avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua. Puteti sa ma ajutati sa inteleg mai bine Art 2, Al 2: "Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului."
Sa va explic: cu un an inainte de a naste am avut contract minim, de 250 RON pe luna. Insa cu un alt an in urma am avut venituri consistente in cadrul unei firme. Intrebarea mea este: se pot lua in calcul ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului pentru a se calcula indemnizatia?! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:53, 10 August 2016
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
...

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4
...
(4) Constituirea perioadei prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta se stabileste, dupa cum urmeaza:

a) din 12 luni consecutive, in cazul in care in aceasta perioada se realizeaza fara intrerupere venituri supuse impozitului si/sau se inregistreaza una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) din ordonanta de urgenta;

b) din 12 luni succesive, in care sunt indeplinite conditiile de acordare, in cazul in care in perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului si/sau inregistrarea uneia sau mai multora dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) din ordonanta de urgenta s-au produs cu intreruperi.

(5) Luna calendaristica in care s-a nascut copilul sau in care s-a inregistrat una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, indiferent de ziua din aceasta luna in care s-a produs nasterea ori s-a inregistrat situatia, face parte integranta din perioada prevazuta la alin. (4).
...

3. - Cele 12 luni din cele 24 de luni nu le alegeti dvs. ci ele sunt stabilite de lege ca fiind cele 12 luni incepand cu luna nasterii copilului si mergand inapoi avand in vedere lunile in care s-a obtinut venit din salarii.
- Indemnizatia nu poate fi mai mica de 1.063 lei lunar, chiar daca din calcul ar reiesi o medie mai mica (1.250 x 85% = 1.063 lei).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului danyela_ng danyela_ng Buna ziua! Sunt angajata la o firma din iunie 2015 (cu un salariu brut de 1231) iar in prezent sunt insarcinata in 4 luni.Daca imi dau demisia in luna ... (vezi toată discuția)
Cat este cuantumul stimulentului de insertie? IMAlexe IMAlexe Buna ziua ! Doresc sa stiu cum se acorda stimulentul de insertie pentru cresterea copilului ,legea este interpretabila , este 50% din indemnizatia lunara sau ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pe pfa dana29051978 dana29051978 Buna ziua am o nelamurire ,eu am venit net din activitati independente pe anul 2016 42000 de ron net,dar pe anul 2017 nu stiu daca o sa am venit ,eu urmand sa ... (vezi toată discuția)