulentul de insertie este de 50% din indemnizatia minima prevazuta de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

2. Din OUG 111/2010:

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
...

Art. 7
(1) Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului potrivit art.3 au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).
...

3. - 1.250 lei (salariul minim garantat in plata) x 85% = 1.063 lei
- stimulentul de insertie = 1.063 lei x 50% = 532 lei.
Ultima modificare: Marți, 2 August 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

S-a modificat legea acordarii stimulentului de insertie? Claudiacristina Claudiacristina Buna ziua, am si eu o intrebare legata de stimulentul de insertie acordat de stat, daca poate cineva sa imi raspunda. Am auzit ca se acorda un stimuent de 600 ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie si alocatie nou nascut mari18ro mari18ro Buna ziua,am si eu o nelamurire . Prietena mea este insarcinata si nu are carte de munca (angajatorul nu a depus actele pt carte de munca) , as vrea sa stiu ce ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil IoanaChi IoanaChi Buna ziua. Puteti sa ma ajutati sa inteleg mai bine Art 2, Al 2: \"Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media ... (vezi toată discuția)